Organizatorių nuotr.

Neretai smagiausios kelionių akimirkos — svetimame krašte atradus kažką savo ir lietuviško. Vienas pagrindinių ekspedicijos „Baltoscandia 2016“ uždavinių — surinkti aplink Baltiją išsibarsčiusių lietuvių pėdsakus ir lietuvaičiams priminti mūsų didingą praeitį.

„Lietuviai pasaulyje yra pripėdavę ne mažiau, nei bet kuri kita tauta. Nuostabių istorijų apie ten gyvenusius ir kūrusius lietuvius sužinojome net keliaudami legendinio Mato Šalčiaus pėdsakais Pietų Amerikoje. Neabejoju, kad artimuose europietiškuose kraštuose, jų rasime dar daugiau,“ — teigė žygio per pasaulį „Misija Lietuva 100“ vadovas Gintautas Babravičius.

Lietuvių kūrėjai kviečiami į prestižinius festivalius

Besibaigiant pirmajai ekspedicijos savaitei, jos dalyviai apsilankė Danijoje esančioje Hamleto (Kronborgo) pilyje, kurioje vyksta žymiosios V. Šekspyro pjesės „Hamletas“ veiksmas. Kasmet rugpjūčio mėnesį į tradicinį festivalį čia kviečiami geriausi pasaulio kūrėjai ir atlikėjai. 2001 m. jame pasirodė ir Eimunto Nekrošiaus trupė. Kūrinys buvo įvertintas kaip viena ryškiausių pastarojo dešimtmečio „Hamleto“ interpretacijų.

Geriausias XX a. Didžiosios Britanijos V. Šekspyro vaidmenų atlikėjas — lietuvis

Vis dėlto, didžiausias įspūdis aplanko patekus į salę, kurioje kaba stipriausių „Hamleto“ vaidmenų atlikėjų portretai. Tarp jų galima aptikti ir serą Artūrą Joną Gelgaudą (John Gielgud), laikomą vienu iš trijų geriausių XX a. Didžiosios Britanijos aktorių ir stipriausiu V. Šekspyro vaidmenų atlikėjų tuomet. Jo šeima po 1831 m. sukilimo, kuriam vadovavo Antanas Gelgaudas, pabėgo į Didžiąją Britaniją. J. Gelgaudas už atliktus vaidmenis yra gavęs „Oskaro“, „Emmy“ ir „Grammy“ apdovanojimus, Londono „Globe Theatre“ jo garbei buvo pervadintas į „Gielgud Theatre“, taip pat yra įsteigtas Sir John Gielgud apdovanojimas už geriausius vaidmenis dramos spektakliuose.

Ekspedicijos metu lanko lietuviams svarbias vietas

Ekspedicijos dalyviai taip pat aplankė Kalmaro pilį, kurioje buvo pasirašyta Baltoskandijos idėjos pramotė — Kalmaro unija, taip pat — Frederiksborgo pilį, kurios bažnyčioje prie kitų valstybių herbų galime išvysti ir Algirdo Brazausko dovanotą Vytį. „Baltoscandia 2016“ grupė Stokholme apsilankė aikštėje, kurioje daugiau nei metus kas savaitę švedai mitingavo palaikydami Lietuvos ir kitų Baltijos šalių laisvės siekius.

Švedų profesiorius: „Keliaujame, kad kurtume istoriją“

Rugpjūčio 8 d. įvyko penktoji iš devynių ekspedicijos „Baltoscandia 2016“ konferencijų. Čia pranešimus skaitė Södertörns universiteto profesorius emeritas, Švedų antropologijos ir geografijos bendruomenės narys Thomas Lunden ir Umea universiteto Geografijos ir ekonomikos istorijos katedros docentas, Švedijos nacionalinio geografijos komiteto pirmininkas Olof Stiernström. „Istorijos pakeisti juk negalime. Vienintelis kelias — ją priimti, suprasti, kad esame jos dalis. Negalime pasislėpti nuo to, kas įvyko, tačiau turime mėginti tai suprasti. Keliaukite ne dėl istorijos, o tam, kad ją kurtumėte. Tai — mūsų visų istorija,“ — žygio per pasaulį dalyviams linkėjo O. Stiernstrom.

Apie „Baltoscandia 2016“

„Baltoscandia 2016“ — pirmoji žygio per pasaulį „Misija Lietuva 100“ ekspedicija, kurios metu „Klajūnų klubo“, Lietuvos geografų draugijos, „Baltoskandijos akademijos“ ir LŽS Kelionių ir pramogų klubo atstovai rengia konferencijas, skirtas prof. Kazio Pakšto puoselėtai Baltoskandijos idėjai bei žygiui per pasaulį pristatyti.