Parsisiųskite

Kovo 4 d., trečiadienis
 
Gauk naujienas el. paštu:
Atsisakyti
 
 

Patarimai Virtuvės paslaptys Lęšiai – baltymų ir geležies šaltinis

2012 Lapkričio mėn. 7 d. 00:01

Lęšiai – baltymų ir geležies šaltinis

Lęšiai yra vienas seniausių žmogaus vartojamų kultūrinių augalų. Patiekalai iš lęšių populiarūs ir šiandien. Vokiečiai be jų neapsieina per Šv. Kalėdas, o Kinijoje, Turkijoje ir Indijoje tokie patiekalai – nacionalinės virtuvės pagrindas. Lęšius vertina ir amerikiečiai bei australai.

VL archyvo nuotr.

VL archyvo nuotr.

Lęšiai vertinami dėl sėklose esančių baltymų, kurių yra daugiau nei mėsoje, angliavandenių, ląstelienos ir mineralinių medžiagų. Juose yra daug baltymų, nepakeičiamų aminorūgščių izoleucino ir lizino. Juose gausu folato, vitamino B1  ir mineralų. Lęšiai taip pat yra puikus augalinis geležies šaltinis, todėl jie itin svarbūs vegetarams. Be to, lęšiai daugiausia iš ankštinių augalų turi folio rūgšties. Be to, jie laikomi ekologišku produktu, nes nekaupia nitratų, radionuklidų ir kitų toksinių medžiagų. Lęšiai būna įvairiausių spalvų – nuo geltonos ir oranžinės iki žalių, rudų bei juodų. Verta atminti, kad ruduose ir žaliuose lęšiuose yra gerokai daugiau skaidulų nei geltonuose ar raudonuose. Lęšiai išsiskiria švelniu, riešutus primenančiu skoniu, todėl skaniausi būna pagaminti su aromatingais prieskoniais.

Verta žinoti

l  Verdami rudieji lęšiai neištęžta, tačiau reikia pasistengti jų nepervirti. Prieš virdami, lęšius būtinai nuplaukite ir išrinkite nešvarumus.

l  Lęšiai virs gerokai lėčiau, jei virdami juos pasūdysite. Kuo didesni ir kuo senesni lęšiai, tuo lėčiau jie verda.

l  Lęšius galima laikyti labai ilgai, tačiau po metų jie pradeda blukti ir džiūti. Tai nereiškia, kad jie sugenda, tiesiog juos teks ilgiau virti. Laikykite lęšius vėsioje, sausoje vietoje.

l  Išvirtus lęšius galima laikyti šaldytuve 4–5 dienas, o šaldiklyje – iki 6 mėnesių, tačiau atšildomi lęšiai suminkštės.

Lęšių ir perlinių kruopų sriuba

500 g lęšių, 250 g perlinių kruopų, 3 morkos, 1 svogūnas,  2 bulvės,  4 saliero stiebai,  400 g pomidorų minkštimo, 3 šaukšteliai cukraus,  1 lauro lapas,  šaldyti špinatai,  druska, pipirai, laukiniai pankoliai, rūkytas kumpis ar šoninė, alyvuogių aliejus.
 
  Į puodą sudėkite kelias valandas pamirkytus lęšius, perlines kruopas, gabaliukais pjaustytas morkas, svogūnus, salierus, bulves, pomidorų minkštimą, špinatus, druską, cukrų ir lauro lapą.  Užpilkite vandeniu ir virkite apie 2 valandas.  Įsipylus į lėkštę, užberkite juodųjų maltų pipirų, laukinių pankolių, smulkinto rūkyto kumpio, užlašinkite alyvuogių aliejaus.  Sriuba turi būti tiršta.
 
 Meksikietiškas lęšių troškinys

  2 puodeliai lęšių, 1 svogūnas, 3 saliero stiebai, 4 česnako skiltelės, 2 (500 g) skardinių smulkintų pomidorų, 4 puodeliai sultinio, 1/4 šaukštelio ciberžolės, 1 šaukštelis maltų aitriųjų paprikų, 15 lašų tabasko padažo,  druska, pipirai, žalioji citrina, kalendra.

Į puodą įpilkite 4 puodelius vandens ir sudėkite lęšius. Palaukite, kol užvirs vanduo, išjunkite viryklę, uždenkite puodą ir palikite 20 min. Per tą laiką lęšiai turi suminkštėti. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Ten pat sudėkite smulkintus česnaką ir salierus. Daržoves kepkite tol, kol suminkštės, bet neparuduos. Sudėkite pomidorus, įpilkite sultinį, įberkite ciberžolę, kmynus, aitriąsias paprikas ir įpilkite tabasko padažą. Nupilkite nuo lęšių vandenį ir sudėkite juos į troškinį. Viską pakaitinkite, pagardinkite druska ir pipirais. Prieš patiekdamos į stalą įspauskite žaliosios citrinos sulčių, pabarstykite kalendros lapeliais. Valgykite su tortiljomis.

