Vaizdo įrašo nuotr.

Jau 25-erius metus Izraelyje gyvenantis lietuvių kilmės žydas skulptorius Dovydas Zundelovičius Tel Avive atidarė net dvi šio amato mokyklas. Kaip prisipažįsta pats menininkas, jo mokyklos išskiria ne tik vertinimo sistemos nebuvimu, bet ir tuo, kad savikritiški mokiniai iš jų yra paprasčiausiai pašalinami.

„Į mano mokyklą ateina daug žmonių, patyrusių psichologinį lūžį – išgyvenusieji karą ar kitokius įvykius, bei žmonės, kurie negali mokytis įprastose institucijose dėl, pvz., disleksijos“, – pasakoja D. Zundelovičius.

Daugiau nei du dešimtmečius Izraelyje gyvenantį skulptorių nustebino tai, kad šio amato mokytis nori kur kas daugiau moterų, nei vyrų. Keturiasdešimties sulaukusios moterys, jau turinčios profesiją ir užauginusios vaikus, siekia įgyti antrąją specialybę. Ir, pasak skulptoriaus, jos yra kur kas geresnės studentės ir specialistės, nei vyrai.

„Kai turi mažą mokyklą ir su žmogumi gali praleisti penkerius metus, tai yra visai kitas reikalas. Čia žmogus jaučiasi tarsi šiltnamyje, jis yra saugus, gali laisvai mokytis ir dirbti. Šioje mokykloje nėra pažymių, nėra vertinimo sistemos. Kritika ir, ypatingai, savikritika yra griežtai draudžiama. Už tai žmonės yra išmetami iš mano mokyklos“, – tikina D. Zundelovičius.