Aparatas automatiškai nustato vandens ir kavos kiekį.

Kavos aromatas – neatsiejama jaukių namų detalė. Tai tarsi savotiška interjero dvasia, kurianti patrauklumo įspūdį. Vieni mėgstame kavą, plikytą puodelyje, kiti – paruoštą aparatu. Pastarųjų pasiūla, didėjanti sparčiais tempais, skatina pasidomėti ir šios technikos ypatumais.

Nustato automatiškai

Automatiniais kavos aparatais gana paprasta naudotis. Tereikia įpilti vandens, kavos (maltos ar pupelių) ir pasirinkti pageidaujamą programą, pvz., „espresas“ ar „du kavos puodeliai“. Aparatas automatiškai nustato vandens ir kavos kiekį, reikalingą porcijai paruošti. Gėrimo kiekį, stiprumą ir porcijas (vienas ar du puodeliai) galima reguliuoti.

Pusiau automatiniai kavos aparatai primena tuos, kokiais šis gėrimas ruošiamas kavinėse. Kava įberiama į kaušelį su plastikiniu ar metaliniu filtru, suspaudžiama specialiu įrankiu ir prisukama prie aparato. Pusiau automatiniu prietaisu vienu metu išverdamas vienas ar du kavos puodeliai.

Karštais garais

Espreso aparatu gėrimas paruošiamas per maltą kavą leidžiant suspaustus karštus garus. Kuo didesnis spaudimas, tuo greičiau ir skanesnė bei kvapesnė išverda kava. Šiuo aparatu galima paruošti ne tik espreso, bet ir balintos ar kapučino kavos bei arbatos. Esama espreso prietaisų, į kuriuos įmontuotas kranelis karštiems garams išleisti. Jais pašildytu ir išplaktu pienu galima paruošti balintos kavos. Vertinantiesiems ne juodą, o kapučino ar balintą kavą labiau pravers aparatas, turintis ne kranelį, o atskirą kapučino kavos ruošimo sistemą.

Ką tik sumalta

Ant aparato esantis užrašas „Steam Espresso“ reiškia, kad kava plikoma labai karštais, apie 100 laipsnių karščio, garais. Per 1–2 min. paruošiamoje kavoje būna daugiau kofeino, tačiau gėrimas paprastai stokoja aromato. Funkcija „Pump Espresso“ nurodo, kad gėrimas dėl didelio spaudimo pagaminamas greičiau ir būna aromatingesnis, nes garų temperatūra siekia tik 87– 95 laipsnius. Specialistų teigimu, kaušelyje su metaliniu filtru plikoma kava būna skanesnė ir stipresnė. Aparatą vertėtų rinktis su įmontuota kavamale. Kava yra gardesnė, išvirta iš ką tik sumaltų pupelių.

Galingesnis – geriau

Didelis pasirinkimas filtrus naudojančių kavos aparatų. Jie skiriasi kaina, forma, dydžiu ir spalvomis, pasižymi vienodu veikimo principu. Vanduo, pakaitintas vidutiniškai apie 90 laipsnių, lėtai sunkiasi pro maltą kavą, subertą į vienkartinį ar daugkartinį filtrą. Aromatingas gėrimas suteka į ąsotėlį, termosą ar tiesiai į puodelį. Taip galima išvirti daugiau kaip 10 puodelių kavos. Todėl renkantis aparatą svarbu atkreipti dėmesį į jo galią. Jos stokojantis prietaisas lėčiau užvirins vandenį, kava bus ilgiau plikoma, todėl gali nukentėti gėrimo skonis ir kvapumas. Tad kuo įrenginys galingesnis, tuo, tikėtina, išvirs gardesnę kavą. Tačiau mažesnės galios prietaisų pranašumas – gėrimui paruošti užtenka mažiau kavos. Ruošiant kavą iš nestipriai skrudintų, rupiau maltų pupelių, gėrimas bus be putos, nestiprus, švelnesnio skonio.

Nulemia skonį

Praktiškiau, kai prietaisas turi lašėjimo sustabdymo funkciją. Tuomet ąsotėlį galima ištraukti ir neišvirus viso sudėto kavos kiekio. Pravartu, kai aparate įrengtas kaitinamas padėklas, šildantis ant jo stovintį gėrimo ąsotėlį. Kavos aromatą geriau išlaiko į viršų siaurėjantis indas. Visgi derėtų nepamiršti, kad ilgiau nei 20 min. šiltai laikytos kavos skonis kinta ir prastėja. Gėrimo ypatumai priklauso ne tik nuo kavos, bet ir vandens kokybės.

Skonį gali nulemti ir kavos rupumo reguliavimo funkcija: kartokas, su plona puta gėrimas bus išvirtas iš per smulkiai sumaltų pupelių, o per rupiai sumalta kava stokos stiprumo.

Su filtru – švelnesnė kava

M_Rastenis

Mindaugas Rastenis, kavos aparatų specialistas

Paruošti kavą filtriniu prietaisu užtrunka ilgiau nei su automatiniu. Tiems, kurie mėgaujasi kavos gaminimo procesu ir turi pakankamai laiko, filtrinis aparatas – tinkamiausias pasirinkimas. O nekantriesiems ir nuolat skubantiesiems parankesnis automatinis kavos prietaisas.

Kofeino kiekis gėrime priklauso nuo to, kiek laiko vanduo turi sąlytį su kava. Kofeino kavoje iš filtrinio aparato bus gerokai daugiau nei gėrime iš automatinio prietaiso, kuriame kava paruošiama itin greitai.

Nepaisant to, kava iš filtrinio aparato atrodys švelnesnė, lengvesnė nei gėrimas iš automatinio prietaiso. Tačiau nevertėtų apsigauti, nes kofeino ten esama daugiau. Todėl kavos mėgėjams, šiame gėrime pirmiausia ieškantiems žvalumo ir energijos užtaiso, parankesni filtriniai aparatai.

Vienas iš svarbiausių ypatumų ruošiant aromatingą kavą – vandens temperatūra gėrimo ruošimo metu. Optimaliai ji turėtų siekti 92 laipsnius. Jei temperatūra bus keliais laipsniais aukštesnė ar žemesnė, neatsiskleis net pačios geriausios kavos savybės ir skonio atspalviai.

Filtriniai kavos aparatai reikalauja mažiau priežiūros nei automatiniai. Dažniausiai užkalkėja kaitinimo elementai ir vožtuvai, todėl patartina rinktis prietaisą su vandens filtrų ir kalkių valymo funkcija.