A. Petrauskaitės asmeninio archyvo nuotr.

Sukurtas dokumentinis filmas apie žydaitę, kurią iš Kauno geto išgelbėjo dainininko Kipro Petrausko šeima. Jaudinančią istoriją apie žinomą smuikininkę, profesorę Danutę Pomerancaitę sukūrė Lilija Kopač ir Danutė Selčinskaja.

Dokumentinis filmas „Seserys“ pasakoja apie dvi moteris, kurios tapo seserimis tėvų valia – dainininko K. Petrausko ir aktorės Elenos Žalinkevičaitės-Petrauskienės priglausta žydaitė užaugo kartu su jų dukra Aušra. Vaikystės gatvėmis vaikščiojusios herojės prisimena vietas, kurios buvo lemtingos. Pavyzdžiui, bažnyčią, kurioje dvi moterys, mergaičių mamos, susitarė, kad viena atiduos savo dukrą, o kita – ją augins kaip savą.

„Bažnyčioje ir buvo susitarta, kad mama priima jos mergytę, kuriai tada buvo maždaug metai ir aštuoni mėnesiai. Nes ji buvo sužinojusi, kad bus gete vaikų akcija, juos sunaikins, išveš ir ji prašė išgelbėti jos gyvybę“, – pasakojo A. Petrauskaitė.

„Aš jaučiausi kaip Petrauskų dukra, ir aš jaučiau tiek daug meilės, ir visko, ką gali vaikas gauti. Bet, be abejo, buvo karas ir aš nežinojau, pavyzdžiui, kad esu žydė, aš žinojau, kad esu lietuvaitė, mano vardas Danutė“, – pasakojo D. Pomerancaitė-Mazurkevič.

Filme pasakojama apie turtingą prieškario Kauno muzikinį gyvenimą, apie Danutės tėvą, Lietuvos džiazo pradininką Danielių Pomerancą ir Lietuvos operos dainininką K. Petrauską. Pomerancų ir Petrauskų šeimas suartino karo metais išgelbėta mergaitė.

Danutė, kaip ir tėvas, groja smuiku, studijas baigė pas legendinį Davidą Oistrachą. Šiandien ji – Bostono universiteto menų kolegijos profesorė. Smuikininkė sako, kad jeigu gabumus paveldėjo iš tėvo, tai meilę gyvenimui – tik iš K. Petrausko šeimos. Filme moteris daug kalba apie tai, kad susitikimas su išlikusiais gyvais per Holokaustą tikraisiais tėvais – jai buvo vienas sudėtingiausių gyvenimo momentų.

„Čia jūs žinot, kad jūsų tėvai tokie gražūs, tokie meilūs, ir staiga jūs sužinot, kad čia – kiti tėvai, ir jie paima jus be kažkokio psichologinio paruošimo, šis periodas buvo labai dramatiškas“, – pasakojo Petrauskų užauginta moteris.

Tuo metu A. Petrauskaitė Danutę vadina sese „tikresne už tikrą“.