Raudonųjų lęšių karis

Aliejus, 1 svogūnas, du šaukštai raudonojo tailandietiško kario padažo, trys šaukštai indiško kario padažo, 200 g raudonųjų lęšių, 1 skardinė smulkintų konservuotų pomidorų savo sultyse, 1 skardinė kokosų pieno, kalendra.

Aliejuje apkepkite supjaustytą svogūną, kol šis taps peršviečiamas. Sudėkite kario padažus, pamaišykite, kepkite, kol pradės kvepėti. Lęšius nuplaukite šaltu vandeniu, suberkite į puodą, išmaišykite. Supilkite pomidorus ir kokosų pieną. Uždenkite ir virkite ant nedidelės ugnies, kol lęšiai suminkštės. Nepamirškite pamaišyti. Patiekalą papuoškite kalendros lapeliais.

Lęšių sriuba su kumpiu
 
 0,5 stiklinės raudonųjų lęšių, 4 stiklinės vandens, 1 daržovių sultinio kubelis, 3 česnako skiltelės, sojų padažas, 200 g rūkyto kiaulės kumpio, druska, malti juodieji pipirai.
 
 Lęšius gerai nuplaukite, užpilkite 4 stiklinėmis šalto vandens ir užvirkite. Įdėkite sultinio kubelį, įberkite druskos. Po 15 minučių įdėkite sutrintas česnako skilteles, o dar po 15 min. – siauromis juostelėmis supjaustytą kumpį. Sriubą pagardinkite sojų padažu ir pipirais.
 

VL inf.

