Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Šį sekmadienį, rugsėjo 24-ąją, visi vėl laukiami Paberžėje, kur bus švenčiamas Tėvelio Stanislovo 99–asis gimtadienis. Ta proga Paberžėje vėl svečiuosis solistas Liudas Mikalauskas su nuolatine scenos partnere pianiste Audrone Juozauskaite. Iškilūs muzikai atliks programą „Tėvo Stanislovo varpai“.

Ši muzika turėtų būti svarbi ne tik tikintiesiems, bet ir kiekvienam, kuris brangina Tėvelio Stanislovo atminimą. Atminimą žmogaus, pašventusio savo gyvenimą tarnystei Dievui ir žmonijai.

Dieviškos energijos ir žmogiškojo paprastumo paslaptis

Paberžės bažnytėlėje skambėsianti sakralios muzikos programa suteiks galimybę prisiliesti prie mūsų tautos didžiojo šventiko, jo paties vadinamų „mažutėlių, Paberžės grytelninkų“ širdžių kunigo, tolerantiškojo vienuolio, įžvalgaus ir nuoširdaus kiekvienam sutiktajam šviesuolio gyvenimo ir kartu suėjus jo išpuoselėtoje bažnyčioje pamąstyti, kur slypi šio mūsų Tautos mylimo Tėvelio begalinės dieviškosios energijos bei jo žmogiškojo paprastumo paslaptis.

Solistas Liudas Mikalauskas, turėdamas išskirtinius ne tik meninius, bet ir organizacinius sugebėjimus, organizuoja ir administruoja savitus ir ypač didelio populiarumo sulaukiančius profesionalaus meno ir muzikos tarptautinius festivalius, tarp ju – ir Paberžės festivalį. / A. Barzdžiaus nuotr.

Solistas Liudas Mikalauskas, turėdamas išskirtinius ne tik meninius, bet ir organizacinius sugebėjimus, organizuoja ir administruoja savitus ir ypač didelio populiarumo sulaukiančius profesionalaus meno ir muzikos tarptautinius festivalius, tarp ju – ir Paberžės festivalį. / A. Barzdžiaus nuotr.

Artėjančiu puikiu ir ypač vertingu renginiu – iškilmingomis Šv. Mišiomis ir įspūdingu koncertu, bei visomis tarptautinio Paberžės festivalio idėjomis džiaugiasi festivalio bendrakūrėjai ir mecenatai – koncerno „Vikonda“ darbuotojai, valdybos pirmininkė ponia Jolanta Blažytė ir labdaros ir paramos fondas „ Viltis – Vikonda“.

Šio fondo direktorė ponia Irena Staliorienė sako: „Džiugu, kad festivalio meno vadovo rūpesčių ėmėsi tauri asmenybė, puikus dainininkas Liudas Mikalauskas. Jo paties nuolatinis dalyvavimas festivalyje visada palieka gražiausius meninius akcentus, jo vadovavimas festivalio muzikinėms kryptims visada su kaupu pasiteisina ir vis labiau stebina, džiugina, jaudina Paberžės bei Kėdainių krašto žmones ir festivalio svečius“.

Paberžėje skambėjo ir skambės ypatingi koncertai

Tarptautinio Paberžės festivalio meno vadovas bei solistas Liudas Mikalauskas yra vienas iš charizmatiškiausių ir produktyviausių šių dienų atlikėjų Lietuvoje. Gausybė jo paties sugalvotų, inicijuotų ir įgyvendintų kamerinės muzikos programų džiugina ir stebina mūsų šalies žmones. Unikalios ir ypač vertingos muzikinės programos „Maironio balsu“ (programa skirta J. Mačiulio – Maironio gimimo metinėms), „Karolio Voitylos paslaptis. Popiežiaus Šv. Jono Pauliaus II atminimui“, lietuviškos muzikos programa „Kur balti keliai“, Vytautui Kernagiui dedikuota programa „Baltas paukštis“, „Sakralinės muzikos programa“ (skirta Lietuvos bažnyčių bendruomenėms), taipogi spalvingos, netikėtos ir originalios programos „Mefistolio kerai“, „Senberniai“ ir t.t. aplankė bemaž pusę Lietuvos miestų ir miestelių. Dalis šių programų jau skambėjo ir Kėdainių krašto žmonių numylėtoje Paberžėje.

 Atviras visiems

Dainuodamas beveik visuose Lietuvos teatruose premjerinius ir repertuarinius veikalus, nuolat savo įspūdingu balsu stebindamas Lietuvos, Vakarų Europos ir pasaulio klausytojus prestižinėse koncertinėse salėse, solistas sugeba vos ne kasdien aplankyti mažiausius Lietuvos bažnytkaimius, bendruomenes, mažų miestelių kultūros namus, muzikos ir vidurines mokyklas bei kitas bendruomenes.

Stulbinanti yra dainininko socialinė veikla, džiuginant socialinę atskirtį išgyvenančius ir taurios muzikos bei pasakojimų apie kompozitorius ypač laukiančius žiūrovus – vaikų namų auklėtinius, senelių ir socialinės globos namų gyventojus, ligoninių, pensionų žmones.

Paberžėje vėl svečiuosis pianistė Audronė Juozauskaitė. / G. Minelgaitės nuotr.

Paberžėje vėl svečiuosis pianistė Audronė Juozauskaitė. / G. Minelgaitės nuotr.

