Parsisiųskite

 
Gauk naujienas el. paštu:
Atsisakyti
 
 

Patarimai Virtuvės paslaptys Lęšiai – baltymų ir geležies šaltinis

2012 Lapkričio mėn. 7 d. 00:01

Lęšiai – baltymų ir geležies šaltinis

Lęšiai yra vienas seniausių žmogaus vartojamų kultūrinių augalų. Patiekalai iš lęšių populiarūs ir šiandien. Vokiečiai be jų neapsieina per Šv. Kalėdas, o Kinijoje, Turkijoje ir Indijoje tokie patiekalai – nacionalinės virtuvės pagrindas. Lęšius vertina ir amerikiečiai bei australai.

VL archyvo nuotr.

VL archyvo nuotr.

Lęšiai vertinami dėl sėklose esančių baltymų, kurių yra daugiau nei mėsoje, angliavandenių, ląstelienos ir mineralinių medžiagų. Juose yra daug baltymų, nepakeičiamų aminorūgščių izoleucino ir lizino. Juose gausu folato, vitamino B1  ir mineralų. Lęšiai taip pat yra puikus augalinis geležies šaltinis, todėl jie itin svarbūs vegetarams. Be to, lęšiai daugiausia iš ankštinių augalų turi folio rūgšties. Be to, jie laikomi ekologišku produktu, nes nekaupia nitratų, radionuklidų ir kitų toksinių medžiagų. Lęšiai būna įvairiausių spalvų – nuo geltonos ir oranžinės iki žalių, rudų bei juodų. Verta atminti, kad ruduose ir žaliuose lęšiuose yra gerokai daugiau skaidulų nei geltonuose ar raudonuose. Lęšiai išsiskiria švelniu, riešutus primenančiu skoniu, todėl skaniausi būna pagaminti su aromatingais prieskoniais.

Verta žinoti

l  Verdami rudieji lęšiai neištęžta, tačiau reikia pasistengti jų nepervirti. Prieš virdami, lęšius būtinai nuplaukite ir išrinkite nešvarumus.

l  Lęšiai virs gerokai lėčiau, jei virdami juos pasūdysite. Kuo didesni ir kuo senesni lęšiai, tuo lėčiau jie verda.

l  Lęšius galima laikyti labai ilgai, tačiau po metų jie pradeda blukti ir džiūti. Tai nereiškia, kad jie sugenda, tiesiog juos teks ilgiau virti. Laikykite lęšius vėsioje, sausoje vietoje.

l  Išvirtus lęšius galima laikyti šaldytuve 4–5 dienas, o šaldiklyje – iki 6 mėnesių, tačiau atšildomi lęšiai suminkštės.

Lęšių ir perlinių kruopų sriuba

500 g lęšių, 250 g perlinių kruopų, 3 morkos, 1 svogūnas,  2 bulvės,  4 saliero stiebai,  400 g pomidorų minkštimo, 3 šaukšteliai cukraus,  1 lauro lapas,  šaldyti špinatai,  druska, pipirai, laukiniai pankoliai, rūkytas kumpis ar šoninė, alyvuogių aliejus.
 
  Į puodą sudėkite kelias valandas pamirkytus lęšius, perlines kruopas, gabaliukais pjaustytas morkas, svogūnus, salierus, bulves, pomidorų minkštimą, špinatus, druską, cukrų ir lauro lapą.  Užpilkite vandeniu ir virkite apie 2 valandas.  Įsipylus į lėkštę, užberkite juodųjų maltų pipirų, laukinių pankolių, smulkinto rūkyto kumpio, užlašinkite alyvuogių aliejaus.  Sriuba turi būti tiršta.
 
 Meksikietiškas lęšių troškinys

  2 puodeliai lęšių, 1 svogūnas, 3 saliero stiebai, 4 česnako skiltelės, 2 (500 g) skardinių smulkintų pomidorų, 4 puodeliai sultinio, 1/4 šaukštelio ciberžolės, 1 šaukštelis maltų aitriųjų paprikų, 15 lašų tabasko padažo,  druska, pipirai, žalioji citrina, kalendra.

