15min. nuotr.

Diskriminacijos ir rasizmo problema „Oskarų“ apdovanojimuose tęsiasi jau metų metus, o ją pradėta spręsti per vėlai ir netinkamais būdais, LRT RADIJUI sako kino apžvalgininkas Edvinas Pukšta. Pavyzdžiui, pernai JAV Kino meno ir mokslo akademija neišdrįso nominuoti juodaodės režisierės Avos DuVernay filmo „Selma“. O Kinfo.lt apžvalgininkas Povilas Sabaliauskas pastebi, kad kol kas pokyčių tikėtis yra naivu.

Netyla diskusijos dėl diskriminacijos ir rasizmo „Oskarų“ apdovanojimuose, kritikuojama, kad pagrindinių nominacijų sąrašuose nėra nė vieno juodaodžio aktoriaus ar režisieriaus. Paklaustas, ar „Oskarų“ apdovanojimai pagrįstai kritikuojami dėl diskriminacijos ir rasizmo, kino apžvalgininkas E. Pukšta stebisi, kad būtent šiais metais kilo didelis sujudimas. Anot jo, ši problema tęsiasi jau metų metus, o ją pradėta spręsti per vėlai ir netinkamais būdais.

„Pernai JAV Kino meno ir mokslo akademija galėjo pasitaisyti, jei būtų nominavusi juodaodės režisierės Avos DuVernay filmą „Selma“, bet jie to neišdrįso. Tokių pavyzdžių galėčiau išvardinti begalę. Kandidatai tikrai buvo stiprūs, jiems tikrai buvo galima skirti nominacijas. Ši situacija tik dar kartą įrodo, kad rasizmas ir homoseksualių santykių diskriminacija egzistuoja“, – sako E. Pukšta.

Nors, kaip pastebi jis, Akademija turėjo galimybę nominuoti dešimt geriausių filmų, nominavo tik aštuonis. „Tarp nominantų nepateko nei „Pabaisos be tautybės“ („Beasts of No Nation“), kuriam buvo prognozuojama sėkmė, nei „Kerol“ („Carol“). Abu šie filmai nesurinko net minimalaus balsų skaičiaus, kas skatina daryti išvadas, kad jie abu buvo tiesiog ignoruojami“, – pabrėžia kino apžvalgininkas.

Anot E. Pukštos, reikia pripažinti, kad šiais metais nebuvo labai ryškių lyderių. Buvo kalbama, kad tarp lyderių atsiras filmas „Krydas: gimęs kovoti“ („Creed“) ir jo aktoriai, bet galiausiai nominaciją gavo Sylvesteris Stallone, o jo partneris, kuris ne mažiau nusipelnęs, buvo ignoruotas. „Britų kino ir televizijos akademija sugebėjo nominuoti antraplanį „Pabaisų be tautybės“ aktorių Idrisą Elbą. Vadinasi, požiūrių ir vertinimų skirtumai egzistuoja“, – pastebi jis.

Kinfo.lt apžvalgininkas P. Sabaliauskas sako, kad, kol valdančios ir privilegijuotos visuomenės grupės spręs, kas yra vertinga, nebus ir realybę atitinkančių rezultatų. „Šiuo atveju privilegijuota grupė, kuri sprendžia, kas taps „Oskarų“ laureatais, – tai 80–90 proc. turtingi, vyresni nei 50 metų baltaodžiai vyrai. Jie renka pagal save, todėl nereikia stebėtis“, – kalba P. Sabaliauskas.

Taip pat jis mano, kad mažumų, vertų būti nominuotomis, nebuvo daug, tačiau stebisi, kad Lotynų Amerikos režisierius Guillermo del Toro nebuvo nominuotas.

P. Sabaliauskas, kaip ir E. Pukšta, sako, kad tendencija, jog mažumos yra ignoruojamos, nestebina, nes tai jau įsisenėjusi problema. „Šį kartą viskas iškilo į viešumą ir sukėlė širšulį vien dėl to, kad buvo užgautos aktoriaus Willo Smitho žmonos Jados Pinkett-Smith ambicijos“, – pabrėžia P. Sabaliauskas

Paklaustas, ar ši situacija gali pasikeisti, Kinfo.lt apžvalgininkas sako, kad, kol absoliuti „Oskarų“ komisijos dauguma – 50 metų ir vyresni turtingi baltaodžiai vyrai, naivu tikėtis, kad bus apdovanoti lotynų amerikiečiai ar afroamerikiečiai.