Jauniausia fado žvaigždė portugalė Mara Pedro.

Šiais metais į Kristupo vasaros festivalį sugrįžta ypatingų simpatijų sulaukusi jauniausia fado žvaigždė – Mara PEDRO. Po savo pasirodymo Vilniuje, vos per porą metų, portugalė apkeliavo pusę pasaulio ir prisipažįsta nepaprastai pasiilgusi mūsų šalies: „Fado neįmanoma apibūdinti. Tai – gyva, nuolat kintanti žmogaus sielos muzika. Ją reikia pajusti. O jūs jaučiate. Niekur kitur nepatyriau tokios bendrystės su klausytojais, todėl man nepaprastai gera koncertuoti Lietuvoje.“ Pokalbis su M. Pedro apie artėjantį koncertą ir dalykus, kurie įkvepia.

Ar prisimenate savo pirmąjį koncertą Kristupo vasaros festivalyje? Kaip jus priėmė publika? Ką atsimenate apie Lietuvą?

Lietuva yra ta šalis, kuri labai įstrigo į atmintį, aš daugybę kartų apie ją galvojau, savo draugams dažnai pasakojau apie patirtį šioje šalyje. Tuomet man buvo tik penkiolika ir pamenu, kokį didelį įspūdį man padarė koncerto organizavimas, dirbusi komanda, kaip mane sužavėjo publika, vertinanti Portugalijos kultūrą, klausytojų priėmimas, reakcija ir įsijautimas koncerto metu. Tai leido jaustis ypatingai.

Prisimenu, kaip koncerto pabaigoje labai aukšta moteris atsiklaupė ant kelių, kad galėtų mane apkabinti. Ji verkė be jokio paaiškinimo. Taip pat pamenu, kad gavau daugybę gėlių iš koncerto klausytojų ir tai buvo tiesiog nuostabu! Man labai patiko Vilnius, Palanga, paplūdimiai. Su malonumu gyvenčiau šioje šalyje!

Papasakokite apie Kristupo vasaros festivalio koncerto programą.

Aš ruošiu specialią programą! Noriu Lietuvos publikai pristatyti geriausią tradicinę fado muziką, kuriai itin charakteringa nostalgija, melancholija, bet kartu pateikti ir kitokią fado versiją, kuri labiau atspindi mane ir yra kupina linksmos energijos.

Dainininkės karjerą pradėjote būdama labai jauna ir vis dar esate jauniausia fado atlikėja. Yra įprasta manyti, kad fado turi atlikti vyresnis, brandus atlikėjas. Savo pavyzdžiu parodėte, kad tai tik klaidingas įsitikinimas. Kaip fado atsirado Jūsų gyvenime?

Negaliu to paaiškinti, bet fado melodija mane visuomet žavėjo. Žmonės sakė, kad mano balsas nepanašus į vaiko – klausydamiesi manęs užsimerkę jie įsivaizdavo vyresnę atlikėją. Dabar aš jau galiu įvertinti kiekvienos atliekamos dainos svorį, tačiau anksčiau mane žavėjo būtent melodija. Mano šalyje yra sakoma: „Fado atlikėju yra gimstama, o ne išmokstama būti.“

Kaip apibūdintumėte fado žanrą tiems, kurie jo nėra girdėję?

Fado yra ypatingos dainos, turinčios gilią prasmę, jos ateina iš fado atlikėjų širdies gelmių ir pasiekia klausytojų širdis. Fado pavergia žmonių sielas!

Kaip jaučiatės būdama jauniausia fado atlikėja, pelniusi IPMA apdovanojimą?

Taip, tiesa, kad dainuoti fado aš pradėjau labai jauna. Mane dainininkės kelyje visada lydėjo daug meilės ir džiaugsmo, taip pat be galo daug atsidavimo, darbo ir atsakomybės. Dar svarbiau šiame kelyje aš nebuvau viena, šis apdovanojimas yra skirtas visiems manimi tikėjusiems žmonėms, mano šeimai. Šis apdovanojimas yra mano darbo įvertinimas, pripažinimas. Kai apdovanojimų metu paskelbė mano vardą, širdis kone iššoko iš krūtinės.

Ką mėgstate veikti laisvalaikiu?

Šiuo metu mano laisvas laikas yra labai ribotas, nes turiu derinti koncertinę veiklą ir studijas universitete. Mokausi dar tik pirmus metus, bet odontologijos studijos reikalauja nemažai laiko ir darbo. Žinoma, mano gyvenime yra ir įprastų mano bendraamžiams veiklų: mėgstu plaukioti, užsiimti joga, eiti į kiną ar susitikti su draugais. Man patinka rūpintis savo katinais ir prižiūrėti gėles bei daržoves. Aš galiu veikti tą patį, ką veikia mano draugai, tačiau turiu atidžiau planuoti savo laiką. Labai džiaugiuosi, kad mano tėvai mane palaiko ir man labai daug padeda.

Kas iš muzikos pasaulio Jus įkvepia?

Kai buvau jaunesnė, mane labai įkvėpė Amalia Rodrigues, nuostabi fado atlikėja, koncertuojanti visame pasaulyje. Jos dėka dabar pasaulis žino, kas yra fado muzika. Bėgant laikui aš pradėjau klausytis ir kitų muzikos žanrų, kurie mane žavi ir įkvepia, ir yra linksmesni. Muzika mane lydi visą dieną – man patinka pradėti dieną su muzika, mano galvoje skamba įvairios melodijos, kurias aš vėliau užrašau ir groju pianinu, ieškodama savo „fado“ (iš port. k. „lemtis“). Mane itin įkvepia vyresni atlikėjai, kurie pasirodo drauge su orkestrais.

Ar turite gyvenimo šūkį?

Skleisti meilę tam, kad ji sugrįžtų.

Jeigu ne dainininkės, kaip manote, kokia kita profesija Jums tiktų?

Aš visada būsiu dainininkė, dainavimas yra mano dalis. Negalėčiau gyventi be muzikos, dainavimo, tačiau taip pat noriu tęsti mokslus universitete ir pabaigti odontologijos studijas.

Po dešimties metų Jūs būsite…

…fado atlikėja, koncertuojanti visame pasaulyje.

Koncertas „Fado spindulys“ vyks liepos 30 d., sekmadienį, 19 val. Vilniaus universiteto Botanikos sode. Portugališkų dainų magiją Lietuvoje skleis dainininkė Mara Pedro ir gitaristai Mário Henriquesas (portugališkoji gitara), Bruno Brásas (fado gitara).