R. Dovydėno pieš.

Miškuose kepurėles iškėlę grybai vilioja šių gėrybių mėgėjus, tačiau būtina prisiminti, kad mėgavimasis jais gali būti lemtingas. Mažai kas žino, kad nukentėti galima ne tik suvalgius nuodingųjų grybų.

Grybas žudikas

Pasak Visuomenės sveikatos centro specialistės Vilmos Mažeikaitės, sveikatos problemų gali sukelti tiek valgomieji, tiek nuodingieji grybai. Persivalgę grybų, neišvengsime su virškinimo sutrikimais susijusių negalavimų. „Kadangi grybai yra sunkiai virškinamas maistas, žmonės, turintys jautresnę virškinimo sistemą, gali skųstis sunkumu skrandyje, pykinimu, vėmimu ir viduriavimu, – teigė ji. – Tačiau tokie simptomai neretai išnyksta savaime po valgymo praėjus 2–4 valandoms.“

Sunkius, o kartais ir mirtinus apsinuodijimus sukelia nuodingieji grybai. Iš Lietuvoje žinomų beveik 400 grybų rūšių apie 40 – nuodingųjų. Dažniausiai bėdų kyla prisirinkus mažai žinomų grybų ar pasivaišinus kito žmogaus rinktomis miško gėrybėmis. „Neturint patirties ir žinių nuodingieji grybai kartais supainiojami su valgomaisiais, – sakė sveikatos specialistė. – Apsinuodijus grybais, simptomai dažniausiai pasireiškia ūmai ir gali būti labai įvairūs.“

Ji patarė suvalgius grybų ir pajutus negalavimą skubiai kreiptis į gydymo įstaigą. Dar griežtesnis šiuo požiūriu buvo klinikinis toksikologas Robertas Badaras. Anot jo, apsinuodijus grybais jokiu būdu negalima delsti ir bandyti gydytis patiems.

„Kai kreipiamasi į medikus pavėluotai, šie dažniausiai nebegali niekuo padėti. Delsimas gali komplikuoti gydymo eigą ir baigtis tragedija“, – teigė gydytojas.

Pats pavojingiausias grybas yra blyškioji, arba žalsvoji, musmirė, nes joje atrandama net 16 nuodingų medžiagų. Pakanka suvalgyti tik 50 g šio nuodingo grybo, kad žmogus gautų mirtiną dozę nuodų. Apsinuodijimo simptomai pasireiškia labai vėlai, kai nuodai būna absorbavęsi į kraują, pakenkę kepenų ar smegenų veiklai. Nuodingosios medžiagos atsparios terminiam paruošimui, todėl jų išlieka net ir apdorotuose grybuose. „Net ir labai sveiką jauną žmogų negydant viena blyškioji musmirė gali nužudyti, – patvirtino gydytojas. – Kalbu apie tuos atvejus, kai žmogus vemia, viduriuoja, jam silpna, tačiau jis gydosi visokiomis nesąmonėmis, kurias jam nuoširdžiai ir noriai patarė visi vietiniai žinovai. Pacientas pas mus patenka tik trečią ar ketvirtą parą, kai praktiškai jau nelieka išeities. Jei pradedama laiku teikti pagalbą, dauguma apsinuodijusių žmonių išgyvena“

Žalsvoji musmirė. Scanpix nuotr.

Žalsvoji musmirė. Scanpix nuotr.

Sukelia inkstų nepakankamumą

Grybaujant galioja pagrindinė taisyklė – nepažįstamo grybo nedėti į krepšį. Net jeigu kaimynas ar brolis pasakė, kad grybas – valgomas, bet šalia nėra patyrusio grybautojo, tokį grybą reikėtų kuo greičiau sviesti į šoną. Pasak mikrobiologės Jurgos Motiejūnaitės, žmonės dažnai supainioja ūmėdes ir gudukus su žaliosiomis musmirėmis. Grybai, kurių kepurėlės apačia sudalyta lakšteliais, yra gerokai pavojingesni, negu su skylėtomis „papilvėmis“, tarkim, baravykai, raudonviršiai, lepšiai.

„Nedaug kas žino apie labai pavojingus grybus nuosėdžius. Jų būna įvairių spalvų – nuo ryškiai violetinės ligi pilkos ar rudos, – pasakojo mikrobiologė. – Yra ir valgomų šių grybų rūšių, tačiau daugiau pavojingų, o ypač nuodingos dvi rūšys. Apsinuodijimas nuosėdžiais nepanašus į įprastą: apsinuodijus musmirėmis, požymiai pasireiškia tuoj pat ar po 1–2 dienų, o apsinuodijus nuosėdžiais – tik po dviejų savaičių. Apsinuodijusiam žmogui išsivysto visiškas inkstų nepakankamumas ir jis miršta. Gydytojai gali ir nesuprasti, kodėl staiga sutriko inkstų veikla, nes ir pats žmogus nebeatsimena valgęs grybų.“

