Scanpix nuotr.

Arbatos ritualas neatsiejamas nuo kokybiškos arbatos pasirinkimo ir gaminimo subtilybių, kurias pravartu žinoti. Specialistas atskleidžia, į ką atkreipti dėmesį renkantis arbatą ir ją ruošiant. Tačiau pripažįsta, kad arbatą geriausia rinktis bandymų-klaidų metodu, kadangi kiekvieno mūsų skonis ir poreikiai skirtingi.

Renkantis arbatą reikia būti atidiems, pirmiausia, pasirenkant arbatos rūšį. „Skonio ir kvapo akademijos“ lektorius ir arbatos žinovas Andrius Žilinskas pranešime žiniasklaidai teigia, kad pilnas arbatos lapelis rodo, jog arbata buvo gaminama tradiciniais metodais. Tokių lapelių skonių bei aromatų paletė visada yra platesnė ir įdomesnė nei smulkintų, dulkių ar fannings (mažytės arbatlapių atplaišos, liekančios surinkus didesnius arbatos lapelius) tipo arbatžolių, kurias galime rasti įprastiniame arbatos pakelyje.

Arbatlapiams būtina palikti vietos brinkti ir skleistis. Tam įprastinis maišelis netiks, todėl paprastai į tokius kokybiškos arbatos nepakuojamos.

„Geriausia arbatą pirkti birią, tuomet galėsite apžiūrėti ir arbatlapius. O jei ieškote patogumo – pirkite arbatą dideliuose, piramidės formos maišeliuose, kuriuose akivaizdžiai yra vietos vandeniu užpiltiems arbatlapiams išsiskleisti“, –  pataria A. Žilinskas.

Konsultuokitės su specialistais

Renkantis arbatą vienas iš svarbių kriterijų yra malonus kvapas. Gera arbata neturėtų atsiduoti pelėsiu ar kitu akivaizdžiai nemaloniu kvapu.

Norint išsirinkti kokybišką, kvapnią arbatą, kuri atitiktų jūsų skonį, rekomenduojama kalbėtis su profesionaliais konsultantais, arbatos specialistais. „Nevenkite pasinaudoti jų patirtimi ir žiniomis, paklausinėkite, papasakokite, ką mėgstate – jie padės jums išsirinkti tokią arbatą, kokia patiktų būtent jums“, – sako A. Žilinskas.

Svarbus tinkamas arbatos laikymas

Norint, kad arbatos skonis ir kokybė nepakistų, svarbu žinoti, kur ją laikyti namuose. Tinkamai laikoma arbata liks šviežia ir skani keletą metų, o tinkamai laikoma pu-erh arbata apskritai įgauna vis didesnę vertę, ir tikrai neapsiriboja tik keleriais metais, o gali būti laikoma ištisus dešimtmečius.

A. Žilinsko teigimu, arbatą geriausia pirkti kuo šviežesnę, laikyti neskaidriame, sandariame inde. Taip ją apsaugosite nuo drėgmės, pelėsio, arbata bus apsaugota nuo saulės spindulių, kurie taip pat gali pakeisti arbatos spalvą ir skonines, chemines savybes.

Jei arbata laikoma popieriniame maišelyje, svarbu nepamiršti kiekvieną kartą jo tinkamai uždaryti ar užrišti, nelaikyti šalia aštriai kvepiančių prieskonių ar šaldytuve su kitais stipraus kvapo maisto produktais. Kitu atveju, arbata gali prisigerti svetimų kvapų. Patariama ją laikyti sausoje, tamsioje vietoje.

Arbatos paruošimo subtilybės

„Skonio ir kvapo akademijos“ užsakymu rinkos tyrimų bendrovė „Sprinter tyrimai“ atliko visuomenės nuomonės ir Lietuvos gyventojų arbatos vartojimo įpročių tyrimą. Surinkti duomenys parodė, kad lietuviai arbatą geria gan dažnai – 2–3 puodelius per dieną išgeria 60 proc. apklaustųjų. Lietuvoje mėgstamiausios yra juodoji ir žalioji arbatos, o pagrindinis pasirinkimo kriterijus – skonis.

Todėl svarbu žinoti, jog arbatos skonis taip pat labai priklauso nuo tinkamo užplikymo. Tyrimo duomenimis, daugelis respondentų ruošia žalią arbatą ją užplikant verdančiu vandeniu, tačiau toks paruošimas iš tiesų nėra teisingas.

„Kai kurie žmonės nemėgsta žaliosios arbatos, nes ši jiems atrodo karti. Tačiau plikant ją tinkamos temperatūros vandeniu, žalioji arbata kur kas švelnesnė, net salstelėjusi. Ji tampa daug įdomesnė – kartumas neužgožia subtilesnių skonio niuansų“, – teigia A. Žilinskas.