LRT nuotr.

Prieš beveik du dešimtmečius iš Lietuvos į Vokietiją išvykusi poetė ir prozininkė Jutta Noak trumpam grįžo į Klaipėdos kraštą. Čia ji  pristatė naujausią savo knygą „Raudonos pelytės“. Romane autorė apašo Lietuvos vokiečių likimus bei Antrojo pasaulinio karo padarinius žmonėms, atsidūrusiems svetimose valstybėse.

Romane „Raudonos pelytės“ pasakojamas vienos Lietuvos vokiečių šeimos likimas, nusidriekęs per porą šimtmečių. Prasidėjęs Zalcburge, iš kurio šeima buvo išvyta dėl tikėjimo, pasiekia Karaliaučių, o galiausiai užklupus negandoms, pasitraukia į Lietuvą. Pagrindinis romano personažas Emilis, gimęs jau Lietuvoje, bando suvokti, kas esantis iš tikrųjų. Ką duoda šalies, kurioje gimė, kultūra, kas yra tikrosios šaknys.

„Man buvo svarbu atskleisti vienos šeimos likimą ir dėl to, kad kiekvieną kartą tik pradėjus lyg tai ramiai gyventi, staiga užklumpa karas. Užklumpa visi kiti repatriacijos trėmimai. Ir vėl žmogaus likimas būna sujauktas. Ir jisai lyg tai net ir paminiu, kad gali būti ciklinis laike“, – sakė J. Noak.

Pristatydama naujausią savo romaną Šilutės ir Klaipėdos skaitytojams, autorė teigė, kad tokių likimų, kaip Emilio – ne vienas. Gimę vienoje šalyje, bet atsidūrę svetimose valstybėse, žmonės blaškosi bandydami pritapti, susivokti savyje ir atgauti vidinę pusiausvyrą.

„Aš galvoju, kas yra svarbiau – ar tautinė tapatybė, ar tavo žmogiškoji tapatybė? Tai yra kultūra, pilietiškumas tavo kalba. Tai užtat labai sunku atsakyti. Ir aš manau, kad tas tarpinis taškas arba tarpinė būsena manyje yra. Užtat ir blaškausi tam romane apie ten ir čia“, – pasakojo rašytoja.

J. Noak gimė Kaune, lietuvio ir vokietės šeimoje. Baigusi Kauno medicinos akademiją, ilgus metus dirbo gydytoja ir rašė. Pirmoji jos knyga išleista po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Iki dabar ji yra parašiusi tris novelių knygas, du romanus ir tris poezijos knygas.

„Juta Noak ir jos kūryba išskirtinė tuo, kad rašytoja nagrinėja, sakytume, labai gilias temas. Padeda žmogui pažvelgti į savo vidinį pasaulį, atsiverti sau pačiam. Prisiminti klausimus, kurie galbūt yra nugulę mūsų atmintyje ir mes jų nekeliame, o jie yra ypatingai svarbūs kiekvieno žmogaus gyvenime“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės  viešosios bibliotekos Informacijos ir bibliografijos skyriaus vedėja Loreta Liutkutė.

Prieš du dešimtmečius rašytoja išvyko į Vokietiją. Būdama Hamburgo lietuvių bendruomenės narė, rašytoja aktyviai įsitraukė į kultūrinę lietuvių bendruomenės veiklą, subūrė besidominčius Lietuvos kultūra lietuvius. Nuo 2010-ųjų J. Noak yra įkurtos Lietuvių-vokiečių kultūros draugijos „LiT.art“ pirmininkė.