LRT nuotr.

Artėjant Pasaulinei radijo dienai ketvirtadienį Vilniuje buvo surengtas minėjimas. Jame didžiausias dėmesys buvo skiriamas okupacijos metais demokratijos ir laisvės idėjas palaikiusiam „Amerikos balso“ radijui. 

Pirmoji lietuviška „Amerikos balso“ laida pirmą kartą transliuota 1951 metais. Transliuota informacija atspindėjo oficialiąją JAV užsienio politikos poziciją, o Lietuvai ji visada turėjo itin svarbią demokratijos, vakarietiškų idėjų reikšmę. Atgimimo laikotarpiu „Amerikos balso“ vaidmuo keitėsi, radijo stoties įtaka tapo dar didesnė nei buvo lig tol – buvo skelbiamos laisvės idėjos, pranešama, kur vyko mitingai.

„To meto visuomenė gyveno informaciniame vakuume, kuris buvo praskiestas gera doze sovietinės ideologijos. „Amerikos balsas“ pranešdavo apie Lietuvos laisvinamąją veiklą JAV ir nuolat akcentavo Lietuvos okupacijos neteisėtumą. Atviros kritikos nebuvo, bet buvo mėginama režimą supriešinti su vakarietiškomis vertybėmis. Būtent tas pilietinio tautiškumo ugdymas Lietuvos visuomenei, kuri gyveno sovietinės okupacijos metu, turėjo labai didelę įtaką“, – pasakojo VU Istorijos fakulteto dėstytoja dr. Inga Zakšauskienė.

Daugiau apie „Amerikos balsą“, jo įtaką ir sovietų bandymus jį užgniaužti, žiūrėkite LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“.