Scanpix nuotr.

Pieno gamyba ūkininkų ir šeimos ūkiuose bei žemės ūkio bendrovėse ir įmonėse 2016 m., palyginti su 2015 m., sumažėjo 6 proc., praneša Lietuvos statistikos departamentas.

Mėsos gamyba šalies ūkiuose, skaičiuojant skerdenos svorį, neįskaitant subproduktų, sumažėjo 4 proc., kiaušinių surinkimas padidėjo 0,3 proc.

Pieno primilžio mažėjimui įtakos turėjo mažesnis melžiamų karvių skaičius (2017 m. sausio 1 d., palyginti su 2016 m. sausio 1 d., jų skaičius sumažėjo 5 proc.). Mėsos gamyba 2016 m., palyginti su 2015 m., sumažėjo dėl mažesnio paskerstų kiaulių ir galvijų skaičiaus. Paskerstų kiaulių skaičius sumažėjo 121,3 tūkst., arba 12 proc., galvijų – 7,6 tūkst., arba 4 proc. Skaičiuojant skerdenos svorį, neįskaitant subproduktų, 12 proc. mažiau gauta kiaulių ir 4 proc. galvijų mėsos. 2016 m. (kaip ir 2015 m.) vidutinis paskersto galvijo svoris buvo 240 kg, paskerstos kiaulės – 83 kg.

Anot Statistikos departamento duomenų, gyvų kiaulių 2016 m. į kitas šalis išvežta 310,9 tūkst., arba 7 proc. daugiau nei 2015 m., gyvų veršelių – 104,5 tūkst., arba 3 proc. daugiau.

Ūkininkų ir šeimos ūkiuose pagamintos mėsos (skerdenos svorio, neįskaitant subproduktų) dalis, palyginti su visa gamyba, sudarė 29 proc., pieno – 76, kiaušinių – 19 proc. (2015 m. – atitinkamai 29, 79 ir 25 proc.).

2016 m. vienam šalies gyventojui vidutiniškai buvo pagaminta 81 kg mėsos skerdenos (neįskaitant subproduktų), tai 2 kg mažiau nei 2015 m., iš jos kiauliena sudarė 26 kg, tai 3 kg mažiau negu 2015 m. Pieno vienam šalies gyventojui vidutiniškai buvo pagaminta 567 kg, arba 31 kg mažiau nei 2015 m., kiaušinių – 275, arba 4 kiaušiniais daugiau nei 2015 m. Palyginimui: Latvijoje vienam gyventojui 2016 m. buvo pagaminta 44 kg mėsos, 503 kg pieno, 383 kiaušiniai, Estijoje – atitinkamai 59 kg, 594 kg ir 151 kiaušinis.

2017 m. sausio 1 d. duomenimis, palyginti su 2016 m. sausio 1 d. duomenimis, padidėjo auginamų avių ir paukščių skaičius (atitinkamai 11 ir 8 proc.), bet 4 proc. sumažėjo galvijų ir 3 proc. – kiaulių skaičius.