Organizuoja išskirtinius festivalius

Solistas, turėdamas išskirtinius ne tik meninius, bet ir organizacinius sugebėjimus, organizuoja ir administruoja savitus ir ypač didelio populiarumo sulaukiančius profesionalaus meno ir muzikos tarptautinius festivalius – Tauragės vokalinės muzikos festivalį, Paberžės festivalį Tėvo Stanislovo atminimui, Kauno Pažaislio vienuolyno „Monte Pacis“ koncertų ciklą ir kitus.

2016 metais startavo naujas Liudo Mikalausko inicijuotas festivalis „Menai ir dvarai“, kuris apjungė aukščiausią muzikinę kultūrą su mūsų šalies istorijos, architektūros, dailės, poezijos, teatro ir kitomis meno apraiškomis.

2016 metais įvyko dar dviejų solisto inicijuotų festivalių  „Muzikinė popietė Karklėje“ ir „Muzikos malūnas Saugose“ koncertai, šiais metais, Skarulių (Jonavos raj.) šv. Onos bažnyčioje pradėtas naujas tarptautinis profesionalios muzikos festivalis, kurio meninis vairas vėlgi patikėtas charizmatiškajam mūsų tautos lietuviškumo ir krikščioniškos artimo meilės, tolerancijos, tautiškumo, Tėvynės patriotizmo šaukliui – solistui Liudui Mikalauskui.

Aktyvios ir išradingos bendruomenės, rėmėjai, mecenatai, kultūros darbuotojai, miestų savivaldybės kartu su solistu kviečia visus profesionalios muzikos mėgėjus į festivalius visoje Lietuvoje, kurių pagrindinis tikslas – atstatyti savo sielos namus, atsigręžti į savo artimą, patirti bendrystės ir kūrybos, maldos kartu džiaugsmą. Taurūs tikslai įkvepia charizmatiškąjį solistą ne tik pačiam nuolat džiuginti Lietuvos regionų klausytojus subtiliu muzikavimu, bet ir kviesti leistis į pilnas šviesiausių nuotykių ir šilčiausių prisiminimų kūrybines keliones po mažus miestelius savo kolegas – Lietuvos profesionaliosios muzikos atlikėjus.

Atsiskleidžia empatiška siela

Apdovanotas ne tik dainininko, aktoriaus, idėjų sumanytojo bei įdomių ir unikalių profesionalaus meno renginių organizatoriaus talentu, bet ir jautria, empatiška siela, Liudas Mikalauskas nuolat nustebina savo naujais šviesiais darbais. Jį sutiksime suorganizavusį ir apmokėjusį kelionę Viešvilės (Jurbarko raj.) vaikų namų auklėtinių ekskursiją Trakų pilyje, entuziastingai beraginantį visus prisidėti prie jam brangios Plutiškų (Kazlų Rūdos raj.) bažnyčios apšiltinimo jo paties surengtame koncerte ir t.t.

Šviesių ir prasmingų darbų mūsų Tėvynei, jaunimui, vyresnio amžiaus žmonėms, bažnyčioms, likimo nuskriaustiems ar liūdintiems gausa yra dainininko Liudo Mikalausko braižas. Mokėdamas subtiliai ir išradingai derinti aukščiausią meninį lygį, profesionalumą ir nuoširdumą, dainininkas savo darbštumu džiugina tiek mūsų šalies ir užsienio orkestrus, ansamblius, chorus, kvartetus, kolegas, tiek atokaus Lietuvos kaimo močiutę, su kuria visgi randa laiko po koncerto pakalbėti ir nusifotografuoti, nors jau turi lėkti į jo laukiantį kitą renginį, spektaklį ar televizijos laidos filmavimą.

Tarptautinis Paberžės festivalis bus ir kitais metais

Kitais, jubiliejiniais mūsų Tėvynei ir Paberžei metais (Tėvelio Stanislovo 100-osioms gimimo metinėms) tarptautinio festivalio rengėjai planuoja „Sugrįžimų į Tėvynę“ muzikinę programą. Festivalyje bus kviečiami apsilankyti iškilieji Lietuvos menininkai, Tėvynės patriotai, kurių kūrybinis kelias šiuo metu tiesiamas ne tik Lietuvoje, bet ir užsieniuose.

Paberžės bažnytėlė džiaugsis klausydama savo kraštietės pianistės iš Mančesterio Laurynos Šablevičiūtės ir jos brolio iš Kėdainių muzikavimo.

Paberžėje bus kviečiami svečiuotis ir muzikuoti kiti lietuviai, padarę įspūdingas muzikines karjeras užsieniuose, žadantys nustebinti Kėdainių krašto gyventojus ir festivalio svečius ne tik negirdėta Lietuvoje muzikine programa, bet ir jautriais pasakojimais apie jausmus, kurie iškyla lietuviui, šalia garsiausių pasaulio tviskančių scenų muzikuojančiam mūsų visų mylimoje, kuklioje Tėvelio Stanislovo Paberžėje.

Sekmadienį visi laukiami Paberžėje

Tarptautinio Paberžės festivalio Tėvo Stanislovo atminimui rengėjai – labdaros ir paramos fondas „Viltis – Vikonda“ ir Paberžės muziejus kviečia jau šį sekmadienį, rugsėjo 24 dieną 15 valandą krašto žmones ir svečius vėl pasidžiaugti melodingomis giesmėmis ir muzikos šviesa, sklindančia iš mūsų tautos įdomiausių ir talentingiausių atlikėjų širdžių.