Pastaruoju metu žiniasklaidos priemonėse pasirodė skelbimai apie superkamas džiovintas raudonąsias musmires. Už jų kilogramą mokama 150 eurų. Tai nuostabą sukėlė net Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentui varėniškiui Virginijui Varanavičiui. Pasirodo, už džiovintų raudonųjų musmirių kilogramą mokama net penkis kartus daugiau nei už tokį pat kiekį džiovintų baravykų.
Supirkimo kaina vis didinama
26-erių klaipėdietis Arnoldas Skystimas, dirbantis pagal verslo liudijimą, sako, kad džiovintos raudonosios musmirės yra tik vienas produktas, kuriuo jis prekiauja internete. Pastaruoju metu būtent jo skelbimai pasirodė apie džiovintų raudonųjų musmirių supirkimą.
„Musmires perku jau trečius metus. Kur kas lengviau dirbti su Sibiro gyventojais, kurie niekada nepamiršo nė vienos miško gėrybės, žino, kur jos naudojamos. Sibiriečių nestebina net cigarečių pelenų supirkimas, o lietuvaičiai stebisi ir negali patikėti, kad perkamos džiovintos raudonosios musmirės“, – tvirtino A.Skystimas.
Klaipėdiečiui per jų supirkimo laikotarpį Lietuvoje pavyko rasti labai mažai stabilių raudonųjų musmirių rinkėjų, kurie šių grybų surenka nuo kelių iki keliolikos kilogramų per metus. Daugiausia džiovintų raudonųjų musmirių jam teko nupirkti iš Varėnos ir Šalčininkų rajono gyventojų. O jų derliaus metu – nuo vasaros pabaigos iki pirmųjų šalnų, pasak A.Skystimo, 3–5 kartus apvažiuojama visa Lietuva, užsukama pas visus grybų rinkėjus.
„Kiekvienais metais kaina už džiovintų raudonųjų musmirių kilogramą yra didinama 50 eurų, šiais metais už vieną kilogramą džiovintų musmirių kepurėlių mokama net 150 eurų. Darbo labai daug, vienam sudžiovintam kilogramui reikia surinkti 10–12 kilogramų musmirių. Iš Sibiro rinkėjų, įskaičiuojant visus mokesčius, pavyksta nupirkti pigiau ir žaliava geriau vertinama pirkėjų“, – sako klaipėdietis.
Džiovintas raudonąsias musmires jis daugiausia parduoda vokiečiams, austrams, amerikiečiams.
A.Skystimo tikinimu, dabar lietuviams labai netikėta ir kelia juoką, kad perkamos džiovintos raudonosios musmirės, tačiau būta istorijų, kai mūsų miškuose šią musmirę aptikti tekdavo labai sunkiai, nes gyventojai jas nurinkdavo kaip šiandien baravykus: „Baltai kažkada buvo didžiausi musmirių eksportuotojai suomiams, norvegams, švedams. Pavasarį, kai džiovintų raudonųjų musmirių atsargos būdavo pasibaigusios, už keliolika kepurėlių galėjai nusipirkti elnią.“
Klaipėdietis įsitikinęs, kad džiovintos raudonosios musmirės yra perkamos gaminti gydymuisi naudojamus įvairius antpilus, nes pasaulyje žmonės domisi alternatyvia medicina, natūraliais gydymosi metodais.
Pradėjo bendradarbiauti su smulkiais grybų supirkėjais
A.Skystimas akcentuoja, kad perkamos tik švarios sudžiovintos raudonųjų musmirių kepurėlės be kotelių, jų dydis gali būti nuo kelių iki dešimties centimetrų, svarbu, jog grybas gerai vizualiai atrodytų – matytųsi raudona spalva, balti taškeliai, o kepurėlės kraštai nebūtų užsirietę į viršų.
Klaipėdietis pataria ir dėl raudonųjų musmirių džiovinimo proceso: šių grybų kepurėles reikia džiovinti nepjaustytas, esant ne aukštesnei kaip 40 laipsnių temperatūrai.
„Pasitaiko, kad žmonės nepaiso rekomendacijų ir padidina temperatūrą. Tokie grybai tampa niekam nereikalingi. Atsižvelgiant į džiovinimo metodus, raudonosios musmirės džiūva dvi paras, paskui dedamos į kartonines dėžes ir sandėliuojamos kaip ir visi grybai – sausoje, vėsioje, tamsioje vietoje“, – pataria A.Skystimas.
Anot jo, grybų supirkėjams atvežti nereikia, paima patys, nėra ir minimalaus kiekio, dėl kurio reikia kreiptis į supirkėjus.
Klaipėdiečio tvirtinimu, šįmet jis pradėjo bendradarbiauti su smulkiais grybų supirkėjais, tad internete galima išvysti ir skelbimų apie raudonųjų musmirių džiovinimą. Tai gera žinia jų rinkėjams, nes nebereikės sukti dėl to galvos.
„Pirmąsyk išgirdau apie superkamas džiovintas raudonąsias musmires“
„Iš jūsų pirmąsyk išgirdau apie superkamas džiovintas raudonąsias musmires“, – stebėjosi Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas, Varėnoje veikiančios bendrovės „Vipreka“, užsiimančios grybų ir uogų supirkimu, direktorius V.Varanavičius.
Jį nustebino ir supirkimo kaina – 150 eurų už kilogramą. Kaip teigė V.Varanavičius, už džiovintų baravykų kilogramą vidutiniškai mokama 30 eurų, jie parduodami net tik Lietuvoje, bet ir Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, kitose Vakarų Europos šalyse.
Džiovintų baravykų dažniausiai parduodama rugsėjo pabaigoje, spalio mėnesį.
Alma MOSTEIKAITĖ