Į puodą įpilkite 4 puodelius vandens ir sudėkite lęšius. Palaukite, kol užvirs vanduo, išjunkite viryklę, uždenkite puodą ir palikite 20 min. Per tą laiką lęšiai turi suminkštėti. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Ten pat sudėkite smulkintus česnaką ir salierus. Daržoves kepkite tol, kol suminkštės, bet neparuduos. Sudėkite pomidorus, įpilkite sultinį, įberkite ciberžolę, kmynus, aitriąsias paprikas ir įpilkite tabasko padažą. Nupilkite nuo lęšių vandenį ir sudėkite juos į troškinį. Viską pakaitinkite, pagardinkite druska ir pipirais. Prieš patiekdamos į stalą įspauskite žaliosios citrinos sulčių, pabarstykite kalendros lapeliais. Valgykite su tortiljomis.

Raudonųjų lęšių karis

Aliejus, 1 svogūnas, du šaukštai raudonojo tailandietiško kario padažo, trys šaukštai indiško kario padažo, 200 g raudonųjų lęšių, 1 skardinė smulkintų konservuotų pomidorų savo sultyse, 1 skardinė kokosų pieno, kalendra.

Aliejuje apkepkite supjaustytą svogūną, kol šis taps peršviečiamas. Sudėkite kario padažus, pamaišykite, kepkite, kol pradės kvepėti. Lęšius nuplaukite šaltu vandeniu, suberkite į puodą, išmaišykite. Supilkite pomidorus ir kokosų pieną. Uždenkite ir virkite ant nedidelės ugnies, kol lęšiai suminkštės. Nepamirškite pamaišyti. Patiekalą papuoškite kalendros lapeliais.

Lęšių sriuba su kumpiu
 
 0,5 stiklinės raudonųjų lęšių, 4 stiklinės vandens, 1 daržovių sultinio kubelis, 3 česnako skiltelės, sojų padažas, 200 g rūkyto kiaulės kumpio, druska, malti juodieji pipirai.
 
 Lęšius gerai nuplaukite, užpilkite 4 stiklinėmis šalto vandens ir užvirkite. Įdėkite sultinio kubelį, įberkite druskos. Po 15 minučių įdėkite sutrintas česnako skilteles, o dar po 15 min. – siauromis juostelėmis supjaustytą kumpį. Sriubą pagardinkite sojų padažu ir pipirais.
 

VL inf.

