Bendradarbiaudamas su Kaimų bendruomene “Viltija”, tarptautinis senosios muzikos ansamblis “Canto Fiorito”, inicijavo Paparčių bažnyčios vargonų restauravimo darbus. Tai jau šeštasis šio ansamblio Paparčių rezidencijos projektas, finansuojamas iš Šveicarijos Dulcimer fondo ir dalinai remiamas Lietuvos kultūros tarybos. Šių metų balandžio 3 d., sekmadienį, 19 val. Paparčių bažnyčioje įvyks muzikai prikeltų vargonų inauguracijos koncertas, kuriame “Canto Fiorito” pirmą kartą Lietuvoje atliks Johanno Valentino Mederio (1694-1719) kūrinį “Pasijos pagal Matą”.

Vokiečių kilmės kompozitoriius J. V. Mederis XVII-XVIII a. sandūroje gyveno ir kūrė Baltijos regione (Abiejų Tautų Respublikoje, Latvijoje, Estijoje ir Karaliaučiuje). Remiantis jo amžininko Johanno Matthesono “Enciklopedija”, Mederis buvo iškilus vargonininkas ir dainininkas, taip pat gerai vertintas kompozitorius, kurio kūryboje buvo ryški XVII amžiaus italų muzikos įtaka.

Tarp daugybės Mederio sakralinių kompozicijų “Pasija pagal Matą” (1700 m.) užima ypatingą vietą, nes šiame kūrinyje pirmiausia atsirado kai kurie stilistiniai bruožai, kuriuos vėliau naudojo Johannas Sebastianas Bachas savo garsiosiose pasijose – pavyzdžiui, perteikė Jėzaus Kristaus žodžius naudojant arioso stilių.

Kviečiame atšvęsti Velykas iš naujo išgyvenant Kristaus Kančios ir Prisikėlimo istoriją Pabaltijo baroko dvasia ir susipažinti su vokiečių kilmės kompozitoriumi, atlikusiu svarbų vaidmenį mūsų krašto muzikos gyvenime. Pasijas atliks tarptautinė dvylikos senosios muzikos atlikėjų komanda iš Vokietijos, Belgijos, Prancūzijos, Latvijos ir Lietuvos. Koncertas nemokamas.

 

Pradžia: 2016-04-03 19:00
Pabaiga: 2016-04-03 20:00
Paparčių Šv. vyskupo Stanislovo ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia
Kaišiadorių raj. Paparčiai
6011-pabaltijo-velykos