Platinti, skelbti, kopijuoti Krašto spaudos informacijas ir fotoinformacijas be raštiško UAB "Krašto spauda" sutikimo draudžiama. Susitarti dėl turinio galima parašius laišką adresu redakcija@krastospauda.lt
atgal
Palikti komentarą
Vardas:* El. paštas:
Komentaras:*
Virtuvės paslaptys
flickr.com nuotr.
2015 Vasario mėn. 25 d. 08:46
Užpilas, padažas, kremas, mirkalas – tai riebus ir sotus priedas prie pagrindinio patiekalo, kai kada gaminamas kepant arba verdant. Mirkalai itin patrauklūs tuo, kad yra ne tik gardūs, bet ir labai greitai paruošiami, o į juos galima mirkyti... »
Organizatorių nuotr.
2015 Vasario mėn. 23 d. 10:34
Kiekviena mama nori, kad jos vaikas visą dieną būtų sotus ir laimingas. Priešpiečių dėžutė – nors ir paprastas, tačiau geriausias būdas užtikrinti, jog vaikas mokykloje valgys skanų ir kokybišką maistą. Ji taip pat padės sutaupyti... »
VL nuotr.
2015 Vasario mėn. 21 d. 07:00
Ar kada nors įsivaizdavote, kad pasaulyje yra vieta, kur blynai gaminami iš nuodingųjų augalų miltų? Ar teko girdėti, kad vienas pagrindinių Pirmojo pasaulinio karo provokuotojų blynus mėgo ne mažiau, nei juos mėgsta vaikai? Šie intriguojantys... »
scanpix.ee nuotr.
2015 Sausio mėn. 21 d. 09:20
Kartais, kai tingisi ruošti pietus, išsigelbėjimas – sriuba. Tai – nesunkiai pagaminamas, bet gardus ir sotus patiekalas, kurį, sakoma, galima išvirti net iš kirvio. Beje, istorikai teigia, kad sriubas žmonija pamėgo net prieš 5 tūkstančius... »
VL archyvo nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 29 d. 18:25
Sakoma, kad į naujametį stalą negalima tiekti patiekalų, kurie gali sukelti nesėkmių bangą, pavyzdžiui, vištienos. Vištos esą kapsto drabstydamos koja gruntą sau už nugaros, todėl jeigu valgysi jų mėsą, gali sugrįžti į nemalonią praeitį... »
Organizatorių nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 22 d. 10:29
Prie kalėdinio šurmulio ir malonaus rūpesčio dovanomis prisideda ir ne mažiau svarbus, tačiau kartais įtampą keliantis Kūčių vakarienės bei Kalėdų vaišių ruošimas. Ne viena šeimininkė turi metų metus patikrintų šventinės vakarienės... »
VL archyvo nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 18 d. 09:19
Kalėdos – didžiausia vilties šventė, vilties, kad vėl ims ilgėti dienos, vėl grįš pavasaris ir šiluma. Todėl pasitikdami tokią didelę šventę, norime puošti namus, o prie stalo susodinti kuo daugiau artimų žmonių. »
VL archyvo nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 3 d. 07:38
Keista, kad kiekvieną pavasarį pasitinkame su ridikėliais, o didžiausią rudens gėrybę – ridiką – kone pamiršome, nors jis ne mažiau vertingas už mažąjį ridikėlį. Visų pirma, ridikai labai skanūs, – geriausia, žinoma, juos valgyti... »
Organizatorių nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 2 d. 14:12
Kartais nutinka taip, kad nuo rutinos pavargusios mamos nusprendžia atsipūsti, palikdamos atžalas su tėčiais. Tai būna tikras iššūkis tėveliams. Tačiau dėl daugelio priežasčių tėčiai gali būti pačios geriausios vaikų auklės, tik reikia... »
VL archyvo nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 26 d. 08:23
Į Europą kalakutus iš Meksikos XVI a. pradžioje atgabeno Kristupas Kolumbas. Sakoma, kad šie paukščiai taip pavadinti dėl jų skleidžiamo keisto garso. Lietuvoje kalakutai pirmiausia pradėti auginti grafų Tiškevičių dvaruose. »
VL archyvo nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 19 d. 08:31
Žuvis, kepta tešloje... Atrodo, kas gali būti banaliau? Tačiau truputį pakeitus receptą, pridėjus įvairių prieskonių, galima pagaminti naują patiekalą. »
VL archyvo nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 13 d. 15:55
Dauguma lietuvių per pusryčius valgo sumuštinius, nors dietologai teigia, kad tai – ne pats sveikiausias maistas. Tai nėra labai pigus maistas, palyginti su sveika koše. Beje, prieš keletą metų Jungtinių Amerikos Valstijų viešbučių tinklo... »
Balsas.lt nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 4 d. 15:22
Prekybos tinklas „IKI“ kviečia vartotojus įvertinti jų gaminamų kulinarijos ir konditerijos gaminių kokybę. Pirkėjai, suabejoję prekiniu ženklu „Pagaminta „IKI“ produkto kokybe, galės jį grąžinti. Taip pat visą mėnesį jie galės... »
Subproduktais vadinami menkesnės vertės mėsos produktai. VL archyvo nuotr.
2014 Spalio mėn. 29 d. 07:37
Subproduktais vadinami menkesnės vertės mėsos produktai. Bet juk žinome, kad gera šeimininkė net iš kirvio gali pagaminti puikius pietus. Sumanių šeimininkų yra daugelyje tautų, pavyzdžiui, lenkės sriubą iš galvijo skrandžio išverda taip... »
Vaida Kurpienė. Karinos Krisikaitytės nuotr.
2014 Spalio mėn. 27 d. 13:22
Pietūs – pati svarbiausia mūsų dienos dalis, nuo kurios priklauso likusi mūsų dienos energija, savijauta, nuotaika ir net geras nakties miegas. Todėl turime pavalgyti vertingus ir sočius pietus. Tačiau dažnas iš mūsų tiek įsisukame į dienos... »
Kruopos – vienas maistingiausių produktų. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Spalio mėn. 22 d. 08:10
Pripažinkime, Lietuvoje košė nelaikoma prabangiu maistu. Be reikalo, nes kruopos – vienas maistingiausių produktų. Jose gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, maistinių skaidulų. »
Kepsniams daugiau kaip trečdalis lietuvių renkasi paukštieną. VL archyvo nuotr.
2014 Spalio mėn. 15 d. 08:05
Lietuviai neįsivaizduoja savo mitybos be kepsninėje keptų patiekalų – net 95 proc. restoranų tinklo „Forest“ apklaustų žmonių patvirtino, kad juos mėgsta. O kepsniams daugiau kaip trečdalis žmonių renkasi paukštieną. »
Dažnai lietuviai namuose vyno pasigamina savo reikmėms, tačiau norintiems jo gaminti daugiau keliami atitinkami reikalavimai. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Spalio mėn. 13 d. 08:22
Domitės vyno gamyba, bet trūksta žinių? O gal jau esate vyndarių gretose, tačiau reikalingas kvalifikaciją patvirtinantis dokumentas? Gera žinia vyno ir midaus gamintojams – nuo lapkričio pradžios Kauno kolegija rengia specialius kursus. »
Žuvis – sveikas lengvai virškinamas produktas. Klaudijaus Driskiaus nuotr.
2014 Spalio mėn. 8 d. 09:55
Žuvis –   sveikas lengvai virškinamas produktas. Šeimininkės renkasi žuvį pagrindiniam dienos patiekalui, nes ją galima paruošti įvairis būdais. Įrodyta, kad žuvyse esančios omega-3 riebalų rūgštys mažina širdies ir kraujagyslių... »
Moliūgas – universali daržovė, nes valgomos visos jo dalys – minkštimas, sėklos, lapai, žiedai. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Spalio mėn. 1 d. 08:20
Ar kada nors pagalvojote, kodėl oranžinį gražuolį vadiname moliūgu? Šis žodis kilo iš sanskrito kalbos, jis reiškia tas, kurio stiebas vyniojasi ir įsikimba į viską . Taip ir yra. Moliūgui stiebo reikėtų pavydėti. »
Maisto kokybės vadovas Algirdas Furmanavičius teigia, kad lėtai mėgautis maistu vėl madinga.
2014 Rugsėjo mėn. 24 d. 10:16
UAB „Amber food“, valdančios restoranus „Charlie Pizza“, „La Crêpe“, „Katpėdėlė“ ir „Carskoje Selo“, maisto kokybės vadovas Algirdas Furmanavičius, užsiimantis ir maisto gurmanams skirtų renginių koncepcijų kūrimu bei įgyvendinimu... »
Prasidėjęs ruduo atgal į barus pargina ne tik krepšinio sirgalius, bet ir alaus mėgėjus. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Rugsėjo mėn. 18 d. 14:39
Prasidėjęs ruduo atgal į barus pargina ne tik krepšinio sirgalius, bet ir alaus mėgėjus:  vasarą įpratę gėrimais mėgautis gamtoje, atšalus orams barų lankytojai alų buteliuose iškeičia į pilstomo alaus bokalą. Pasak gastronominio... »
Turėtume būti labai dėkingi Kristupui Kolumbui už tai, kad jis į Europą atvežė bulves. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Rugsėjo mėn. 17 d. 10:30
Turėtume būti labai dėkingi Kristupui Kolumbui už tai, kad jis į Europą atvežė bulves. Mat tik XIX a. pabaigoje, kai Lietuvoje buvo pradėta masiškai auginti bulves, žmonės pagaliau ėmė drąsiau žvalgytis į ateitį – badas nebegrėsė. »
Nuo derliaus obuolys lūžta, skyla pusiau ar, neišlaikę jo svorio, išvirsta. Nuodėmė būtų tokiu metu nevalgyti obuolių, juoba jie labai naudingi. VL archyvo nuotr.
2014 Rugsėjo mėn. 10 d. 09:34
Nuo derliaus obelys lūžta, skyla pusiau ar, neišlaikę jo svorio, išvirsta. Nuodėmė būtų tokiu metu nevalgyti obuolių, juoba jie labai naudingi. »
Azijos virtuvė, adaptuojama taip, kad atitiktų vakariečių skonį ir kultūrinį suvokimą.
2014 Rugsėjo mėn. 10 d. 07:00
Globalizacijos laikais, kai pasiekti kitą pasaulio kraštą užtrunka keletą valandų skrydžio lėktuvu, nenuostabu, kad skirtingų šalių kultūros persipina, viena kitą papildydamos iki šiol jai nebūdingais dalykais. Ne išimtis – ir egzotiška... »

