Naujasis Lentvaris (Arūno Baltėno nuotr.)

2017 m. sausio 17 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinio muziejaus Archeologijos ekspozicijoje (Arsenalo g. 3, Vilnius) vyks Arūno Baltėno senų interjerų fotografijos albumo „Namų tyloj“ pristatymas.

Nuotraukas, nufotografuotas Lietuvos ir lietuviškos Gervėčių salos Baltarusijoje kaimuose ir miesteliuose, vienija jaukumas ir šiluma, persmelkianti visus buities daiktus, šviesa, paprastą kasdienybę paverčianti iškalbingu gyvenimo paveikslu. Tie vaizdai tarsi liudija, kad visą amžių galima nugyventi kukliai, paprastai, dorai. Ir laimingai.

Rimdžiūnai. Arūno Baltėno nuotr.

Fotografo žvilgsnis išsiskiria ypatinga pagarba žmogui, jo ramiam, paprastam, bet drauge unikaliam gyvenimui. Nuotraukoms svetimas patosas, deklaratyvumas, jos nelyg atsvara kritiškam, nihilistiniam požiūriui į paprastą mūsų amžininką.

Kaip teigia fotografas, sodybų šeimininkų „aplinka pasako daugiau, nei galėtų pasakyti žodžiai. Viskas, ką lietė jų rankos, net paprasčiausi apyvokos daiktai, skleidžia šilumą ir santūrumą. Tikėjimas pačiu gyvenimu, jo grožiu, jo išmintimi duoda jiems stiprybės tą gyvenimą branginti, kad ir koks nelengvas jis būtų, ir tausoti viską, kas juos supa“.

Milcėjos. Arūno Baltėno nuotr.

Pristatyme dalyvaus leidėjas Raimondas Paknys, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Česonis, dr. Agnė Narušytė, fotografas Arūnas Baltėnas. Renginį ves kultūros projektų vadovė Eglė Deltuvaitė.

Tučiai. Arūno Baltėno nuotr.