Asociatyvi nuotr.

Prieš kelerius metus pasaulyje buvo pradėta sveikesnio, su A2 baltymu, pieno gamyba, kurį išskiria karvės, turinčios specifinį A2A2 geną. Tokį pieną gali gerti ir alergiški, laktozės netoleruojantys žmonės. Naujos kartos produktas pamažu skverbiasi ir į mūsų šalies ūkius, nors naujovę išbandyti kol kas ryžtasi tik pažangiausi pienininkai.

Vertina vartotojai

Specialistai teigia, kad nors įprastas ir A2A2 pienas skiriasi vos viena amino rūgštimi, iš tikrųjų šie produktai labai skirtingi. Užsienio šalių gyventojai, vartojantys šį naują pieną, jį puikiai vertina ne vien dėl skonio, bet ir dėl gydomųjų savybių: šis produktas rekomenduojamas gydant alergiją, diabetą, autizmą, nervų sistemos ligas ir kitus negalavimus. Vadinamasis A2A2 pienas pasižymi natūraliu skoniu, didesniu kiekiu baltymų, kalcio bei vitaminų A ir D gausa. Šis pienas jau turi savo rinką Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Naujojoje Zelandijoje, Nyderlanduose, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kinijoje ir kitur. Nors A2A2 pieno kaina aukštesnė nei įprasto, vartotojai jį mielai perka, todėl naujos kartos pieno gamintojai vis plačiau įsilieja į naujas rinkas. Specifinį A2A2 geną turinčios karvės jau pradedamos auginti ir Lietuvoje. Veisimo konsultantas Mindaugas Eidukaitis džiaugiasi, kad ir mūsų šalies pieno ūkių šeimininkai vis drąsiau suka šia kryptimi.

Pasiruošimo etapas

M.Eidukaitis „Valstiečių laikraščiui“ sakė, kad pasaulyje A2A2 pienas jau seniai ne naujiena. Siekdami sveikesnio gyvenimo, žmonės ne tik mažina suvartojamo cukraus bei alkoholio kiekį, domisi ekologiškais produktais, bet ir ieško sveikesnių įprasto pieno pakaitalų. „Vis dėlto, nepaisant pasaulinio susidomėjimo, mūsų šalies ūkininkai šią nišą atranda tik dabar. Be to, tai domina išskirtinai tik didžiuosius ir pažangiausius ūkius, kurie augina bent kelis šimtus karvių“, – pabrėžė veisimo konsultantas. Jis pridūrė, kad norint išgauti naujos kartos pieną, būtina praeiti tam tikrą pasirengimo etapą. Pasak M.Eidukaičio, netradicinis pienas yra gaunamas tik iš tų karvių, kurių organizme glūdi A2A2 genas, o dauguma galvijų turi A1 ir A2 genų mišinį. Norint pakeisti situaciją, būtina veisti apgalvotai. „Bent vieną A2 geną turinti karvė turi būti apvaisinta bent vieną A2 geną turinčio buliaus sperma, tam, kad gimusi palikuonė turėtų dvigubą A2 geną. Siekiant šimtaprocentinio rezultato, dvigubą A2 geną turinti karvė turėtų būti apvaisinta dvigubą A2 geną turinčio buliaus sperma. Taip palikuonei bus perduota geriausia genetinė informacija, kurią atspindės ir jos duodamo pieno kokybė“, – subtilybes aiškino M.Eidukaitis.

Teks palaukti

Veisimo konsultantas teigia, kad šia naujove jau domisi pietų Lietuvos ūkiai. Keletas jų, rinkdamiesi sėklinius bulius, dėmesį kreipia būtent į A2 geną. Tačiau rezultatų jiems teks palaukti. „Pirmiausia karvės turi būti apsėklintos, tuomet, gimus telyčaitėms, šios turi užaugti ir pradėti duoti pieną. Visa tai užtruks mažiausiai trejus metus“, – pabrėžė M.Eidukaitis. Lietuvos galvijų veisėjų asociacijos (LGVA) vadovas Edvardas Gedgaudas sakė, kad tik atitinkamos genetikos galvijų banda gali duoti A2A2 pieną, todėl karvėms sėklinti mūsų šalyje jau galima įsigyti specifinį geną turinčių bulių spermos. „Lietuvoje jau yra tokių ūkių, kurių šeimininkai renkasi karves, turinčias specifinį A2A2 geną. Žmonės eina šia kryptimi. Tiems, kuriems šis pieno gamybos būdas yra patrauklus, kurie ieško naujovių ir mato genetikoje perspektyvą, tą daro. Jie renkasi sėklinius bulius, turinčius A2 geną“, – vardijo E.Gedgaudas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas dr. Arūnas Rutkauskas pažymėjo, kad kol kas mūsų šalyje nevykdomas vieningas šios srities darbas, neplėtojama veislininkystės strategija. Tuo daugiausia domisi pavieniai augintojai. „A2A2 pienas – mūsų ūkių ateities vizija. Kadangi vartotojai tampa vis reiklesni, ūkininkai, siekiantys išgyventi ir dirbti pelningai, privalo reaguoti į rinkos pokyčius. Todėl ši ūkininkų iniciatyva – sveikintinas dalykas“, – mintimis dalijosi A.Rutkauskas.

