Pamarys.eu nuotr.

Spartūs mokslo ir technologijų plėtros procesai verčia ieškoti būdų, kaip išlaikyti lietuvių tautinį savitumą. Šiandienos modernėjančiame pasaulyje tautinis paveldas suteikia tautai originalumo ir išskirtinumo.

Lietuva nuo seno garsėja keramikos, tekstilės, kalvystės, juvelyrikos dirbiniais. Į UNESCO (Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija) žmonijos nematerialaus paveldo šedevrų sąrašą įrašyta Lietuvos kryždirbystė ir kryžių simbolika, dainų šventės, sutartinės.

Šiomis dienomis Pagėgių kultūros centrą pasiekė Tautinio paveldo produkto sertifikatas Nr. 00813, patvirtinantis, kad Kalėdinis „Žąsų turgus“ Mažojoje Lietuvoje, kurį organizuoja Pagėgių savivaldybės kultūros centras, atitinka Lietuvos Respublikos tautinio paveldo produktų įstatymo ir tautinio paveldo produktų sertifikavimo reikalavimus.

Pagrindinis reikalavimas buvo, kad mugė turėtų ne mažiau kaip 75-erių metų tradiciją. Tai organizatoriams patvirtino senieji Mažosios Lietuvos gyventojai, įrašyti jų prisiminimai buvo pateikti vertinimo komisijai, jie saugomi Pagėgių savivaldybės kultūros centro archyvuose.

Pagėgių kultūros centro administracijos dvejų metų darbas, teikiant reikiamus dokumentus LR Žemės ūkio ministerijai dėl tradicinės paslaugos (mugės) organizavimo, nenuėjo perniek – Pagėgių kraštą garsins dar vienas išskirtinis renginys – Mažosios Lietuvos kalėdinis žąsų turgus. Tai tik antras visoje Lietuvoje renginys, pelnęs tautinio paveldo sertifikatą. Pirmasis sertifikuotas renginys buvo Šv. Baltramiejaus mugė Vilniuje. Net garsioji Vilniaus Kaziuko mugė nėra sertifikuota šiuo garbingu tradicijų tęstinumo sertifikatu.
Kultūros centro inf.