Parsisiųskite

Kovo 4 d., trečiadienis
 
Gauk naujienas el. paštu:
Atsisakyti
 
 

Patarimai Virtuvės paslaptys `Rauginti kopūstai – žiemos skanėstas

2010 Lapkričio mėn. 18 d. 10:13

Rauginti kopūstai – žiemos skanėstas

Rima Marcinkevičienė

Patyrusios šeimininkės sako, kad kopūstus reikia raugti per priešpilnį. Vidos Tavorienės nuotrauka

Rauginti baltagūžiai kopūstai – tikras vitaminų šaltinis, visą šaltąjį metų laikotarpį padedantis išvengti daugelio negalavimų.

Kopūstai ypač vertingi dėl juose esančio karotino bei vitaminų B1, B2, K ir B6, atliekančių įvairias organizmo apsaugos funkcijas, pavyzdžiui, vitaminas B6 slopina žalingą kai kurių vaistų poveikį. Vertingas vitaminų P ir C derinys – jis gerina kraujagyslių sienelių laidumą, elastingumą, didina organizmo atsparumą, reguliuoja cholesterolio ir riebalų apykaitą organizme. Be to, kopūstuose daug kalio druskos, stiprinančios širdies darbą, aktyvinančios nervų sistemos veiklą. Juose taip pat nemažai kalcio, fosforo, magnio, geležies ir kitų mineralinių elementų.

Iš šio puikaus produkto galima pagaminti daugybę skanių patiekalų. Kad kopūstai būtų skanūs, būtina laikytis raugimo taisyklių ir tam tikrų produktų proporcijų.

Kopūstų raugimas

10 kg kopūstų, 500 g morkų, 200–500 g druskos, 100 g cukraus, 50 g kmynų.

Kopūstų gūžes, pašalinę nešvarius, pažeistus lapus, supjaustykite plonais šiaudeliais, morkas sutarkuokite stambia trintuve. Sumaišykite, suberkite kmynus, druską, cukrų. Kopūstus sudėkite į rauginimo indą, suplūkite arba sutrinkite rankomis, kad atsirastų sulčių. Jei kopūstus raugiate didesnėje statinėje, ant dugno galima padėti sluoksnį kopūstų lapų, ant jų – paruoštus kopūstus ir suplūkti. Kopūstų paviršių apdenkite švariais kopūstų lapais, ant jų uždėkite dvilinką marlę ir paslėkite (nuplautu ir iškaitintu akmeniu ar kitu sunkiu dezinfekuotu daiktu).

Paruoštus kopūstus 6–8 dienas laikykite 17–20 laipsnių temperatūroje. Nugraibykite susidariusias putas. 2–3 kartus per dieną kopūstus iki pat indo dugno subadykite nuplikyta medine lazdele. Kai sultys nuskaidrės, dings kartus kopūstų prieskonis, intensyvus rūgimo procesas bus pasibaigęs. Tuomet kopūstus perneškite į vėsesnę (ne daugiau kaip 10 laipsnių) vietą.

Raugintus kopūstus laikykite 0–10 laipsnių temperatūroje. Paviršius visą laiką turi būti apsemtas. Jei skysčio per mažai, užpilkite šaltu pasūdytu vandeniu (1 l vandens 20 g druskos). Marlę, dangtį, akmenį ir indo sieneles dažnai plaukite, kad neįsiveistų pelėsis.

Namų sąlygomis įrūgusius kopūstus patogu laikyti stiklainiuose. Kopūstus suslėkite, užpilkite sūrymo ir uždarykite metaliniais dangteliais. Galima ir plastmasiniais, tik tuomet reikia kopūstų paviršių uždengti švarios marlės skiaute, o ant jos pridėti krienų drožlių, kad kopūstai nepelytų. Stiklainiai su raugintais kopūstais irgi turi būti laikomi šaltai. Stiklainiuose laikyti kopūstus patogu ir todėl, kad į juos galite pridėti įvairių priedų. Rauginant 10 kg kopūstų, galima dėti 100 g bruknių, 200 g spanguolių, 500 g rūgščių obuolių, 350–380 g pastarnokų, 25 g krapų sėklų, 2 g laurų lapelių. Pasidarykite įvairesnių kopūstų: su kmynais, spanguolėmis, marinuotomis paprikomis, raugintais agurkais, paskanintų susmulkintais krapais ar krapų sėklomis ar kt.

Rauginti kopūstai su obuoliais

10 kg kopūstų, 2 kg rūgščių obuolių, 2 česnakai, 150 g druskos, 50–100 g cukraus, 2 šaukštai kmynų.

Kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais arba sutarkuokite burokine tarka. Obuolius, išėmę sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis. Kopūstus pasūdykite, suberkite cukrų, kmynus ir plūkite arba trinkite rankomis, kol atsiras sulčių. Paskui sudėkite į rauginimo indą sluoksniais apibarstydami supjaustytais obuoliais ir nuluptų česnakų skiltelėmis. Paslėkite ir 5–8 dienas laikykite 15–20 laipsnių temperatūroje. 2–3 kartus per dieną pabadykite, kad išeitų dujos. Intensyviam rūgimui pasibaigus, kopūstus 20–25 dienas laikykite 10 laipsnių temperatūroje, o paskui – dar vėsiau.

Pasterizuoti rauginti kopūstai

Raugintus kopūstus (praėjus 10–15 dienų po užraugimo) sudėkite į švarius stiklainius, nuo kopūstų paviršiaus iki dangtelio palikdami 2 cm tarpą. Gerai suslėkite, kad neliktų oro. Kopūstų paviršius būtinai turi būti apsemtas. Jei sulčių neužtenka, užpilkite šalto pasūdyto vandens (1 l vandens 20 g druskos) arba aliejaus. Pasterizuokite 80 laipsnių temperatūroje: 1 l talpos stiklainius – 15–20 min., 3 l – 25–35 min. Sandariai uždarykite.