Platinti, skelbti, kopijuoti Krašto spaudos informacijas ir fotoinformacijas be raštiško UAB "Krašto spauda" sutikimo draudžiama. Susitarti dėl turinio galima parašius laišką adresu redakcija@krastospauda.lt
atgal
Palikti komentarą
Vardas:* El. paštas:
Komentaras:*
Virtuvės paslaptys
„IKI“ kulinarai siūlo paragauti marinuotų doradų, upėtakių, įsigyti kitų paruoštų kepti produktų.
2015 Gegužės mėn. 18 d. 08:56
Prasidėjus iškylų sezonui, tur­būt ne vienas jau spėjo pasimė­gauti grilyje keptu maistu. Vieni kepa tradicinius šašlykus, kiti ieš­ko naujovių, kurių dar nėra ban­dę. Šių metų tendencijos rodo, kad gamtoje kepamas labai įvai­rus... »
2015 Gegužės mėn. 11 d. 10:46
  Dažna iškyla neapsieina be kepsninėje gražiai skrundančių įvairiausių kepsnių. Tačiau ar kada susimąstėte, ką grilyje kepa geriausi virtuvės šefai? Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija (LBKA) ir prekybos tinklo „IKI“ kulinarai... »
2015 Gegužės mėn. 6 d. 12:51
Iš faršo gaminti patiekalus – paprasta, bet jie toli gražu nėra prasti. Jei vaizduotė laki, galima prisigalvoti įdomių ir skanių valgių. Beje, iš faršo pagaminti patiekalai yra itin sotūs, tad puikiai tiks pietums ar sotesnei vakarienei. »
2015 Balandžio mėn. 29 d. 13:00
Pavasaris ir vasara – iškylų metas. Kokia gi gali būti puota gamtoje be gardžių patiekalų? Iškylų karalius – šašlykas, kurio marinavimo variantų yra begalė, tačiau gudresnės šeimininkės sugalvoja ir kitokių patiekalų: tai ir folijoje... »
2015 Balandžio mėn. 22 d. 09:41
Sumuštiniai karaliauja mūsų virtuvėse ir skrandžiuose. Bene populiariausi pasaulyje sumuštiniai – mėsainiai. Kasdienybėje dažniausiai valgome tradicinius sumuštinius su duona, sviestu, dešra, sūriu, pomidoro ir agurko griežinėliais. Populiarūs... »
Flickr.com nuotr.
2015 Balandžio mėn. 11 d. 07:00
Pavasarį itin norisi kažko saldaus, minkšto, gardaus, ypatingo – lašelio medaus, gabalėlio saldžiosios nuodėmės. Būtent dabar  galime sau leisti pasimėgauti gardžiais ir įdomiais desertais. »
Nevykęs kepsnys (nuotr flickr.com)
2015 Balandžio mėn. 1 d. 09:11
Nesiseka šeimininkauti? Virtuvėje tvyro žuvies kvapas, makaronai sulipę, sriuba – per sūri, o svečiai jau turi pasirodyti? Nepasiduokite panikai. Bet kokios nesėkmės virtuvėje yra įveikiamos! »
(nuotr. flickr.com)
2015 Balandžio mėn. 1 d. 08:59
Šventos Velykos – gražiausia pavasario ir gamtos atbudimo šventė, kviečianti į naujų pavasarinių darbų pradžią, naujų siekių ir uždavinių įgyvendinimą. Šiandien dažnas mūsų užmirštame senolių klasiką, o šventės – puiki proga... »
Organizatorių nuotr.
2015 Kovo mėn. 31 d. 07:50
Atėjus margaspalviam pavasariui ruošiamės sutikti Šv. Velykas. Tai šeimos šventė, kuomet prie bendro stalo maloniems pokalbiams susėda patys artimiausi žmonės. O juk bendravimas – viena didžiausių vertybių, todėl ją reikia puoselėti... »
scanpix.ee nuotr.
2015 Kovo mėn. 18 d. 10:03
Košės – skanus, maistingas ir, svarbiausia, sotus patiekalas, kurį labiausiai tinka valgyti per pusryčius ar vakarienę. Košė, pavyzdžiui, bulvių, grikių, gali būti ir kaip atskiras patiekalas, ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų... »
flickr.com nuotr.
2015 Vasario mėn. 25 d. 08:46
Užpilas, padažas, kremas, mirkalas – tai riebus ir sotus priedas prie pagrindinio patiekalo, kai kada gaminamas kepant arba verdant. Mirkalai itin patrauklūs tuo, kad yra ne tik gardūs, bet ir labai greitai paruošiami, o į juos galima mirkyti... »
Organizatorių nuotr.
2015 Vasario mėn. 23 d. 10:34
Kiekviena mama nori, kad jos vaikas visą dieną būtų sotus ir laimingas. Priešpiečių dėžutė – nors ir paprastas, tačiau geriausias būdas užtikrinti, jog vaikas mokykloje valgys skanų ir kokybišką maistą. Ji taip pat padės sutaupyti... »
VL nuotr.
2015 Vasario mėn. 21 d. 07:00
Ar kada nors įsivaizdavote, kad pasaulyje yra vieta, kur blynai gaminami iš nuodingųjų augalų miltų? Ar teko girdėti, kad vienas pagrindinių Pirmojo pasaulinio karo provokuotojų blynus mėgo ne mažiau, nei juos mėgsta vaikai? Šie intriguojantys... »
scanpix.ee nuotr.
2015 Sausio mėn. 21 d. 09:20
Kartais, kai tingisi ruošti pietus, išsigelbėjimas – sriuba. Tai – nesunkiai pagaminamas, bet gardus ir sotus patiekalas, kurį, sakoma, galima išvirti net iš kirvio. Beje, istorikai teigia, kad sriubas žmonija pamėgo net prieš 5 tūkstančius... »
VL archyvo nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 29 d. 18:25
Sakoma, kad į naujametį stalą negalima tiekti patiekalų, kurie gali sukelti nesėkmių bangą, pavyzdžiui, vištienos. Vištos esą kapsto drabstydamos koja gruntą sau už nugaros, todėl jeigu valgysi jų mėsą, gali sugrįžti į nemalonią praeitį... »
Organizatorių nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 22 d. 10:29
Prie kalėdinio šurmulio ir malonaus rūpesčio dovanomis prisideda ir ne mažiau svarbus, tačiau kartais įtampą keliantis Kūčių vakarienės bei Kalėdų vaišių ruošimas. Ne viena šeimininkė turi metų metus patikrintų šventinės vakarienės... »
VL archyvo nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 18 d. 09:19
Kalėdos – didžiausia vilties šventė, vilties, kad vėl ims ilgėti dienos, vėl grįš pavasaris ir šiluma. Todėl pasitikdami tokią didelę šventę, norime puošti namus, o prie stalo susodinti kuo daugiau artimų žmonių. »
VL archyvo nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 3 d. 07:38
Keista, kad kiekvieną pavasarį pasitinkame su ridikėliais, o didžiausią rudens gėrybę – ridiką – kone pamiršome, nors jis ne mažiau vertingas už mažąjį ridikėlį. Visų pirma, ridikai labai skanūs, – geriausia, žinoma, juos valgyti... »
Organizatorių nuotr.
2014 Gruodžio mėn. 2 d. 14:12
Kartais nutinka taip, kad nuo rutinos pavargusios mamos nusprendžia atsipūsti, palikdamos atžalas su tėčiais. Tai būna tikras iššūkis tėveliams. Tačiau dėl daugelio priežasčių tėčiai gali būti pačios geriausios vaikų auklės, tik reikia... »
VL archyvo nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 26 d. 08:23
Į Europą kalakutus iš Meksikos XVI a. pradžioje atgabeno Kristupas Kolumbas. Sakoma, kad šie paukščiai taip pavadinti dėl jų skleidžiamo keisto garso. Lietuvoje kalakutai pirmiausia pradėti auginti grafų Tiškevičių dvaruose. »
VL archyvo nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 19 d. 08:31
Žuvis, kepta tešloje... Atrodo, kas gali būti banaliau? Tačiau truputį pakeitus receptą, pridėjus įvairių prieskonių, galima pagaminti naują patiekalą. »
VL archyvo nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 13 d. 15:55
Dauguma lietuvių per pusryčius valgo sumuštinius, nors dietologai teigia, kad tai – ne pats sveikiausias maistas. Tai nėra labai pigus maistas, palyginti su sveika koše. Beje, prieš keletą metų Jungtinių Amerikos Valstijų viešbučių tinklo... »
Balsas.lt nuotr.
2014 Lapkričio mėn. 4 d. 15:22
Prekybos tinklas „IKI“ kviečia vartotojus įvertinti jų gaminamų kulinarijos ir konditerijos gaminių kokybę. Pirkėjai, suabejoję prekiniu ženklu „Pagaminta „IKI“ produkto kokybe, galės jį grąžinti. Taip pat visą mėnesį jie galės... »
Subproduktais vadinami menkesnės vertės mėsos produktai. VL archyvo nuotr.
2014 Spalio mėn. 29 d. 07:37
Subproduktais vadinami menkesnės vertės mėsos produktai. Bet juk žinome, kad gera šeimininkė net iš kirvio gali pagaminti puikius pietus. Sumanių šeimininkų yra daugelyje tautų, pavyzdžiui, lenkės sriubą iš galvijo skrandžio išverda taip... »
Vaida Kurpienė. Karinos Krisikaitytės nuotr.
2014 Spalio mėn. 27 d. 13:22
Pietūs – pati svarbiausia mūsų dienos dalis, nuo kurios priklauso likusi mūsų dienos energija, savijauta, nuotaika ir net geras nakties miegas. Todėl turime pavalgyti vertingus ir sočius pietus. Tačiau dažnas iš mūsų tiek įsisukame į dienos... »

