Pirmoje savo tapybos parodoje Mantas Daujotas stoja į akistatą su pačiu savimi. Pagrindiniais autoriaus kūrinių motyvais tampa prisiminimai iš vaikystės, kelionių ar jį supančios aplinkos. Ar tai būtų Babtyno Žemaitkiemio dvare esanti daržinė, Kaune buvę paauglystės namai, ar Panevėžyje esančios durys, kur dailininkas grojo kartu su grupe. Dažniausiai pirmine jo, kaip ir daugelio šiuolaikinių menininkų, medžiaga tampa fotografija. Tačiau dirbdamas su nuotraukomis, dailininkas jų nekopijuoja, bet perfiltruoja, perleidžia per savo asmeninę patirtį, todėl galutinis kūrinio variantas yra jo paties kontempliacijos padarinys, interpretacija. Pasak autoriaus, parodos pavadinimas „Štilis“ jam asocijuojasi su tykiu, romiu sodrumu, kurį jis pats įžvelgia savo kūryboje.

Menininkas savo kūriniuose nevengia autoironijos. Vienintelė ekspozicijoje figūrinė kompozicija – jo paties autoportretas. Dailininkas save pateikia kaip nuglazūruotą keramikinę lėlę, apatišku žvilgsniu pasitinkančią į jo asmeninį patyrimų lauką įžengiantį žiūrovą.

„Mano paveikslai maskuoja, arba priešingai – atkoduoja, mano asmeninio gyvenimo ir išgyvenimo momentus. Kaip ir anksčiau, mėginu netiesioginėmis, subtiliomis priemonėmis užimti tvirtą poziciją, perteikti atmosferą ir sukelti emociją. Vietomis pasaulį vaizduoju užglaistytą, netikrą, nes visa tai tėra mano subjektyvi interpretacija. Savotiškas užsidarymas nuo išorinio pasaulio, atsigręžiant į savąjį vidinį, iškreipia vaizdą ar nuomonę apie aplinką.“ – teigia M. Daujotas.

Dailininkas neslepia, kad įtakos jo kūrybai turėjo menininkų Wilhelmo Sasnalio ir Edwardo Hopper‘io darbai. Iš jų jis pasisavino kolorito ir šviesos suvokimą. Tačiau skirtingai nei Hopper‘io, mėgusio savo kūriniuose kalbėti apie žmogaus izoliaciją mieste, Manto Daujoto paveiksluose vyksta atsigręžimas į save, savo paties izoliaciją. Tuščiose interjerų ir eksterjerų erdvėse kažkada lankėsi žmonės, žaidė vaikai, grojo muzika, o dabar jos yra menininko atsiminimų refleksija, atspindys.

Mantas Daujotas (g. 1994) 2013 metais baigė Kauno dailės gimnazija. Šiuo metu Vilniaus dailės akademijoje studijuoja tapybą ketvirtame kurse. 2016 metais dalyvavo grupinėje parodoje „Atstumai be ribų“ – dedikuotai Kauno dailės gimnazijos 70-mečio jubiliejui.

Ekspozicijos lankymo laikai darbo dienomis:
I – V nuo 10 iki 18 val.

Savaitgaliais:
02.04 nuo 14 iki 18 val.
02.05 nuo 11 iki 14 val.
02.11 nuo 15 iki 17 val.

Pradžia: 2017-01-20 18:00
Pabaiga: 2017-02-20 17:00
Trakų Vokės dvaras
Žalioji a. 2A, Trakų Vokė
6691-personaline-manto-daujoto-tapybos-paroda