Naujausios


Pasiūlymai

Informacija kasdien

Vardadieniai:

Aurora, Austra, Giedrė, Klemensa, Klemensas, Vydota, Vydotas, Virgilija, Virgilijus

TV programa:

   
TV3 programa
LNK programa
BTV programa
   
   
LTV programa
TV6 programa
LTV2 programa
Lietuvos Rytas. TV
   

Apklausa

Kaip vertinate savivaldos rinkimų rezultatus?

Kainos

Degalai:

Valiutos:

2015-03-05
Valiutos_usd
USD  
Arrow up
0.899 LT
EUR  
Arrow down
1 LT
Valiutos_gbp
GBP  
Arrow up
1.3776 LT

Daugiau...

Žaliavos:

 

Kaina, USD

 

Matas

Nafta
Arrow up
51.74   bar.
Dujos
Arrow up
2.783   MMBTU
Auksas
Arrow up
1205.1   oz

Anupro Dirvelės nuotykiai

Vėl sudirgo pieno ūkis – Šurmuliuoja lyg padūkęs. – Rinka! – šūkauja tūzai, Jeigu pelno per mažai.
Onė timpteli žalmargę: – Pienas vis pigus... O varge! Net už šieną pašaly Man atlygint negali.
Ir atsako jai žaloji: – Neminėk manęs bloguoju. Aš, Onute, nekalta. Vagia pinigų karta.
– Et, – nenusimink, žalute, Kad pasibariau truputį. Dėl gobšuolių ir vagių Nenuleiskime ragų.