Naujausios


Pasiūlymai

Informacija kasdien

Vardadieniai:

Brunona, Brunonas, Genadijus, Leonora, Virgaudas, Žymantė

TV programa:

   
TV3 programa
LNK programa
BTV programa
   
   
LTV programa
TV6 programa
LTV2 programa
Lietuvos Rytas. TV
   

Apklausa

Ar pasitikite Lietuvos tarnybų gebėjimu vykdyti gelbėjimo operacijas?

Kainos

Degalai:

Valiutos:

2015-05-27
Valiutos_usd
USD  
Arrow up
0.9152 LT
EUR  
Arrow down
1 LT
Valiutos_gbp
GBP  
Arrow up
1.4092 LT

Daugiau...

Žaliavos:

 

Kaina, USD

 

Matas

Nafta
Arrow up
58.38   bar.
Dujos
Arrow up
2.853   MMBTU
Auksas
Arrow up
1187.7   oz

Anupro Dirvelės nuotykiai

Pasidairęs po Eladą, Grįžta į gimtinę Tadas: Jam ten buvo nejauku Nuo patyčių ir juokų.
– Kas tave, Taduk, užgavo? – Klausia Onė draugą savo. – Pasityčiot užgauliai Moka turčiai ir kvailiai.
– Man, Onute, vienas graikas Sako: „Jums streikuoti laikas, Nes jūsiškės pensijytės – Lyg akvariumo žuvytės.“
Ir Anupras rodo protą: – Gal pasiųskime jam notą, Kad nekurtų jis patyčių Iš lietuvių pensijyčių.