Priklauso nuo perdirbėjų

Gamintojams visada aktualu rasti perdirbėjų, kurie supirktų A2A2 pieną ir už jį mokėtų daugiau. LGVA vadovas svarsto, ar šis pienas bus įdomus supirkėjams? „Viskas priklauso nuo perdirbėjų. Kol kas jie poreikio supirkti A2A2 pieną nepareiškė. Tačiau yra bendrovių, kurios domisi šiuo produktu“, – teigė E.Gedgaudas. M.Eidukaitis neatmeta galimybės, kad Lietuvoje gali neatsirasti supirkėjų, pasiryžusių už A2A2 pieną mokėti brangiau. „Kita vertus, ūkininkai, kurių gyvuliai gamins A2A2 pieną, nieko nepraras. Juk A2 geną turinčių bulių sėklos kaina nesiskiria nuo kitų bulių sėklos kainos, pienui gauti taip pat nereikia jokių ypatingų technologijų. Todėl ūkininkai, net neinvestuodami papildomų lėšų, gali savo verslą paversti išskirtiniu ir užimti dar tuščią naują nišą. Manau, kad toks pienas bus labai paklausus ir mūsų šalyje“, – sakė veisimo konsultantas. Jis pridūrė, kad versle visuomet juntama rizika. Juk neįmanoma rasti šimtaprocentinių sėkmės receptų ir tiksliai pasakyti, kas ir kaip bus ateityje. Todėl apie tai, kaip klostytis A2A2 pieno prekyba Lietuvoje, spėlioti dar anksti. Teigiama, kad kitų šalių ūkininkams šis pasirinkimas jau davė naudos, kadangi A2A2 pienas yra brangesnis už įprastinį. Pavyzdžiui, Vokietijos parduotuvėse litras įprasto pieno kainuoja apie 0,71 Eur, o A2A2 pieno – 1,70 Eur. Panaši pieno pardavimo kaina yra ir kitose šalyse.

Grynina bandą

Susidomėjusi aukštesne A2A2 pieno supirkimo kaina, Telšių rajono pieno ūkio savininkė Ieva Stanienė pradėjo gryninti karvių bandą. Šiuo metu ji laiko 115 melžiamų karvių, bet ateityje planuoja prižiūrėti apie 150 karvių, turinčių A2A2 geną. „Bandą gryniname pirmi metai. Bulių sėklą renkamės tik su A2 genu. Jau sulaukėme telyčaičių, turinčių A2A2 geną“, – apie pradėtus darbus pasakojo I.Stanienė. Pieno ūkio šeimininkė sakė, kad išgryninti bandą užtruks šiek tiek laiko. „Čia juk ne paršeliai. Kol sulauksime A2A2 pieno, praeis ne vieni metai. Manau, mano pasirinkimas yra teisingas, tad gal ir mes, vargšai ūkininkai, už A2A2 pieną sulauksime visai kitų kainų, tokių, kaip ir visame pasaulyje“, – svarstė moteris.

Naujos kartos pieną planuoja tiekti ir Šakių rajono ūkininkas Sigitas Stanaitis. Vyras teigė, kad jį imtis šios naujovės paskatino smalsumas ir noras daryti ką nors nauja. Jis šiuo keliu eina pirmus metus, bet planuoja, kad bandoje bus apie 300 karvių, kurios duos A2A2 pieną. „Anksčiau sėklindami nekreipdavome dėmesio, ar buliaus sėkla A2 geną, ar ne. Dabar, kai yra galimybė pasirinkti, renkamės tai, kas geriausia“, – tikino S.Stanaitis. Ūkininkas mano, kad jei ateityje pieno gamintojų bus daugiau, o A2A2 pieno kiekiai bus didesni, supirkėjai labiau juo domėsis. Drauge jis tiki, kad ateityje Lietuvoje pagamintas A2A2 pienas bus labai paklausus ir tarptautinėse rinkose. „Bendravau su AB „Rokiškio sūris“ supirkėjais, jie šį pasiūlymą vertina palankiai. Galbūt ateityje iš A2A2 pieno bus gaminami ypatingi produktai. Dėl supirkimo kainos kol kas nediskutavome“, – sakė S.Stanaitis.