Platinti, skelbti, kopijuoti Krašto spaudos informacijas ir fotoinformacijas be raštiško UAB "Krašto spauda" sutikimo draudžiama. Susitarti dėl turinio galima parašius laišką adresu redakcija@krastospauda.lt
atgal
Palikti komentarą
Vardas:* El. paštas:
Komentaras:*
Virtuvės paslaptys
flickr.com nuotr.
2015 Vasario mėn. 25 d. 08:46
Užpilas, padažas, kremas, mirkalas – tai riebus ir sotus priedas prie pagrindinio patiekalo, kai kada gaminamas kepant arba verdant. Mirkalai itin patrauklūs tuo, kad yra ne tik gardūs, bet ir labai greitai paruošiami, o į juos galima mirkyti... »
Organizatorių nuotr.
2015 Vasario mėn. 23 d. 10:34
Kiekviena mama nori, kad jos vaikas visą dieną būtų sotus ir laimingas. Priešpiečių dėžutė – nors ir paprastas, tačiau geriausias būdas užtikrinti, jog vaikas mokykloje valgys skanų ir kokybišką maistą. Ji taip pat padės sutaupyti... »
VL nuotr.
2015 Vasario mėn. 21 d. 07:00
Ar kada nors įsivaizdavote, kad pasaulyje yra vieta, kur blynai gaminami iš nuodingųjų augalų miltų? Ar teko girdėti, kad vienas pagrindinių Pirmojo pasaulinio karo provokuotojų blynus mėgo ne mažiau, nei juos mėgsta vaikai? Šie intriguojantys... »
scanpix.ee nuotr.
2015 Sausio mėn. 21 d. 09:20
Kartais, kai tingisi ruošti pietus, išsigelbėjimas – sriuba. Tai – nesunkiai pagaminamas, bet gardus ir sotus patiekalas, kurį, sakoma, galima išvirti net iš kirvio. Beje, istorikai teigia, kad sriubas žmonija pamėgo net prieš 5 tūkstančius... »
VL archyvo nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 29 d. 18:25
Sakoma, kad į naujametį stalą negalima tiekti patiekalų, kurie gali sukelti nesėkmių bangą, pavyzdžiui, vištienos. Vištos esą kapsto drabstydamos koja gruntą sau už nugaros, todėl jeigu valgysi jų mėsą, gali sugrįžti į nemalonią praeitį... »
Organizatorių nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 22 d. 10:29
Prie kalėdinio šurmulio ir malonaus rūpesčio dovanomis prisideda ir ne mažiau svarbus, tačiau kartais įtampą keliantis Kūčių vakarienės bei Kalėdų vaišių ruošimas. Ne viena šeimininkė turi metų metus patikrintų šventinės vakarienės... »
VL archyvo nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 18 d. 09:19
Kalėdos – didžiausia vilties šventė, vilties, kad vėl ims ilgėti dienos, vėl grįš pavasaris ir šiluma. Todėl pasitikdami tokią didelę šventę, norime puošti namus, o prie stalo susodinti kuo daugiau artimų žmonių. »
VL archyvo nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 3 d. 07:38
Keista, kad kiekvieną pavasarį pasitinkame su ridikėliais, o didžiausią rudens gėrybę – ridiką – kone pamiršome, nors jis ne mažiau vertingas už mažąjį ridikėlį. Visų pirma, ridikai labai skanūs, – geriausia, žinoma, juos valgyti... »
Organizatorių nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 2 d. 14:12
Kartais nutinka taip, kad nuo rutinos pavargusios mamos nusprendžia atsipūsti, palikdamos atžalas su tėčiais. Tai būna tikras iššūkis tėveliams. Tačiau dėl daugelio priežasčių tėčiai gali būti pačios geriausios vaikų auklės, tik reikia... »
VL archyvo nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 26 d. 08:23
Į Europą kalakutus iš Meksikos XVI a. pradžioje atgabeno Kristupas Kolumbas. Sakoma, kad šie paukščiai taip pavadinti dėl jų skleidžiamo keisto garso. Lietuvoje kalakutai pirmiausia pradėti auginti grafų Tiškevičių dvaruose. »
VL archyvo nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 19 d. 08:31
Žuvis, kepta tešloje... Atrodo, kas gali būti banaliau? Tačiau truputį pakeitus receptą, pridėjus įvairių prieskonių, galima pagaminti naują patiekalą. »
VL archyvo nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 13 d. 15:55
Dauguma lietuvių per pusryčius valgo sumuštinius, nors dietologai teigia, kad tai – ne pats sveikiausias maistas. Tai nėra labai pigus maistas, palyginti su sveika koše. Beje, prieš keletą metų Jungtinių Amerikos Valstijų viešbučių tinklo... »
Balsas.lt nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 4 d. 15:22
Prekybos tinklas „IKI“ kviečia vartotojus įvertinti jų gaminamų kulinarijos ir konditerijos gaminių kokybę. Pirkėjai, suabejoję prekiniu ženklu „Pagaminta „IKI“ produkto kokybe, galės jį grąžinti. Taip pat visą mėnesį jie galės... »
Subproduktais vadinami menkesnės vertės mėsos produktai. VL archyvo nuotr.
2014 Spalio mėn. 29 d. 07:37
Subproduktais vadinami menkesnės vertės mėsos produktai. Bet juk žinome, kad gera šeimininkė net iš kirvio gali pagaminti puikius pietus. Sumanių šeimininkų yra daugelyje tautų, pavyzdžiui, lenkės sriubą iš galvijo skrandžio išverda taip... »
Vaida Kurpienė. Karinos Krisikaitytės nuotr.
2014 Spalio mėn. 27 d. 13:22
Pietūs – pati svarbiausia mūsų dienos dalis, nuo kurios priklauso likusi mūsų dienos energija, savijauta, nuotaika ir net geras nakties miegas. Todėl turime pavalgyti vertingus ir sočius pietus. Tačiau dažnas iš mūsų tiek įsisukame į dienos... »
Kruopos – vienas maistingiausių produktų. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Spalio mėn. 22 d. 08:10
Pripažinkime, Lietuvoje košė nelaikoma prabangiu maistu. Be reikalo, nes kruopos – vienas maistingiausių produktų. Jose gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, maistinių skaidulų. »
Kepsniams daugiau kaip trečdalis lietuvių renkasi paukštieną. VL archyvo nuotr.
2014 Spalio mėn. 15 d. 08:05
Lietuviai neįsivaizduoja savo mitybos be kepsninėje keptų patiekalų – net 95 proc. restoranų tinklo „Forest“ apklaustų žmonių patvirtino, kad juos mėgsta. O kepsniams daugiau kaip trečdalis žmonių renkasi paukštieną. »
Dažnai lietuviai namuose vyno pasigamina savo reikmėms, tačiau norintiems jo gaminti daugiau keliami atitinkami reikalavimai. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Spalio mėn. 13 d. 08:22
Domitės vyno gamyba, bet trūksta žinių? O gal jau esate vyndarių gretose, tačiau reikalingas kvalifikaciją patvirtinantis dokumentas? Gera žinia vyno ir midaus gamintojams – nuo lapkričio pradžios Kauno kolegija rengia specialius kursus. »
Žuvis – sveikas lengvai virškinamas produktas. Klaudijaus Driskiaus nuotr.
2014 Spalio mėn. 8 d. 09:55
Žuvis –   sveikas lengvai virškinamas produktas. Šeimininkės renkasi žuvį pagrindiniam dienos patiekalui, nes ją galima paruošti įvairis būdais. Įrodyta, kad žuvyse esančios omega-3 riebalų rūgštys mažina širdies ir kraujagyslių... »
Moliūgas – universali daržovė, nes valgomos visos jo dalys – minkštimas, sėklos, lapai, žiedai. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Spalio mėn. 1 d. 08:20
Ar kada nors pagalvojote, kodėl oranžinį gražuolį vadiname moliūgu? Šis žodis kilo iš sanskrito kalbos, jis reiškia tas, kurio stiebas vyniojasi ir įsikimba į viską . Taip ir yra. Moliūgui stiebo reikėtų pavydėti. »
Maisto kokybės vadovas Algirdas Furmanavičius teigia, kad lėtai mėgautis maistu vėl madinga.
2014 Rugsėjo mėn. 24 d. 10:16
UAB „Amber food“, valdančios restoranus „Charlie Pizza“, „La Crêpe“, „Katpėdėlė“ ir „Carskoje Selo“, maisto kokybės vadovas Algirdas Furmanavičius, užsiimantis ir maisto gurmanams skirtų renginių koncepcijų kūrimu bei įgyvendinimu... »
Prasidėjęs ruduo atgal į barus pargina ne tik krepšinio sirgalius, bet ir alaus mėgėjus. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Rugsėjo mėn. 18 d. 14:39
Prasidėjęs ruduo atgal į barus pargina ne tik krepšinio sirgalius, bet ir alaus mėgėjus:  vasarą įpratę gėrimais mėgautis gamtoje, atšalus orams barų lankytojai alų buteliuose iškeičia į pilstomo alaus bokalą. Pasak gastronominio... »
Turėtume būti labai dėkingi Kristupui Kolumbui už tai, kad jis į Europą atvežė bulves. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Rugsėjo mėn. 17 d. 10:30
Turėtume būti labai dėkingi Kristupui Kolumbui už tai, kad jis į Europą atvežė bulves. Mat tik XIX a. pabaigoje, kai Lietuvoje buvo pradėta masiškai auginti bulves, žmonės pagaliau ėmė drąsiau žvalgytis į ateitį – badas nebegrėsė. »
Nuo derliaus obuolys lūžta, skyla pusiau ar, neišlaikę jo svorio, išvirsta. Nuodėmė būtų tokiu metu nevalgyti obuolių, juoba jie labai naudingi. VL archyvo nuotr.
2014 Rugsėjo mėn. 10 d. 09:34
Nuo derliaus obelys lūžta, skyla pusiau ar, neišlaikę jo svorio, išvirsta. Nuodėmė būtų tokiu metu nevalgyti obuolių, juoba jie labai naudingi. »
Azijos virtuvė, adaptuojama taip, kad atitiktų vakariečių skonį ir kultūrinį suvokimą.
2014 Rugsėjo mėn. 10 d. 07:00
Globalizacijos laikais, kai pasiekti kitą pasaulio kraštą užtrunka keletą valandų skrydžio lėktuvu, nenuostabu, kad skirtingų šalių kultūros persipina, viena kitą papildydamos iki šiol jai nebūdingais dalykais. Ne išimtis – ir egzotiška... »

