Beata Nicholson tvirtino, kad smidrai – viena iš jos mėgstamiausių daržovių (ŽŪm nuotr.)

Šeštadienį iš pat ryto sostinės Tymo turgelyje netilo šurmulys – čia buvo ruošiamasi antrajam „Smidrų festivaliui“. ,,Ūkininkų produktai kokybiški ir švieži, tai ypač svarbu, kai kalbame apie sveiką mitybą ir sveikatą. Tokie festivaliai atkreipia žmonių dėmesį į produktus, užaugintus čia, šalia mūsų. Dažniau juos vartodami, auginame stiprią visuomenę ir savo kraštą. Apsilankę turguje, susipažįstame su vadinamąja grandine nuo lauko iki stalo, nes čia ūkininkai gali išsamiai papasakoti apie savo produktus. Labai smagu būti čia su jumis, praėjusiais metais smidrų pritrūko, bet šiemet, manau, taip neatsitiks, nes turime daugiau augintojų“, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

„Smidrų festivalyje“ savo produkciją pristatė septyni ūkininkai. Apsilankę renginyje, vilniečiai galėjo ne tik įsigyti šių augalų, bet ir išmokti juos auginti. Smidrų auginimo subtilybes atskleidė Aleksandro Stulginskio universiteto docentė Audronė Žebrauskienė. Renginio lankytojai taip pat galėjo paragauti virtuvės šefo iš Italijos Džiano Lukos Demarko pagamintų patiekalų. Jis ne tik demonstravo patiekalus iš smidrų bei kitus kulinarinius šedevrus, bet ir parodė publikai improvizuotą šokį su smidrais. ,,Man sakė, kad čia smidrų šventė, tad jiems skirsiu daugiausia dėmesio, tačiau tikrai dar improvizuosiu“, – juokavo Luka. Šventėje dalyvavo ir smidrų „ambasadorė“ Beata Nicholson. Ji tvirtino, kad smidrai – viena iš jos mėgstamiausių daržovių, kurią, prasidėjus sezonui, ji gali valgyti nesustodama. Garsi kulinarė su vilniečiais pasidalijo smidrų gaminimo paslaptimis. „Smidrų festivalį“ organizavo Tymo turgelio asociacija ir ūkininkė Genovaitė Sakalauskienė.