Maisto prekių parduotuvėse akys dažnai užkliūva už dailiai lentynose išrikiuotų įvairių gurmaniškų sūrių. Tačiau ypatingą sūrį galima pasigaminti ir patiems. Tereikia turėti 5 litrus pieno, specialaus raugo, laiko, noro eksperimentuoti ir entuziazmo išmokti kažką naujo. Taip galėsite ne tik kada panorėję patys mėgautis naminiais sūriais, bet galbūt netgi pradėti savo sūrių gaminimo istoriją…

Kamamberas (Camembert)

4-iems kamambero sūriams reikės: 5 l šviežio arba pasterizuoto pieno, 1 BEAUGEL 9 raugo mėgintuvėlio, 2 šaukštelių druskos.

DSC_1263

Gamybai reikalingos priemonės: 5 l talpos nerūdijančio plieno indas, samtis, termometras, 2 drenažiniai indeliai, 2 išrūgų indeliai, 5 l kibirėlis, 4 kamambero formos, 5 užapvalinti drenažiniai kilimėliai, 2 nokinimo indeliai, 2 nokinimo indelių kilimėliai, „Combi Froma-Yog“ inkubatorius.

Kruopščiai išplaukite visus indus ir įrankius. Jei naudojate šviežią neapdorotą pieną, pakaitinkite jį ant viryklės iki 66 °C temperatūros ir atvėsinkite iki 40 °C temperatūros. Jei naudojate pasterizuotą pieną, pakaitinkite jį ant viryklės iki 40 °C temperatūros. Išimkite BEAUGEL 9 mėgintuvėlį iš šaldytuvo. Jo turinį suberkite į pieną ir lėtai maišykite 2 min. Palikite pieną 1,5 val. 25–26 °C temperatūroje, kad raugas jį sutrauktų. Paruoškite 4 kamambero formas, 4 drenažinius užapvalintus kilimėlius, 2 išrūgų indelius.

kamemberas1

Samčiu dėkite sutraukintą masę į formeles. Pirmiausia užpildykite 1/3 formos, tada kas 15 min. papildykite po kelis centimetrus. Šis procesas trunka apie 1 val. Svarbu, kad kambario temperatūra būtų 25– 26 °C. Praėjus 4–4,5 val. nuo užraugimo, sūrius apverskite. Temperatūra kambaryje turi būti 22– 25 °C. Praėjus 7,5–8 val. nuo užraugimo, apverskite sūrius antrą kartą ir pasūdykite (1 šaukštelis druskos 4 kamambero sūriams). Kitą dieną apverskite sūrius trečią kartą ir pasūdykite antrą kartą. Trečią dieną išimkite sūrius iš formų, sudėkite ant plastikinio kilimėlio ir įdėkite į nokinimo indelį.

kamembertas 4

Padėkite sūrius į 12–16 °C temperatūros kamerą, kad noktų. Kas dvi dienas juos apverskite. Daugiau ar mažiau pridenkite nokinimo indelį dangteliu (priklausomai nuo drėgmės). Per 14–21 dieną kamamberas subręsta. Išimkite iš nokinimo indelio ir suvyniokite į specialų popierių, kad nesudžiūtų.

* Išsamus receptas yra platinamas kartu su Beaugel® preparatais.

 

BEAUGEL  raugų platintojas:

UAB Linchema

El. paštas: info@linchema.lt

Tel. 8 52 729 254

www.linchema.lt