Kai lauke šalta, pats metas prisiminti kruopas ir valgius iš jų. Esame įpratę košes valgyti pusryčiams, tačiau yra įvairiausių kruopų patiekalų, kurie puikiai tinka irpietums ar vakarienei. Įtraukti juos į savo valgiaraštį verta ne tik dėl skonio, bet ir dėl skirtingose kruopose esančių skirtingų naudingųjų medžiagų. Kruopų įvairovė didžiulė, todėl neapsiribokite įprastomis grikių, manų, kviečių ar perlinėmis kruopomis. Drąsiai išbandykite ir egzotiškesnes kruopas: kuskuso, bulgur ar kitokias.

Troškinys su bolivinėmis balandomis

bolivinės balandos

Reikės: 200 g virtų bolivinių balandų, 1 morkos, 1 svogūno, nedidelio gabalėlio saliero, 1 saldžiosios paprikos, 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių, druskos, 1 saujelės skrudintų migdolų drožlių, 50 g juodųjų alyvuogių.

Supjaustykite morką ir papriką kubeliais, svogūną – žiedeliais, smulkiai sutarkuokite gabalėlį saliero, pabarstykite raudonėliu ir viską gerai patroškinkite. Suberkite virtas bolivines balandas, pasūdykite, pabarstykite smulkintais migdolais ir alyvuogėmis ir dar patroškinkite 10 minučių.

Salotos su kvietinėmis kruopomis

salotos

Reikės: 150 g kvietinių kruopų, 100 g petražolių, 50 g šviežių mėtų, 75 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių, ¼ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos), maltų juodųjų pipirų, 2 nedidelių agurkų, 1 didelio pomidoro, 75 ml alyvuogių aliejaus, 1 ryšulėlio įvairių rūšių salotų lapų.

Kvietines kruopas nuplaukite, sudėkite į nedidelės talpos puodą, užpilkite verdančiu vandeniu ir užvirkite. Pavirkite 3–5 min., tuomet puodą nukaiskite, suvyniokite į vilnonę antklodę ir atidėkite pusvalandžiui. Petražoles ir mėtas nuplaukite, nupjaukite kotelius ir sukapokite taip smulkiai, kaip tik įmanoma. Smulkiais kubeliais supjaustykite agurkus ir pomidorą. Agurkų nenulupkite. Puodą išvyniokite, kruopas sukrėskite į sietą ir gerai perplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, kad neliktų glitumo. Gerai nuvarvinkite. Kruopas suberkite į tankaus marlinio audinio atraižą ir gerai nuspauskite vandens perteklių. Jei gerai perplovėte kruopas, jos marlėje neturėtų sulipti į gumulą. Kruopas suberkite į didelį salotoms maišyti skirtą dubenį, sukrėskite petražoles, mėtas, suberkite daržoves ir prieskonius. Pasūdykite, išmaišykite. Maišydami supilkite citrinų sultis ir alyvuogių aliejų. Patiekdami plokščią indą išklokite salotų lapais, ant jų sukrėskite salotas.

Rizotas su kepenėlėmis ir obuoliais

risotto

Reikės:1 puodelio apvaliagrūdžių ryžių,  0,7 l sultinio, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, sviesto ir alyvuogių aliejaus kepimui, 1 stiklinės sauso baltojo vyno, 2 kubeliais pjaustytų obuolių be žievelių, apie 200 g išvirtų ir smulkiai pjaustytų galvijų kepenų, druskos, juodųjų pipirų, cinamono, malto muskato, 2 šaukštų augalinio aliejaus, 1 saujos tarkuoto sūrio.

Obuolių kubelius paskirstykite ant sviestinio popieriaus skardoje, apibarstykite druska, pipirais, cinamonu, maltu muskatu, apšlakstykite augaliniu aliejumi, išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų, ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite retkarčiais pamaišydami, kol gabalėliai paruduos, pasidarys tarsi guminiai. Užkaiskite sultinį ir užvirkite. Keptuvėje įkaitinkite gabalėlį sviesto su alyvuogių aliejumi. Įkaitusiuose riebaluose trumpai apkepinkite kepenis, supilkite pusę stiklinės vyno ir ant silpnos ugnies jas dar truputį patroškinkite. Atskiroje keptuvėje įkaitinkite riebalus ir juose apkepinkite svogūną, kol šis pasidarys skaidrus, bet dar nepradės rusti. Suberkite ryžius ir išmaišę taip pat apkepkite, kol jie pasidarys skaidrūs. Supilkite likusią pusę stiklinės vyno ir maišykite, kol išgaruos. Po samtį pilkite sultinį į ryžius ir maišykite, kol susigers. Taip kartokite tol, kol ryžiai bus išvirę, o visa masė atrodys gliti. Į ryžius įmaišykite kepenų ir obuolių gabaliukus, tarkuotą sūrį ir paskaninkite druska bei pipirais.

Kuskuso kepsneliai

kepsneliai

Reikės: 200g kuskuso, 2 kiaušinių, 1 ryšulėlio šviežių bazilikų, druskos, juodųjų pipirų, alyvuogių aliejaus.

Kuskusą užpilkite karštu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite, kol išbrinks. Tuomet į kruopas supilkite išplaktus kiaušinius, supjaustytus bazilikus, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite. Kepsnelius kepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.