Organizatorių nuotr.

Kaišiadoryse vykusiame pirmajame Paukščių festivalyje netrūko emocijų ir spalvų. Tokį renginį kaišiadoriečiai planavo penkerius metus. Tad daugiau nei 60 renginio partnerių bei rėmėjų pasistengė, kad šventės erdvės butų užpildytos įvairiausiomis veiklomis bei dovanų gausa.

Į renginį atkeliavę šeimos iš visos Lietuvos galėjo pasidžiaugti gyvų paukščių paroda „Nuo viščiuko iki stručio“, kuri, beje, nepraėjo be nuotykių. Vienas įsiaudrinęs strutis panoro laisvės ir pabėgo į šalia esantį Girelės mišką. Po paieškų šeimininkai jau buvo praradę viltis pabėgėlį susigrąžinti, tačiau po kurio laiko socialiniuose tinkluose atsirado linksma žinia. Mat kaišiadorietis Vytas Butkevičius sutikęs miške strutį, ryžosi jį sugauti. Po šiokių tokių „grumtynių ir apsispardymų“ su draugo pagalba jis strutį „įsodino“ į automobilį ir parsigabeno namo, kur pabėgėliui buvo suteiktas laikinas apgyvendinimas bei maitinimas. Vakare strutis sėkmingai grįžo namo į Paberžę.

Festivalyje startavo Kiaušinių mėtymo čempionatas. Poros varžėsi dėl 500 eurų prizo už toliausiai mestą ir sugautą nesudaužytą žalią kiaušinį. Čempionais tapo 20 metrų 42 cm numetę Rokas Tamulevičius ir Mantvydas Lazauskas. Ne mažiau aistrų sukėlė dvikovos principu organizuota „Kiaušinių ruletė“ – 5 virti, 1 žalias. Sėkmę mėginti teko kiaušinį daužiant sau į galvą. Pirmąsias vietas ruletėje laimėjo Gustė Žižliauskaitė ir Kornelijus Bakūnas. Rungtyje „Bėgimas su kiaušiniais“ nugalėjo Andrė Pranukevičiūtė ir Karolis Germanavičius. Organizuotos ir kitos rungtys – Skrendantys paukščiai, Inkilas, Kiaušinių ridenimas, Paukščių „medžioklė“.

Ankstyvą renginio dienos rytą gamtos mylėtojai keliavo į išvyką „Į svečius pas jūrinį erelį“, vėliau vyko ekskursija su ornitologais, orientacinės varžybos „Paukščio lizdo paieška“, lėkščiasvydžio turnyras „Skrydis“.

Bene plačiausia programa laukė „Paukščių akademijoje“ – paskaitos apie paukščių auginimą, mitybą, Kaišiadorių rajono paukštynų istoriją, virtuvėlė „Paukščių pienas“, meninės kūrybos dirbtuvės, paroda „Laimės paukštė“, viktorina apie paukščius, Lietuvos etnokosmologijos muziejaus programa „Paukščių takas“.

Pagrindinis renginio partneris AB Kaišiadorių paukštynas visus nustebino savo rekordu, kurį užfiksavo agentūra „Factum. Iš daugiau nei 7000 skirtingų vištienos dalių, iškeptų ant grilio, bei daržovių ir vaisių, buvo suformuotas rekordinio dydžio paukštis. 3 m aukščio, 2 m pločio ir 3,5 m ilgio kūrinys svėrė daugiau nei pusę tonos. Po rekordo fiksavimo kepta vištiena išdalinta šventės dalyviams. Renginyje buvo pagerbti ilgamečiai AB Kaišiadorių paukštyno darbuotojai.

Vakare džiugino Egidijaus Sipavičiaus, „Baltojo kiro“, „Biplan“ ir „Naktinių personų“ koncertas. Tai buvo pirmasis tokio masto blaivus renginys Kaišiadoryse, todėl visi galėjo jaustis saugiai. Paukščių festivalį Kaišiadorių rajono savivaldybė su partneriais ketina organizuoti ir ateityje, kasmet pasiūlydama naujų veiklų ir pramogų.

Giedrė Streikauskaitė