Flickr.com nuotr.

Užgavėnės – šalčiausio metų sezono pabaigos šventė, kuri asocijuojasi su džiaugsmu, linksmybėmis, tradiciniais žaidimais, burtais ir, žinoma, blynais! Užgavėnių metu blynus valgome tris kartus per dieną, bet kitomis dienomis juos geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje. Lietuvoje nuo seno žmonės mėgo įvairius blynus – ir mielinius, ir grikinius. Labai svarbi blynų forma: sakoma, kad kuo blynai apvalesni, tuo labiau jie vilioja pabusti pavasario saulę.

Mieliniai blynai

2 stiklinės kvietinių miltų, 20 g mielių, 2 kiaušiniai, 3 stiklinės pieno, 1 šaukštelis cukraus, druska, aliejus.

1/3 miltų kiekio užplikykite stikline verdančio pieno, išmaišykite, paviršių apibarstykite miltais ir palaikykite 30 min. Mieles ištrinkite su cukrumi, trynius – su druska ir viską sudėkite į plikytą tešlą. Tada supilkite likusį šiltą pieną. Turi išeiti grietinės tirštumo tešla. Ją kildinkite pridengę audeklu šiltoje vietoje. Į pakilusią tešlą įmaišykite išplaktus baltymus ir suberkite likusius miltus. Blynus kepkite įkaitintuose riebaluose. Patiekite su grietine, uogiene ar cukrumi.

Blynai su rūgpieniu

0,5 l rūgpienio, 2 kiaušiniai, miltai, tirštas spanguolių kisielius, cukrus, aliejus.

Kiaušinius išplakite su rūgpieniu ir berkite miltus, kol susidarys blynų tirštumo tešla. Į keptuvę su įkaitintu aliejumi pilkite po 2 šaukštus tešlos kiekvienam blynui. Į blyno vidurį dėkite po šaukštelį spanguolių kisieliaus. Kai viena blynų pusė apkeps, apverskite. Iškepusius blynus pabarstykite cukrumi.

Manų kruopų miltai

200 g manų kruopų, 2 stiklinės pieno, 2 kiaušiniai, 100 g cukraus pudros, 1 šaukštelis vanilinio cukraus, druska, aliejus.

Iš pieno ir manų kruopų išvirkite tirštą košę. Atvėsinkite. Baltymus atskirkite nuo trynių, į juos įberkite druskos ir išplakite iki standžių putų. Baigdami plakti suberkite cukraus pudrą, vanilinį cukrų. Į atvėsusią košę sudėkite išplaktus trynius, baltymus ir išmaišykite. Formuokite blynelius ir juos kepkite karštame aliejuje. Valgykite su mėgstama uogiene.

Svogūnų blynai

6 dideli svogūnai, 2 didelės bulvės, 4 šaukštai miltų, 1 kiaušinis, druska, malti juodieji pipirai, 1 sauja smulkintų krapų, aliejus.
Padažui: 1 sauja bazilikų lapelių, 4 šaukštai grietinės, druska.

Svogūnus ir bulves smulkiai sutarkuokite. Į tarkius įmuškite kiaušinį, suberkite miltus. Viską paskaninkite druska, maltais pipirais ir susmulkintais krapais. Išmaišykite. Kepkite blynus įkaitintame aliejuje, kol abi pusės gražiai paruduos. Padažui nuplautus bazilikų lapelius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Susmulkintus bazilikus sumaišykite su grietine ir pagardinkite padažą druska.

Blynai su cinamonu

Cinamono įdarui: 4 šaukštai nesūdyto lydyto sviesto, 6 šaukštai šviesiai rudo cukraus, pusė šaukšto cinamono.
Tešlai: 1 puodelis miltų, 2 šaukšteliai kepimo miltelių, ½ šaukštelio druskos, 1 puodelis pieno, 1 didelis lengvai išplaktas kiaušinis, šaukštas aliejaus.

Cinamono įdaro ingredientus sumaišykite ir supilkite į virtuvinį sandariai užsidarantį maišelį. Gaminkite tešlą blynams. Išmaišykite miltus, kepimo miltelius, druską. Tada įmaišykite pieną, kiaušinio plakinį ir aliejų. Tešlos nepermaišykite. Kepkite blynus, įkaitinę keptuvę iki vidutinio karščio. Pasiruoškite cinamono įdarą. Nukirpkite maišelio kraštą ir mišinį paruoškite spaudimui. Kai ant blyno pamatysite pirmųjų oro burbuliukų, sukamuoju judesiu ratu išspauskite įdarą ant blyno ir kepkite dar porą minučių.

