Nors vasara šiemet nelepino nei saule, nei šiluma, rudens gėrybėmis negali atsidžiaugti į mišką ir pailsėti, ir žiemai atsargų sukaupti išsiruošę tauragiškiai. Džiūgauti tikrai yra kuo – į redakciją užsukusi tauragiškė Genovaitė vos nulaikė sveikutėlį milžiną baravyką.
– Labai sunku laikyti, – fotografuojama pasiguodė moteris. – Nesvėrėme šio milžino, bet pažiūrėkite, jis visai sveikas. Ir kotas ne tiesiai nuaugęs, koks riestas.
Pagramančio miške rasto baravyko galva – per 35 centimetrus. Tiesa, grybo Genovaitė maistui prisipažino nebenaudosianti, nes jau labai daug jų prisirinko.
– Šį milžiną sekmadienį radau. Išsimiegoję po pietų su vyru patraukėme į mišką. Labai daug grybautojų – mašina prie mašinos. Bet ir grybų šiemet gausu. Aišku, reikia žinoti vietas, nors savo dalį kiekvienas grybautojas randa, – įspūdžiais dalijosi Genovaitė.
Papasakojo moteris ir kaip grybus ruošia žiemai: apvirusi su druska juos šaldiklyje užšaldo.
– Tiek, kiek mums dviem reikia vienam kartui – apie litrą į maišelius sudėjusi sušaldau, – sakė Genovaitė.
Smalsu buvo sužinoti mėgstamiausio grybų patiekalo receptą.
– Grybų kotletukai. Sumalu grybus, įberiu druskos, pipirų pagal skonį, truputį krakmolo ar miltų, kiaušinį įmušu ir apvolioju džiūvėsėliuose. Ir greita, ir skanu, ir kalorijų nedaug, – šypsodamasi pasakojo Genovaitė.
Raimonda ALYSIENĖ