Po metų pertraukos į sostinės kultūrinių renginių lauką sugrįžta ir besibaigiant žiemai požemyje susitikti kviečia „Pož(i)eminiai skaitymai“.

VI-ųjų skaitymų koncepcija susideda iš dviejų dalių: pirmiausia atvykusiems bus trumpai pristatoma dvaro istorija, siūloma pasivaikščioti požemiais. Skirtingose erdvėse, kurias rasti ir nepaklysti padės planas, skambės iš anksto dalyvių įskaityti tekstai bei kabės ant drobių atspausti garso įrašo spektrai (vadinami oscilogramomis). Pasižvalgę po požemines erdves susirinkusieji bus laukiami senosios dvaro bibliotekos patalpoje, kurioje nuo 18 val. savo tekstus skaitys Ramunė Brundzaitė, Marijus Gailius, Laura Kromalcaitė, Kristupas Maksvytis, Paulius Norvila, Tomas Petrulis, Deividas Preišegalavičius, Alvydas Šlepikas, Akvilė Vainiūtė, Aistis Žekevičius; skambės savita – Tomo Byčkovo atliekama – hango (angl. handpan) muzika.

Organizatoriai kviečia pasvarstyti, ar dažnai nūdien klausomasi skaitomų poezijos / prozos tekstų; ar šiuo tikslu einama į literatūrinius renginius, ar mieliau naršoma interneto tinklalapiuose; ar labiau mėgstami autentiški pačių autorių įskaityti, ar kitų (pvz., aktorių, kultūros veikėjų) įgarsinti tekstai?; o svarbiausia – kaip autoriaus balso tembras, intonacija veikia jo kūrinių skaitymą.

Požemio erdvėse kabėsiantys autorių įskaitytų tekstų garso spektrai – skaitančiųjų balso (iš)raiškos, matuojamos įvairiais parametrais: dažniu, trukme, stipriu, tembru ir kt. Pasak spektrus interpretuoti pabandžiusio Vitalijaus Rudoko, naudojant kompiuterines programas bei eksperimentuojant įvairiais spektro atvaizdavimo pasirinkimais, išgaunamos įdomios ir unikalios kompozicijos, savo struktūra kiek primenančios miestus. Kokius „miestus“ stato autorių balsai – teįvertins dalyvausiantys.

– – –

Pož(i)eminiai skaitymai – nuo 2010 m. jaunųjų kūrėjų draugijos „Literatų arka“ narių iniciatyva organizuojamas kultūrinis renginys, kuriame jau dalyvavę per 50 poetų, prozininkų, aktorių, muzikantų – nuo jaunų, perspektyvių kūrėjų iki literatūros lauke gerai žinomų, skaitytojų ir kritikų įvertintų rašytojų. Kasmet skaitymai atverdavo duris į vis kitas sostinės požemių vietas. Organizatoriai viliasi, kad ir šįmet pasirinkta erdvė sulauks susidomėjimo ir leis renginiui virsti išskirtine sostinės kultūros tradicija.

 

Pradžia: 2016-04-02 17:00
Pabaiga: 2016-04-02 21:00
Trakų Vokės dvaras
Žalioji a. 2A, Vilnius
5993-poz-i-eminiai-skaitymai-vi-garsai-viename-dvare