Sausio 12 – vasario 2 dienomis Kauno miesto muziejaus Kauno pilies skyriuje (Pilies g. 17) veiks grupinė – Irenos Mikuličiūtės-Mikos, Romano Averincevo, Kristinos Jatautaitės ir Jovitos Glemžaitės-Matuzienės – paroda „Keturi viename“. Menininkai susibūrė pristatyti žiūrovams ne tik naujausius darbus, parodyti, kas esmingiausia, koks požiūris į kūrybą, bet kartu ieškoti sąlyčio taškų su kolegomis ir megzti gražų dialogą.

Skirtingas kūrybos strategijas turinčius autorius jungia abstrakcijos dėmuo, kuris varijuoja drobės plokštumoje nuo ryškios ekspresijos ir grakštaus potėpio, ironijos ir sentimentalumo. Pavyzdžiui, dailės pedagogei, tapytojai Irenai Mikuličiūtei-Mikai svarbus ekspresyvumas ir koloritas, pereinantis į gilias emocijas ir išgyvenimus. Autorei įdomus abstraktumas, ypač įvaizdžiai ir peizažas, kuris žiūrovo suvokiamas kaip savotiška mįslė. Būtent ją ekspozicijos erdvėje būtina išnarplioti, todėl Irena Mikuličiūtė-Mika žiūrovams įrodo, kad yra besimėgaujanti kūryba, ekspresyvumu ir drastiškais potėpiais. Jai svarbu darbuose parodyti, kaip ekspresija pabrėžia abstrakciją, peizažus ir įvairias figūras.

Taip pat ekspresijai neabejingas – tapytojas Romanas Averincevas, kuris tiesiog mėgaujasi ryškiomis spalvomis ir abstrakcijomis, grotesku ir sarkazmu. Darbų pavadinimai – „Karalius“, „Lošimo aparatas“, „Pergalė“ ar „Skrydis“ – parodo autoriaus aiškią kūrybos strategiją. Tapytojas susikoncentruoja į gyvenimiškas patirtis, tiksliau – į įvykius, žmones, kurie parodytų kokia tikrovė yra chaotiška ir neaiški. Anskčiau autorius teigė darbais „siekiantis išreikšti mikropasaulį supančiame makropasaulyje“.

Parodoje ekspresijai ir groteskui balansą kuria Kristinos Jatautaitės tapybos darbai. Autorė susikoncentruoja į abstrakcijos kategoriją, nuolat ieško motyvo, kuris perteiktų pasakojimą drobėje. Taip naujausiuose Kristinos Jatautaitės darbuose miesteliai – Veliuona ir Žiežmariai – konstruoja emociją ir istoriją. Paveikslai parodo, kad autorei svarbios tokios erdvės kaip sinagoga ir bažnyčia. Susikoncentruojama į interjerą, jo detales, kurios sudaro subjekto emocinio pasaulio, kuris įtraukia žiūrovą, dalį.

Detalėms neabejinga ir tapytoja Jovita Glemžaitė-Matuzienė, kurios tapybos darbus inspiruoja gamta, kelionės ar dvarų kultūra. Ypač autorei aktualūs dvarai, pavyzdžiui, Taujėnų. Todėl parodoje šalia gamtos įkvėptų darbų eksponuojamas ciklas „Taujėnų dvaro istorijos“. „Prisilietus prie autentiškų J. S. P Radvilienės nuotraukų, sužavėjo impozantiškas moters siluetas, kurį įprasminau santurių monochrominių atspalvių pagalba, atspindėdama praeities ir dabarties sąsajas drobėje.“ – teigia autorė.

Pradžia: 2017-01-12 10:00
Pabaiga: 2017-02-02 17:00
Kauno pilis
Pilies g. 17, Kaunas
6668-grupine-tapybos-paroda-keturi-viename-kauno-pilyje