Vaizdo įrašo nuotr.

Šiuos metus Seimas paskelbė Tautinio kostiumo metais. Susibūrusius Kelmės kultūros centre moterys audžia tautinio kostiumo elementus – skaras ir kitas tautinių drabužių detales.  

Viskas prasidėjo žiemą – kultūros centre po renovacijos atsirado vietos trejoms staklėms pastatyti. Vienas kelmiškiams padovanojo draugai iš Švedijos, kitas atsigabeno etnografinio ansamblio vadovė, o trečios skirtos norinčioms išmokti austi. Pirmoji sėdusi į stakles sako ketinanti nuausti Žičkus moteriškiems marškiniams.

„Kai išausiu, puošim apykakles, rankogalius austom toms detalėm. Audžiu savo ansambliui, ansamblio moterims. Daug metų tenka rūpintis kolektyvo tautiniais rūbais, ieškoti audėjų, iš kurių perkame audinius, tai yra sudėtinga ir brangu“, – pasakojo folkloro ansamblio „Judlė“ vadovė Angelė Jovaišaitė.

„Per vieną dainų šventę mano raudona skara išslydo nuo rankinės ir aš ją pamečiau. Susijaudinau ir sau daviau žodį kad išmoksiu. Tai va taip ir įvyko. Tai dar sijonams esam užsimetę audinį“, – sakė Kelmės kultūros centro darbuotoja Irena Arlauskienė.

Pasak patyrusios audėjos, aštuntą dešimtį bebaigiančios tautodailininkės Onos Butvilienės, dažniausiai merginas išgąsdina audimo pradžia.

„Pati pradžia yra mestuvai. Ant jų reikia apsimesti visą tą driką vadinamą, o kai jau apsimeti, tada ten nusiimi, nusineši į tas stakles. Čia susiveri į skietą, į rietuvę, paskui veri į nytis, nytis į skietą, čia ta pradžia pati sunkiausia“, – aiškino O. Butvilienė.

Kol kas pradedančios audėjos nuaudė vos po kelis metrus spalvoto audinio – skarų ir ornamentų rankogaliams. Jeigu gerai seksis, vėliau ketina pereiti ir prie sudėtingesnių raštų.

Mokytis austi į Kelmės kultūros centą gali ateiti visi norintys.