LRT nuotr.

Alytuje kuriamas vaikų poeto Anzelmo Matučio parkas pasipuošė naujomis skulptūromis iš medžio. Jas pagal poeto kūrybos motyvus išdrožė aštuoni tradicinio tarptautinio simpoziumo „Kas žmogiuko širdy“ dalyviai.

Trečiojo tarptautinio simpoziumo dalyviai iš šešių šalių ne tik kūrė skulptūras. Pristatydami jas, lietuvių kalba skaitė ir A. Matučio eiles.

Skulptoriai su A. Matučio poezija susipažino prieš atvykdami į simpoziumą. Pasak jų, išsirinkti eilėraštį – sudėtinga, nors A. Matutis-trumpojo eilėraščio meistras.

Poeto sukurti herojai skatina mylėti tėvynę, tėvus, tausoti gamtą. Ant naujų skulptūrų nutūpė žiogai, geniai, bitės, paukščiai.

„Kad ąžuolu būčiau“. Man labai smagu, nes pats su ąžuolu dirbu. Kitą kartą pats pasvajoju, koks aš būčiau, kaip viskas būtų. Bandžiau perteikti, vaiko svajones“, – pasakoja skulptorius Artūras Zienka.

Skulptorius iš Latvijos Matiass Jansons prisipažįsta, kad atvykęs pirmą kartą buvo tik neseniai skaitęs A. Matučio poeziją, todėl drąsiau pasijuto tik tada, kai atvyko antrą kartą ir jau daugiau žinojo apie autorių.

„Jaučiausi laisviau ir tvirčiau, apie patį A. Matutį daug žinojau. Dabar galiu sakyti – man A. Matutis patinka“, – tvirtina menininkas.

Kai kuriems skulptoriams buvo tikras iššūkis idėjas įgyvendinti medyje.

„Čia aukštos kokybės profesionalai. Kai kuriems ąžuolas buvo nauja medžiaga. Jie dirbo su akmeniu, granitu, sveriančiu kelias tonas. […] Darbai geri, fantastiški“, – įsitikinęs skulptorius Antanas Jusevičius.

Tarptautinio simpoziumo organizatorius skulptorius Kęstutis Benedikas pastebi, kad kai kurie menininkai sukūrė nevaikiškas skulptūras, nors rėmėsi vaikų poetu.

„Kai kurie autoriai skulptūras padarė labiau suaugusiems. Iš tikrųjų siekiu, kad parkas būtų tinkamas ir vaikams, ir suaugusiems, ir seniems, ir piktiems, ir nepiktiems žmonėms“, – sako organizatorius.

A. Matučio parke prie memorialinio poeto muziejaus pastatytos iš viso 27 skulptūros.