LRT nuotr.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos atlikėjai bei lietuvių išeiviai susivienijo ir specialiai Juodojo kaspino ir Baltijos kelio minėjimo dienos proga atliko lietuvišką sutartinę. Ji realiuoju laiku skambėjo Lietuvoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Australijoje.

3 ekranai, 4 skirtingos pasaulio vietos, viena realiu laiku atliekama lietuviška sutartinė. Šio projekto, pavadinto „Baltijos sutartinė aplink pasaulį“, idėjos autorius – muzikos prodiuseris Gediminas Zujus.

Baltijos kelio dienai paminėti Vilniuje, Los Andžele, Čikagoje ir Melburne tuo pačiu metu lietuvių, latvių bei estų kalbomis nuaidėjo lietuviška sutartinė „Saulala sadina“.

„Tai yra sutartinė, kuri, kaip Baltijos kelias juosė tris šalis, taip mūsų Baltijos sutartinė juosia visas šalis aplink pasaulį. Tik tai yra mūsų Baltijos sutartinės pagrindu“, – sako projekto sumanytojas G. Zujus.

Muzikos prodiuseriui idėja surengti tokio masto projektą kilo prieš 9-erius metus. Tačiau jį įgyvendinti pavyko tik šiemet. Pasak G. Zujaus, tokiu renginiu norėta priminti Baltijos kelio šlovę.

„Tas Baltijos kelias sužadino, pažadino, jis sukėlė pasitikėjimą ir tie, kurie nenorėjo pripažinti, kad jie turi kažką lietuviško, o yra pasiekę kažką pasaulyje,  jie tada atranda, kad gal visiškai neblogai yra, kad tų šaknų turi“, – sako idėjos autorius.

Visi projekte dalyvavusieji dainavo realiuoju laiku, be jokių išankstinių įrašymo galimybių, todėl išlaikyti nenutrūkstamą ryšį ir kokybišką garsą buvo sunku. Tačiau muzikinį bei technologinį iššūkį įgyvendinti pavyko.

Plačiau apie projektą – LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ reportaže.