FB nuotr.

Dzūkijos miško gėrybių perdirbėjai kasdien superka dešimtis tonų grybų. Nors jų daug, perdirbėjai dalį dar įsiveža iš kaimyninių šalių. Iš superkamų Lietuvoje ir įvežamų iš kitur grybų, vidaus rinkoje jų lieka apie 5-10 procentų.

Grybai, pasak verslininkų, auga kaip ant mielių – jų derlių lemia  gausus lietus ir šiluma.

Po trejų metų pertraukos Dzūkijoje grybų miškuose užderėjo tiek, kad miško gėrybių  perdirbėjai dalį jų tvarkys tik žiemą, dabar juos užšaldo.

„Šiuo momentu yra 1200 tonų  nupirkta, manau dar porą šimtų tonų rudeninių grybų supirkt, kad turėtumėm ką per žiemą veikti“, – sakė UAB „Tandemus“ komercijos direktorius Vidmantas Budrikis.

Dėl itin gausaus derliaus mūsų miškuose ir kaimyninėse šalyse krito supirkimo ir pardavimo kainos. Grybų paklausa mažėja ir užsienio rinkose, nors lyderiai vis dar išlieka vokiečiai, itin vertinantys nekirmijančias voveraites.

„Vėlai prasidėjo, buvo labai daug, todėl sunkoka pardavinėt, jos šiemet nepaprastai pigios. Sunku pardavinėt Prancūzijoj, Šveicarijoje – šitos rinkos pajuda stipriau tik rugpjūčio pabaigoj, kai atostogų metas eina į pabaigą“, – pasakojo V. Budrikis.

„Žaliava pinga, kadangi grybų yra ne tik pas mus. Grybų yra ir mūsų kaimyninėse valstybėse, taip kad rinka yra bendra, pirkėjai irgi yra bendrui, todėl ir pinga“, – kalbėjo Lietuvos miško uogų ir grybų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius.

Lietuvoje superkamų grybų lieka apie 5-10 procentų. Miško gėrybių perdirbėjai pripažįsta, kad net ir traukiantis grybų valgytojų rinkoms Austrijoje, Italijoje ar Prancūzijoje, lietuviškų grybų eksportui nepakanka. Juos perka pas konkurentus.

„Mes turim voveraitėm pasipildyt iš kaimyninių valstybių – Baltarusijos, Rusijos. Pakankamai įsivežam iš Latvijos. Ir tiesiog, kadangi tradicijos dar išlikusios ir dar valgomos, aišku ne tokiais kiekiais, kokiais mes norėtumėm, kai mes turim perteklines, bet taip yra, parduodam tiek kiek galim“, – sakė V. Varanavičius.

Pasak miško gėrybių perdirbėjų, šiemet mūsų  miškuose liks nesurinkta trečdalis, o gal ir daugiau grybų – dėl mažų supirkimo kainų grybautojai labiau linkę juos parsinešti į namus.