Akimirka iš filmo pristatymo

Šiuo metu Izraelyje vyksta archyvinių Europos filmų festivalis „Kitoks žvilgsnis“, kuriame trečiadienį buvo parodytas režisieriaus Arūno Žebriūno filmas „Gražuolė“. Šiame festivalyje lietuviškas filmas parodytas pirmą kartą, teigiama pranešime spaudai.

Šis festivalis yra Europos Sąjungos nacionalinių kultūros institutų klasterio Izraelyje įgyvendinamas projektas. Šalys siūlo nacionalinius archyvinius filmus, kurie patenka į festivalio programą bei apjungiami viena bendra tema. Šių metų pagrindinės programos tema – „Didinga manija“.

Festivalio programą sudaro 10 filmų iš Prancūzijos, Austrijos, Čekijos, Lenkijos, Ispanijos, Portugalijos, Izraelio ir Lietuvos. Filmai yra rodomi visose pagrindinėse Izraelio miestų kino salėse Tel Avive, Jeruzalėje, Haifoje, Hercilijoje ir Holone iki vasario 22 dienos. Izraelietiškai auditorijai lietuvišką kino klasiką pristatė kino kritikė, istorikė bei pirmojo lietuviško filmų skaitmeninimo ir restauravimo projekto „Lietuviško dokumentinio kino antologija” iniciatorė dr. Lina Kaminskaitė-Jančorienė. Numatomi penki filmo seansai.

1969 metais Lietuvos kino studijoje sukurtas filmas pasakoja apie mergaitę Ingą (aktorė Inga Mickytė), kuri su kiemo vaikais žaidžia žaidimą, kurio tikslas – girti rato viduryje šokantį kiemo draugą. Vaikų mėgstama Inga dažniausiai sulaukia komplimentų ir yra vadinama gražuole. Viskas pasikeičia, kai į kiemą atsikrausčiusiam berniukui, už šiurkštumą pramintu „Nebyliu“, nepatinka Ingos strazdanos ir jis ją pavadina bjauria. Pikti žodžiai užgauna mergaitę ir ji leidžiasi į grožio paieškas.

Filmo skaitmeninimo ir restauravimo darbus užsakė Lietuvos kino centras. Pristatymą festivalyje inicijavo Lietuvos ambasada Izraelyje, projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant Lietuvos kultūros institutui ir Lietuvos kino centrui.