Italų požiūris į mėsos ir žuvies pateikimą turguje gerokai liberalesnis nei lietuvių, o sanitarijos ir higienos reikalavimai ne tokie griežti. A. Milašiaus nuotr.

Dažnai turistams vieną iš didžiausių įspūdžių lankantis tolimuose ar ne tokiuose tolimuose kraštuose padaro vietinis turgus. Čia tiesiai ant prekystalio dorojama šviežutėlė mėsa, siūloma ryte sugauta žuvis. Čia gaiviai kvepia pačios šviežiausios daržovės ir vaisiai.

Kartais net užklysta mintis, kad, pavyzdžiui, Italija gal jau išstojo iš ES, nes jose laikomasi kitokių sanitarijos ir higienos reikalavimų, nei pas mus. Lietuvoje niekada nepamatysi mažytės parduotuvės ar prekybos paviljono, kur toje pat šaldymo vitrinoje gulėtų pieno ir mėsos produktai, o pardavėjas, rymantis prie kasos aparato, ramiai trauktų dūmą. Nepamatysi kaip Italijoje ( o juk tai pietrų šalis) tiesiog prie kiosko kabančios skerdenos, nuo kurios pardavėjas čia pat atrėš jums pageidaujamą mėsos gabaliuką.

Kokie reikalavimai keliami pardavėjams, prekiaujantiems Lietuvos turguje?

Pateikiame ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus tiems, kurie planuoja pardavinėti savo ūkyje išaugintą ar pagamintą produkciją.

  1. Norėdami prekiauti turgavietėje, pardavėjai turi turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (toliau – MTSPP), tai yra leidimą vykdyti maisto tvarkymo veiklą. MTSPP išduoda pagal veiklos vietą atitinkama teritorinė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), vadovaudamasi Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais VMVT direktoriaus įsakymu.
  2. Pateikti pirkėjui tik saugius ir kokybiškus maisto produktus.
  3. Maisto produktai turi būti pagaminti VMVT patvirtintose (registruotose) įmonėse.
  4. Į turgavietę maisto produktai turi būti pristatomi tik su lydimaisiais dokumentais.
  5. Greitai gendantiems produktams ( pvz., šviežiai mėsai, žuviai) transportavimo ir pardavimo metu turi būti užtikrinami temperatūriniai režimai.
  6. Produktams vežti skirtos transporto priemonės ir tara privalo būti švarūs, atitikti higienos reikalavimus.
  7. Pardavėjas turi užtikrinti maisto produktų atitiktį teisės aktų nustatytiems ženklinimo reikalavimams ir pateikti teisingą informaciją apie parduodamą maisto produktą.
  8. Pardavėjas turi būti pasitikrinęs sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka – t. y. turėti medicininę knygutę ir galiojantį privalomą higienos žinių pažymėjimą. Jis negali prekiauti, jei serga ar įtaria, kad serga, pasireiškia bent vienas iš šių požymių: viduriavimas, vėmimas, karščiavimas, užkrėsta ar atvira žaizda, odos liga arba serga ligomis, kurios gali būti perduotos per maisto produktus.
  9. Pardavėjas turi vilkėti švarius darbo drabužius ir laikytis asmens higienos reikalavimų, palaikyti švarą ir tvarką prekybos vietoje.
  10. Valymo įranga, dezinfekavimo medžiagos turi būti laikomos atskirai nuo maisto produktų, joms skirtoje laikyti vietoje.