Organizatorių nuotr.

2017 m. kovo 21 d., antradienį, 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Parodų salėje (Gedimino pr. 51, III a., Vilnius) bus atidaryta Vito Luckaus fotografijos centro parengta paroda „Spalva Lietuvos fotografijoje“. Paroda veikia 2017 m. kovo 16 d. – balandžio 9 d.

Kai kalbama apie meninę Lietuvos fotografiją, mintyse visada pirmiausiai iškyla nespalvoti fotografijų lakštai. Kone iki pat praėjusio amžiaus pabaigos spalvotoji fotografija buvo laikyta ne tokia vertinga kaip nespalvotoji. Vyravo nuomonė, kad spalvoti vaizdai tinka tiktai reklamoms ir miestų albumams, bet ne menui. Gal būtent dėl tokių nuostatų mes neturime lietuviškųjų williamų egglestonų ar stephenų shore’ų. Šia paroda siekiama iš naujo pažvelgti į praėjusio amžiaus spalvotosios fotografijos raidą ir kultūrinį palikimą.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Parodų salėje bus eksponuojami XX a. pradžios paspalvinti atvirukai, spalvotosios Lietuvos fotografijos pradininkų – profesoriaus Stepono Kolupailos ir Mečio Brazaičio – 4-ajame dešimtmetyje, t. y. praėjus vos keleriems metams po spalvotų Agfacolor ir Kodakchrom skaidrių išradimo, įamžinti Lietuvos miestų ir miestelių, to meto žmonių atvaizdai. Parodos žiūrovai išvys ir vieno iš ryškiausių Lietuvos fotografijos eksperimentatorių – Povilo Karpavičiaus – fotografijų bei ryškiausių pokario fotožurnalistų spalvotų darbų, anuomet gausiai iliustravusių naujienas šalies spaudoje, 6-ojo dešimtmečio žaismingus fotografo Jono Strumilos paspalvintus autoportretus. Spalvotajai meninei fotografijai parodoje atstovauja Antano Miežansko ir kitų XX a. antrosios pusės „spalvininkų“ darbai, Vito Luckaus meniniai eksperimentai.

Be fotografijų lakštų, pateikiama ir parodų katalogų bei 8–9 dešimtmečiais ypač išpopuliarėjusių šalies ar atskirų miestų fotoalbumų, atvirukų rinkinių, kuriuose išspausdinti jau pripažintų to meto Lietuvos fotografų darbai (nors šie menininkai dabar geriausiai žinomi kaip klasikinės nespalvotosios fotografijos atstovai).

Parodoje eksponuojami iš Fotografijos muziejaus Šiauliuose, Lietuvos centrinio valstybės archyvo Fotodokumentų skyriaus, Lietuvos fotomenininkų sąjungos fondų ir asmeninių menininkų kolekcijų surinkti darbai.

Ši paroda – tai Fotografijos muziejuje Šiauliuose 2017 m. balandžio 20 d. duris atversiančios parodos „Spalva Lietuvos fotografijoje“ fragmentas. Šiauliuose paroda bus papildyta ankstyvaisiais Lietuvoje aptinkamų paspalvintų fotografijų eksponatais ir XX a. 8–9 dešimtmečių sandūroje ėmusių reikštis jaunosios kartos menininkų (Alfonso Budvyčio, Algirdo Šeškaus, Remigijaus Treigio, Algimanto Maldučio, Arūno Kulikausko, Gintauto Stulgaičio, Giedriaus Liago ir kt.) darbais, kuriems yra būdinga viražuoti, įvairiais cheminiais procesais keisti nespalvotąsias fotografijas, suteikiant joms skirtingus atspalvius, o neretai ir kiek ironišką toną, taip pat vyresnės kartos menininkų, tokių kaip Romas Juškelis, Zinas Kazėnas, spalviniais eksperimentais.

 

Parodos organizatoriai: Vito Luckaus fotografijos centras, Fotografijos muziejus

Parodos partneriai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Lietuvos centrinis valstybės archyvas

Parodos rėmėjos: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

 

Informaciją teikia Vito Luckaus fotografijos centro vadovė Ieva Meilutė-Svinkūnienė, mob. +370 683 27 167.