Wikipedia nuotr.

2016-uosius Seimas paskelbė Saulės mūšio metais. Saulės miestu vadinamuose Šiauliuose, šiemet minėsiančiuose 780-ąsias įkūrimo metines, prasidėjo visus metus truksiantis renginių ciklas „Saulės mūšio atspindžiai“. Tačiau Joniškio rajone, Jauniūnų kaime rengiamam Saulės mūšio memorialui pabaigti pinigų vis neatsiranda.

Pirmasis jubiliejinių metų renginys šiauliečius pakvietė į koncertų salę „Saulė“. Šios įstaigos sienas puošia prieš 30 metų, minint Saulės mūšio 750-ąsias metines, vitražisto Kazio Morkūno sukurtas 200 kvadratinių metrų ploto vitražas „Saulės mūšis“.

„Šiemet mes švęsime 780 metų jubiliejų, tegul vilniečiai pažiūri, kiek metų jų miestui, tegul pažiūri kauniečiai, klaipėdiečiai ir panevėžiečiai – galbūt iš pagarbos vyresnėliui sugužės į mūsų renginius“, – kalbėjo Šiaulių meras Artūras Visockas.

Istorikai tebediskutuoja dėl vietos, kur tiksliai 1236-aisiais galėjo vykti Saulės mūšis, tačiau jo svarba neabejojama.

Šiauliečiai paskelbė jubiliejinių metų šūkį „Skambėk, Šiaulių žeme!“, suplanavo daugybę renginių – koncertų, parodų, konferencijų ir festivalių. Važiuojantis keliu Ryga–Karaliaučius galbūt sumanys apsilankyti ir Saulės mūšio vietoje, Joniškio rajone, Jauniūnuose. Čia jau bemaž ketvirtį amžiaus statomas memorialas, jam baigti vyriausybė pinigų nerado ir šiemet.

„Jau dabar ketvirti ar penkti metai, kaip nieko neskiriama šiam objektui. Ir negalime jo pabaigti – iki užbaigimo yra, pagal sąmatą, apie 800 tūkst. eurų. Būtų įmanoma per metus užbaigti, bet kol kas nieko neskiriama“, – situaciją aiškina Joniškio r. meras Gediminas Čepulis.

„Sunku būtų patikėti, kad normalioje valstybėje, kai atlikta du trečdaliai darbų, skirti du milijonai ir jau padaryti patys sunkiausi, patys reikšmingiausi žemės formavimo darbai, visos komunikacijos, ir neužbaigti. Tai būtų tikrai sunkiai suvokiamas dalykas“, – teigia Lietuvos kultūros fondo pirmininkas Hubertas Smilgys.

Saulės mūšis įvyko 1236 metais, netoli Šiaulių, kunigaikščio Vykinto vadovaujamos pajėgos sutriuškino Livonijos ordino riterius, remiamus Pskovo kunigaikščio. Pasak istorikų, tai europinės reikšmės pergalė, kuri jau tada įrašė Lietuvą į Europos istoriją.