Naujausios


Pasiūlymai

Informacija kasdien

Vardadieniai:

Aurora, Austra, Giedrė, Klemensa, Klemensas, Vydota, Vydotas, Virgilija, Virgilijus

TV programa:

   
TV3 programa
LNK programa
BTV programa
   
   
LTV programa
TV6 programa
LTV2 programa
Lietuvos Rytas. TV
   

Apklausa

Kaip vertinate savivaldos rinkimų rezultatus?

Kainos

Degalai:

Valiutos:

2015-03-05
Valiutos_usd
USD  
Arrow up
0.899 LT
EUR  
Arrow down
1 LT
Valiutos_gbp
GBP  
Arrow up
1.3776 LT

Daugiau...

Žaliavos:

 

Kaina, USD

 

Matas

Nafta
Arrow up
51.74   bar.
Dujos
Arrow up
2.783   MMBTU
Auksas
Arrow up
1205.1   oz

Anupro Dirvelės nuotykiai

Vėl sudirgo pieno ūkis – Šurmuliuoja lyg padūkęs. – Rinka! – šūkauja tūzai, Jeigu pelno per mažai.
Onė timpteli žalmargę: – Pienas vis pigus... O varge! Net už šieną pašaly Man atlygint negali.
Ir atsako jai žaloji: – Neminėk manęs bloguoju. Aš, Onute, nekalta. Vagia pinigų karta.
– Et, – nenusimink, žalute, Kad pasibariau truputį. Dėl gobšuolių ir vagių Nenuleiskime ragų.