FB nuotr.

Šį šeštadienį nuo 12 val. 39-iuose Lietuvos miestuose prasideda Gatvės muzikos diena. Ji plečiasi ir į kaimynines šalis – jau ketvirtą kartą muzika valdys gatves Ukrainoje. Sankt Peterburgas, Gruzija ir Latvija taip pat skęs gatvės muzikoje.

Ukraina

2010-aisiais prasidėjusi dešimtyje Ukrainos miestų, šią gegužę GMD organizuojama net 43 miestuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Smagu tai, kad žymūs Ukrainos muzikantai stengiasi įvairiai mus paremti, pavyzdžiui, kompaktinėmis plokštelėmis, kurios yra parduodamos, o gauti pinigai keliauja GMD organizavimui“, – teigia viena iš šventės organizatorių Ukrainoje Olesya Korzhenevska.

Pasak jos, šiai vienos dienos šventei ji ruošiasi 5 mėnesius. Užsiregistravusių grupių ir muzikantų, tarp kurių yra ir vaikų – daugiau nei 200, Kijeve tikimasi sulaukti apie 30 tūkst. žiūrovų.

Svečiai

Penkių ukrainiečių folkloro grupė „Torban“ atvyks į Vilniaus GMD. Grupės nariai groja ukrainietišką ir Balkanų folklorą, akomponuodami armonika, ryla, pandereta, sopilka, drymba, darbuka, hucul bubon, bodhran, gitara ir vokalu.

„Gatvės muzikos dienoje Vilniuje dalyvauju nuo 2013 metų. Anksčiau muzikuodavome su kolektyvu „Olenky“, o dabar groju naujoje „Torban“ folkloro grupėje, su kuria ir dalyvausime pas jus“, – susitikti kviečia grupės narė Marichka Chichkova.

Nors grupė dar jauna ir groja tik pusę metų, jau spėjo sudalyvauti keliuose Ukrainos festivaliuose, taip pat surengė ir savo koncertų.

Sankt Peterburgas

Sankt Peterburgo Gatvės muzikos dienoje pasirodys 204 užsiregistravusiųjų atlikėjų ir grupių.

„Daugiausiai muzikantai renkasi groti įvairaus pobūdžio roką, tačiau festivalyje galima sutikti ir regio, etno bei elektroninės šokių muzikos didžėjų, yra keletas ir klasikinės, džiazo muzikos atlikėjų. Sankt Peterburgas labai muzikalus miestas, tad šiemet žiūrovams, kurių taip pat vis daugėja, tikrai bus iš ko rinktis“, – Vilniui siunčia linkėjimus ir apie savo šventę pasakoja festivalio Sankt Peterburge organizatoriai.

Vilnius

Vilniuje, kuris yra GMD idėjinis lopšys, Gatvės muzikos diena įgauna vis platesnes formas. Šventės organizatorių noras, kad sostinėje vystytųsi gatvės kultūra, įgauna konkrečias išraiškas. Gegužės 20 d. gatvėse ne tik skambės muzika, vokalai ir pritariamieji žiūrovų balsai, bet ir vyks muzikinės eisenos, bus galima tapti kraujo donoru, čia pat gatvėje, prisėdus ant šaligatvio bortelio, užkąsti specialiai GMD gaminto maisto. Menų fabrikas LOFTAS Odminų skvere per GMD surengs tikrą gatvės kultūros muzikos ir menų festivalį.

Vienas geriausių graffiti meistrų pseudonimu „Tas kuris piešia“, skvere paliks savo žymę. Žiūrovai galės stebėti kaip gimsta gatvės menas. Taip pat šalia nuotaiką skleis muzikos atlikėjai ir šiuolaikinio šokio performansų meistrai iš Lietuvos, Latvijos ir Vokietijos (Feather Grey, Ezeri (LV), Miglės Praniauskaitės šokio spektaklio SUBSTRATAS ištrauka, Ingaja, Melvitronica (GB), Hill top sheep), pop-up kirpyklą įkurs šukuosenų profesionalų studija UFF.

Mini Uptown Market mugėje itin kruopščiai rinktą vinilinių plokštelių selekciją melomanams pasiūlys Dideli kompaktai, vintažinių interjero detalių ir kitų akį traukiančių daikčiukų kolekciją pristatys Oldskūl, o sekantys paskutines tendencijas ras konceptualumu ir ironija stebinančius gatvės mados kūrėjus Egyboy.

LOFTAS draugai maisto ir gėrimų kompanijos koncerto klausytojams čirškins burnoje tirpstančias quesadillas ir burgerius, pristatys naujų niekur nematytų skonių gaiviųjų gėrimų ir pakvies karštą dieną atsipūsti šezlonguose po didžiuliu medžiu įrengtoje lounge zonoje.

Žemėlapiai

Visą GMD šventės programą bus galima rasti specialiuose žemėlapiuose, kurie, gulės GMD info centruose – „Caffeine Roasters“ tinklo kavinėse Pilies g. 3, Vokiečių g. 18 ir Gedimino pr. 2, bei Turizmo informacijos centruose.

Orai

Dažną GMD nuplaudavo lietus, tačiau šiais metais  gegužės 20 d. lietaus nenumatoma, bus 22 laipsniai šilumos.