Žaliųjų smidrų ūglių derlių rekomenduojama imti tada, kai jie užauga iki 12–25 cm. (Redakcijos archyvo nuotr.)

Netrukus prekyboje pasirodys dar gana egzotiškų Lietuvoje daržovių – smidrų (vadinamųjų šparagų). Lietuvoje jų paklausa auga, plečiasi ir vietinių augintojų ratas.

Kol kas prekybos tinkluose parduodami iš Peru atgabenti smidrai, skirti gurmanams, nes tai palyginti brangios daržovės. Dėl sezoniškumo ir kainos smidrų auginimas patrauklus ir miestiečiams, ūkininkaujantiems tik sezono metu.

Sužavėjo vertinga daržovė

Vilnietis Justinas smidrų verslo ėmėsi prieš trejus metus. „Augintojų nedaug, o daržovė – populiari, todėl susigundžiau auginti“, – sakė Justinas. Šiems augalams jis skyrė 10 arų. Į ūglius investavo apie 900 eurų. Pirmais metais delikatesinių daržovių derlius buvo gana mažas, tačiau jų kilogramą augintojui pavyko parduoti už 6–10 eurų. Pernai augintojas pelno neturėjo, jo tikisi šiais metais. Šį pavasarį Justinas smidrų plotus planuoja padvigubinti.
Marijampolėje gyvenanti Irena šiais metais ims antrą smidrų derlių. Labai svarbu, kad ūgliams nepakenktų pavasario šalnos. Ateityje ji planuoja smidrus uždengti daržo plėvele ir taip apsaugoti nuo šalnų. „Nors sutarties nesu pasirašiusi, tačiau pirkėją, kuris pažadėjo nupirkti visas daržoves, jau turiu“, – neslėpė smidrų augintoja.
Vertingas daržoves praėjusiais metais Ramygaloje ėmė auginti ir Dalia. Kuo ją sužavėjo jos? Augintoja sakė, kad tai – ankstyviausios ir skaniausios daržovės, augančios mūsų šalyje, be to, jas jau vertina pirkėjai.
„Kadangi auginu įvairių prieskoninių daržovių, nusprendžiau smidrais paįvairinti asortimentą. Jų sodinu 30 arų. Ploto ateityje plėsti neketinu“, – sakė Dalia.
Antrus metus smidrus augina Ieva, gyvenanti Radviliškyje. Ankstyvosioms daržovėms ji skyrė pusę hektaro. Ūkininkė smidrų produkciją planuoja realizuoti turgeliuose, skelbti apie pardavimą internete. Ieva mano, kad neturėtų būti bėdų dėl pardavimo. Svarbu, kad derlius būtų geras.

Realizuoja be vargo

Vilnietė Vida smidrus augina Varėnos rajone. Jiems skyrė 35 arus. Moteris kol kas didelio derliaus nėra nuėmusi, nes daržoves augina dar tik trečius metus. „Praėjusiais metais skyniau pirmą smidrų derlių. Nenorėjau nualinti augalų, todėl nupjoviau ne visus jų ūglius. Tačiau derliaus pakako ir man, ir draugams“, – teigė Vida. Šiemet ji tikisi gausesnio derliaus. Jei pavyks, pasiūlys ne tik draugams, bet ir restoranams bei kavinėms.
Į Ukmergės rajono ūkininkės Genovaitės Sakalauskienės ūkį smidrai atkeliavo atsitiktinai. Pirkdama iš tiekėjų braškių daigus, ji nusipirko ir smidrų sodinukų. Tuomet ūkininkė patarimų, kaip sodinti ir auginti naują kultūrą, kreipėsi į Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto prodekanę doc. Audronę Žebrauskienę, kuri ne tik pagelbėjo patarimais, bet ir padėjo šią daržovę išpopuliarinti. Praėjusių metų pavasarį G.Sakalauskienė Vilniuje, Tymo turgelyje, organizavo „Šparagų (smidrų) festivalį“. Šiais metais gegužės 21 d. jis taip pat bus rengiamas.
„Smidrus Lietuvoje pradeda auginti vis daugiau ūkininkų. Šias daržoves perka restoranai ir didesnes nei vidutines pajamas gaunantys mėgėjai, nes jos palyginti brangios“, – sakė Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė. Ji prognozuoja, kad jei mūsų šalyje atsiras daugiau smidrų augintojų ir jų plotai didės, arba kils realizavimo problemų, arba produkcija atpigs ir ją vartos vis daugiau žmonių.

Smidrų priežiūra

Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto prodekanė doc. A.Žebrauskienė smidrų augintojams priminė, kad dabar – pats laikas nuravėti laukus, nes jau pradeda dygti ūgliukai. Tai daryti reikia labai atsargiai, jų nepažeidžiant. „Žmonės, kurie turi savo darželyje augantį smidrą ir mano, kad tai – gėlė, turėtų nebijoti pjauti ūglių ir vartoti maistui. Kuo daugiau pjaus, tuo daugiau derliaus bus. Reikia nueiti bent kas antrą dieną pažiūrėti, kad ūgliai neperaugtų. Kitaip užaugs ilgi stiebai, ir augintojai liks neparagavę šviežių smidrų“, – patarė mokslininkė.
Žaliųjų smidrų derlių rekomenduojama nuimti tada, kai ūgliai užauga iki 12–25 cm, o galvutės dar susiglaudusios ir žvynai neprasiskleidę. Ūgliai anksti ryte arba vėlai vakare, kai saulės spinduliai nėra kaitrūs, pjaunami nuo žemės paviršiaus paliekant 2 cm. Surinktą derlių reikia kuo greičiau dėti į dėžes, krepšelius ir uždengti drėgnu audiniu, atvėsinti, nes atžalos greitai kietėja, medėja. A.Žebrauskienės teigimu, Lietuvos ūkiuose išauginti kokybiški smidrų daigai kainuoja nuo 1,2 iki 2 eurų. Vieno daigo kaina priklauso nuo veislės ir klasės.
Tinkamiausias laikas sodinti smidrus – nuo balandžio 15 d. iki gegužės 15 d. „Prieš sodinimą padaromos 25–35 cm gylio ir 30–40 cm pločio vagos. Į suformuotų vagų dugną įkratomas 3–4 cm mėšlo sluoksnis (3–3,5 kg išilginiam metrui), ant jo beriamas 4–8 cm žemės ar komposto kaupelis, ant kurio ir sodinamas daigas. Vėliau ant viršaus užberiamas 5–8 cm žemės sluoksnis. Pasodintų daigų pumpurai lengvose dirvose turi būti 18–20 cm, sunkesnėse – 15–16 cm gylyje. Augalai sodinami iš vakarų į rytus einančiomis eilutėmis. Taip pasodintų augalų lapai greičiau pradžiūsta ir augalai būna sveikesni.
Šiuo metu didžiausiame prekybos tinkle ryšulėlis smidrų (450 g) kainuoja 4,38 euro. Jie importuojami iš Peru. Dar tik sezono pradžia, tad jų kainos kiek aukštesnės, tačiau iki birželio, kai šviežias derlius baigsis, kainos turėtų gerokai kristi.
Pagrindinis smidrų prekybos sezonas – gegužė ir birželis. Tada parduodami du trečdaliai metų derliaus. Didžiausiame prekybos tinkle šių lietuviškų daržovių kol kas nėra.