Amerikietiški blyneliai

1 stiklinė miltų, 1 stiklinė pieno, 1 kiaušinis, 2 šaukštai lydyto sviesto, 1–2 šaukštai cukraus, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 0,5 šaukštelio sodos, druska.

Miltus sumaišykite su cukrumi, kepimo milteliais, soda ir druska. Supilkite pieną ir išmaišykite. Supilkite plaktą kiaušinį ir sviestą, išmaišykite iki vientisos masės. Ant įkaitintos keptuvės pilkite tešlą. Blynelį apverskite tada, kai jis pasipučia ir baigia burbuliuoti. Į tešlą galima įberti šaldytų mėlynių ar serbentų. Aliejaus kepant tokius blynelius naudoti nereikia.

Jogurtiniai blynai su bananais

250 g natūralaus jogurto, 3/4 puodelio miltų, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai cukraus, 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus, 1/2 šaukštelio sodos, žiupsnelis druskos, 3 šaukštai aliejaus, 2 bananai.

Išplakite jogurtą su kiaušiniais. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir sodą. Po truputį supilkite miltus į kiaušinių mišinį. Gerai išmaišykite ir palikite pastovėti 15 min. Supilkite į tešlą aliejų ir išmaišykite. Bananus supjaustykite griežinėliais. Keptuvę įkaitinkite ant labai nedidelės ugnies. Dėkite po šaukštą tešlos į keptuvę. Ant tešlos padėkite kelis banano griežinėlius. Kai blynas pasidengia burbuliukais, apverskite ir dar minutę pakepkite kitą blyno pusę.

Citrininiai blynai su rikota

1,5 puodelio miltų, 3 šaukšteliai kepimo miltelių, 1 šaukštelis druskos, 2 šaukštai baltojo cukraus, 1 puodelis pieno, 1 kiaušinis, 3 šaukštai lydyto sviesto, 1 šaukštelis vanilės ekstrakto, 1 puodelis rikotos arba pertrintos varškės, 4 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių, 1 šaukštas smulkiai sutarkuotų citrinų žievelių.

Atskirai sumaišykite sausus ir šlapius ingredientus. Viską sumaišykite viename dubenyje. Maišykite lėtai. Ilgai nemaišykite, nes, permaišius tešlą, gali išeiti kieti blynai. Kepkite ant sviesto vidutinio karštumo keptuvėje. Patiekite su klevų sirupu, citrinų sultimis, apibarstykite cukraus pudra ir citrinų žievelėmis.

Kokosiniai morkų blynai

4 didelės morkos, 2 kiaušiniai, 4 šaukštai cukraus, druska, 60 ml aliejaus, 1 stiklinė kefyro, 5 g sodos, 4 šaukštai kokosų drožlių, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 1 šaukštelis cinamono, 1 stiklinė miltų.

Morkas sutarkuokite smulkiausia tarka. Kiaušinius plakite su cukrumi, kol jis ištirps. Sodą užgesinkite kefyru ir pilkite į kiaušinių plakinį. Supilkite aliejų ir sudėkite morkas, gerai viską išmaišykite. Kitame dubenyje sumaišykite kokosų drožles, cinamoną, kepimo miltelius ir miltus. Supilkite morkų masę ir gerai viską išmaišykite. Palikite 15 min., kad kokosų drožlės išbrinktų. Kepkite, kol gražiai pagels iš abiejų pusių.

Naudinga žinoti

Blynai gali būti sveiki

Dažnai manoma, kad blynai – nesveikas maistas, bet gali būti ir kitaip. Nuo ko priklauso blynų sveikumas?

– Nuo riebalų. Geriausia naudoti kokosų aliejų ar lydytą sviestą. Kad riebalų reikėtų mažiau, dėkite jų į tešlą ir gerai išmaišykite. Nemažam kiekiui tešlos užtenka vieno ar dviejų šaukštų riebalų. Tik tada pirmą partiją blynų kepkite vėsioje keptuvėje.
– Nuo miltų. Geriau naudoti viso grūdo miltus, bet gali būti ir kvietiniai. Tik tada pilkite ne pieną, o kefyrą ar jogurtą, ir blynai bus minkštesni.
– Nuo mielių. Jų geriau nedėti ir blynų nekildinti.
– Nuo saldinimo būdo. Geriausi blynai aštrūs ar sūrūs, bet jei labai norėsite saldinti, rinkitės tamsų agavų sirupą, tinka ir ryžių sirupas, stevijos. Jei saldumo mažai, įdėkite nerafinuoto cukraus.
– Nuo kepimo temperatūros. Kepkite vidutinio karštumo keptuvėje, nes grūdinius ar miltinius patiekalus kepant aukštoje temperatūroje gaminasi kancerogenai.