Nereikėtų rinkti ir kelmučių, nes nepatyręs grybautojas gali juos supainioti su dar trimis panašiomis grybų rūšimis, viena iš kurių yra mirtinai nuodinga. Valgant baravykus paąžuolius, kurių kepurėlių apačios vyšninės su raudonu atspalviu (prapjovus jos tuoj pamėlynuoja), jokiu būdu negalima vartoti alkoholio. „Alkoholis ir šiaip apsunkina grybų virškinimą, o paąžuolis turi medžiagų, kurios, reaguodamos su alkoholiu, gamina nuodus. Bobausius būtina keliskart nuvirinti, vis nupilant vandenį, nes taip neutralizuojama nuodinga juose esanti medžiaga giromitrinas“, – įspėjo mikrobiologė.

Grybai linkę absorbuoti sunkiuosius metalus, todėl patartina negrybauti miesto teritorijose arba arti gamyklų.

Pirmoji pagalba

Vaistininkė Danutė Bubnienė turi keletą patarimų grybautojams. Dažniausiai apsinuodijama ne itin nuodingais arba netinkamai paruoštais grybais. Juose esančios kenksmingos medžiagos sudirgina virškinamąjį traktą. Suvalgius tokių grybų, po kelių valandų prasideda skrandžio ir pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Apsinuodijusį žmogų reikia nedelsiant paguldyti, nes gali būti sutrikusi širdies veikla. „Jokiu būdu negalima duoti gerti vandens, nes su juo dar daugiau nuodingųjų medžiagų pateks į žarnyną“, – patarė ji.

Apsinuodijusiam žmogui būtina išplauti skrandį arba bandyti sukelti vėmimą. Jei nukentėjusysis nesąmoningas, reikia paguldyti jį ant šono, pasirūpinti, kad neužspringtų, jei vemia. Tik vėliau, atsikračius suvalgyto maisto, galima duoti išgerti 1–2 litrus šilto vandens, kišti pirštus į burną, dirginti ryklę, kol skrandyje nieko neliks. Išplovus skrandį nusilpusiam žmogui galima duoti išgerti arbatos. „Atlikus pirmuosius pagalbos veiksmus, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją“, – patikino ji.

Apsinuodijimo mirtinai nuodingais grybais požymiai iš pradžių būna tokie patys, tačiau vėliau sutrinka kepenų, kraujo krešėjimo sistemos veikla, nustoja funkcionuoti inkstai. Apsinuodijus musmirėmis, labai greitai pasireiškia traukuliai, žmogus netenka sąmonės. Tuomet apie skrandžio valymą namuose negali būti nė kalbos, nukentėjusįjį skubiai reikia gabenti į gydymo įstaigą ar kviesti greitąją medicinos pagalbą. Taip pat reikia nepamiršti pasiimti grybų, kuriais jis apsinuodijo.

Patarimai grybų mėgėjams

Rinkite tik gerai pažįstamus grybus.

Nevalgykite svetimų žmonių rinktų grybų. Dažnai apsinuodijama vyresnio amžiaus ar turinčių regos sutrikimų asmenų rinktais grybais.

Nemanykite, kad grybais apsinuodyti turi visi jų valgiusieji. Galbūt patiekale buvo tik vienas nuodingas grybas, kuris pakliuvo tik vienam valgiusiajam.

Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas), tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas.

Apsinuodijimo požymiai gali atsirasti skirtingu metu, nes juos galėjo sukelti skirtingų rūšių grybai.

Persivalgiusiam ar sunkiai grybus virškinančiam žmogui pykinimas, vėmimas ir viduriavimas savaime turi praeiti per 4–6 valandas.

Užsitęsus virškinimo sistemos sutrikimams, būtina kreiptis į gydytoją, nes tik atlikus tyrimus galima atskirti persivalgymą nuo apsinuodijimo.

 

Susipažinkite su nuodingaisiais grybais

Mirtinai nuodingi:

žalsvosios ir smailiakepurės musmirės (žalsvoji panaši į žaliuokę);

nuodingieji ir rausvieji nuosėdžiai;

rudeninės ir eglinės kūgiabudės (panašios į kelmučius);

rausvėjančios plaušabudės.

Rausvėjanti plaušabūdė. Scanpix nuotr.

Rausvėjanti plaušabudė. Scanpix nuotr.

Labai nuodingi:

aršiosios ir nuodingosios tauriabudės (gali būti panašios į baltos spalvos pievagrybius);

margosios, arba gelsvosios, musmirės;

stambiosios gijabudės;

Paturajo plaušabudės.

 

Mažiau nuodingi:

paprastosios musmirės;

samaniniai piengrybiai;

baltarudžiai baltikai;

pilkosios meškutės.