Vaizdo įrašo nuotr.

Lietuvoje gyvenantys ukrainiečiai nepritaria lenkiško filmo „Voluinė“ („Wolyn“) įtraukimui į Vilniaus festivalio „Kino pavasaris“ šiųmetę programą. Šeštadienį, kovo 25 d., naujienų agentūroje ELTA jie rengia specialią spaudos konferenciją „Kino menas ir istorinė tiesa“, kurioje dalyvaus Ukrainos Tautinės atminties instituto direktorius istorikas Volodymyras Viatrovyčius.

Vilniaus ukrainiečių bendrijos ir Baltijos ukrainiečių asociacijos iš Klaipėdos paskelbtame pranešime teigiama, kad kino juostoje demonstruojamas vienpusiškas, subjektyvus režisieriaus požiūris į abiem – Ukrainos ir Lenkijos – tautoms skaudžius praeities įvykius.

Pranešime sakoma, kad neetiška ukrainiečius vaizduoti blogesnius nei vokiečių naciai ar sovietų bolševikai, naudoti Maidano gynėjų simboliką bei šūkius, vaizduojant filme žiaurumus vykdančius personažus. Esą meno priemonėmis sukurti įvaizdžiai gali žiūrovus paveikti kaip neteisingi stereotipai. Todėl filmas nebuvo rekomenduotas rodyti Ukrainoje.

Kreipimosi autoriai pažymi, kad Lietuvos įstatymai draudžia tautinės nesantaikos kurstymą. Ukrainos ambasadoriaus Lenkijoje Andrijaus Deščicios (Andrii Deshchytsia) nuomone, būtent šiuo tikslu „trečiosios jėgos ir gali panaudoti šį filmą“. Lietuvos ukrainiečiai teigia nenorį, kad tautinės nesantaikos kurstymas vyktų Lietuvoje, nes ji esanti jų antroji tėvynė, taip pat ir Ukrainos strateginė partnerė.

Ukrainiečiai siūlo ieškoti sutarimo, vystyti draugiškus tautų santykius, o istorijos faktų įvertinimą palikti istorikams.