Scanpix nuotr.

Europos Sąjungoje panaikinus cukraus kvotas, jo kaina pasaulinėse rinkose smunka. Tačiau gamintojai sako, kad pigesnių gardėsių tikėtis neverta, nes pastaruoju metu stipriai brangsta kiti gaminių ingredientai bei auga bendras maisto kainų lygis.

Cukraus kvotos ES  galiojo beveik 6 dešimtmečius. Nuo spalio jos panaikintos, todėl jau dabar kai kurie pasaulio ir Lietuvos gamintojai padidino gamybą. Į tai sureagavo ir pasaulinės cukraus kainos – smuko kiek daugiau nei ketvirtadaliu.

Tai – gera žinia gaiviųjų gėrimų ir įvairių saldumynų, kurių sudėtyje labai daug cukraus, gamintojams. Manoma, kad jie artimiausiu metu gali peržiūrėti gaminių kainodarą. Vis dėlto specialistai sako, kad didžiosios dalies gardėsių kaina neturėtų mažėti, nes pastaruoju metu stipriai brango pienas ir aliejus, o šie produktai naudojami daugelyje gaminių.

Šių produktų brangimas išaugino ir pasaulines maisto kainas. Jungtinių Tautų žemės ūkio ir maisto organizacija skaičiuoja, kad rugsėjį pasaulyje maisto brangimas buvo didesnis už infliaciją.