Vaizdo įrašo nuotr.

Ukrainos rašytojas Andrejus Kurkovas Vilniuje pristato romaną „Šengeno istorija“, pasakojantį apie Europą ir lietuvius joje. Knygos veiksmas vyksta Lietuvoje, Anykščiuose, Prancūzijoje ir Anglijoje. Pasak R. Kurkovo, pro pakeltus Šengeno užtvarus tūkstančiai lietuvių išvyko sutirpti bendrame Europos kultūros buljone.

Rašytojas Andrejus Kurkovas – daugiausia į užsienio kalbas verčiamas šiuolaikinis Ukrainos rašytojas, daugiau nei 20 knygų, scenarijų autorius, žurnalistas. Jo knygos išverstos į 36 pasaulio kalbas. Lietuvių kalba yra išleistas jo romanas „Iškyla ant ledo. Pašalinio mirtis“, praėjusiais metais pasirodė dar dvi jo knygos: „Maidano dienoraštis“ ir „Bikfordo pasaulis“. Naujausią romaną „Šengeno istorija“ išversti ketinama kitąmet. A. Kurkovas sako, kad yra dėkingas Marcelijui Martinaičiui, leidusiam jam romane panaudoti veikėją Kukutį.

Lietuvių mentalitetas, psichologija skiriasi nuo slaviškojo, bet lietuviai – ir ne vakariečiai. Turbūt jungiamoji grandis būtų buvusi Prūsija. Bet ji išnyko, o lietuviai tik dėl savo charakterio išliko. Iš tikrųjų lietuviai ir tylūs, ir atviri, ir labai  mėgsta abejoti“, – savo pastebėjimus vardijo A. Kurkovas.